14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala lui Gheorghita Geolgau va ramine fara sala de sport

Scoala lui Gheorghita Geolgau va ramine fara sala de sport

• Prefectura Dolj, Inspectoratul Scolar Judetean si Primaria din Pielesti incalca flagrant principiul constitutional al autonomiei locale • Institutiile amintite vor sa transforme sala de sport a Scolii din Pielesti in cabinete medicale, desi consiliul local – legislativul comunei – nu si-a dat acordul pentru o asemenea schimbare de destinatie

Primaria din Pielesti, Inspectoratul Scolar si Prefectura Dolj se pregatesc sa dea o lovitura Scolii din Pielesti, lasind-o fara sala de sport. Sala a fost infiintata cu aproape trei decenii in urma de fostul antrenor al Universitatii Craiova, Silviu Stanescu, pe atunci dascal al acestei unitati de invatamint, care l-a descoperit aici si l-a promovat pina in formatia „Craiovei Maxima“ pe fotbalistul Gheorghita Geolgau. Cei 155 de elevi ai scolii ar ramine fara singurul loc unde isi pot desfasura orele de educatie fizica, dupa ce si terenul de sport a fost cistigat de fostul proprietar.

In incinta salii de sport, primaria localitatii doreste sa mute cabinetele medicale, la rindul lor evacuate din cladirea dispensarului de fostul proprietar.

Hotaririle consilierilor, nebagate in seama de executivul local

Goana dupa un sediu pentru medicii de familie, ale caror cabinete au fost evacuate din cladirea dispensarului, a inceput inca din primavara acestui an. Problema a fost luata in discutie de Consiliul Local Pielesti, in sedinta din 4 iunie, iar consilierii au gasit o solutie temporara pentru cabinetele medicale. In baza hotaririi nr.19 a legislativului local, medicii de familie erau gazduiti in cele doua camere de la intrarea in Caminul Cultural Pielesti, urmind ca biblioteca localitatii si directorul caminului cultural (care este si bibliotecar) sa le faca loc, mutindu-se intr-o alta incapere din incinta acestei institutii.

Hotarirea a fost invalidata de Prefectura Dolj, spatiul oferit bibliotecii comunale fiind considerat insuficient, iar consilierii au fost nevoiti sa o revoce. Apoi, prin hotarirea nr. 26 din 12 august 2003, Consiliul Local Pielesti a oferit o alta solutie: cabinetele medicale sa ramina tot in caminul cultural, dar biblioteca sa se mute intr-o incapere de mari dimensiuni a Scolii din Pielesti, unde a functionat odinioara atelierul-scoala. „Ar fi mult mai bine asa, copiii avind mai la indemina biblioteca“, a spus directorul Scolii Pielesti, Gheorghe Vasile. „Cum sa mutam biblioteca din caminul cultural, cind putem sa mutam cabinetele medicale in cladirea scolii“, sustine Geta Nescu, primarita din Pielesti.

O sala de sport care face parte din istoria comunei

Asa a inceput razboiul intre primarita si directorul scolii, care este si consilier local. Trecind peste hotarirea legislativului comunal, primarita l-a lovit pe director unde-l durea cel mai tare: sala de sport a unitatii de invatamint.

Sala de sport a fost infiintata in anul 1976 de Silviu Stanescu, dascal al Scolii din Pielesti inainte de a deveni antrenor al Universitatii Craiova. Elev al aceleiasi scoli a fost si Gheorghita Geolgau, descoperit aici si consacrat pina in formatia „Craiovei Maxima“ de acelasi profesor Stanescu. Generatii de elevi au facut orele de educatie fizica in scoala veche, in incaperea de 12 metri lungime, sapte metri latime si patru inaltime, unde Silviu Stanescu a pus parchet si a instalat pe pereti porticurile de gimnastica, portile de handbal si cosurile de baschet.

In ultima vreme, sala de sport si o alta sala alaturata au gazduit si antrenamentele echipei de tenis de masa a scolii, antrenate chiar de actualul director, Gheorghe Vasile. Tenismenii din Pielesti nu sint fitecine, ajungind sa fie cunoscuti si temuti nu doar in Dolj, ci si la campionatele nationale.

Cam asa stau lucrurile cu sala de sport, unde primarita Geta Nescu doreste sa mute cabinetele medicilor de familie.

Primarita ia hora inainte, peste capul consilierilor

In loc sa respecte hotarirea 26/2003 a consiliului local comunal, act cu putere de lege pe care este obligata sa-l duca la indeplinire, primarita a inceput demersurile pentru mutarea in incinta scolii nu a bibliotecii comunale, ci a medicilor de familie. Prin adresa nr.1147/10.09.2003 (inregistrata in mod ciudat la ISJ Dolj abia dupa trei saptamini, pe 1.10. 2003), Geta Nescu solicita Inspectoratului Scolar Judetean Dolj sprijinul pentru transformarea salii de sport in dispensar „pina la prinderea in programul de investitii al comunei a unei cladiri care sa fie folosita in acest sens“. Cum o adresa similara fusese trimisa si Prefecturii Dolj, o comisie formata din directoarea Olimpia Baloi, din cadrul Prefecturii Dolj, Aristidie Gheorghiu, directorul tehnico-administrativ al ISJ Dolj, si primarita din Pielesti, Gheorghita Nescu, a picat cu zece zile in urma pe capul directorului Vasile Gheorghe. Comisiei nu i-a pasat de sala atelierului-scoala, nici de incaperea anexa a salii de sport, ci a pus ochii direct pe sala de sport, hotarind ca aceasta incapere ar fi cea mai potrivita pentru a deveni dispensar, in ciuda protestelor dascalilor si elevilor.

Prefectura si Inspectoratul Scolar Judetean Dolj joaca in picioare autonomia locala

Pentru schimbarea destinatiei unui spatiu al invatamintului este necesara o hotarire a consiliului local si avizul ministrului educatiei, cercetarii si tineretului. Nici una dintre conditii nu este insa indeplinita in cazul desfiintarii salii de sport a Scolii din Pielesti.

„Nu exista nici o hotarire a Consiliului Local Pielesti prin care sa se dispuna transformarea salii de sport in cabinete medicale“, a precizat Gheorghe Vasile, consilier local si director al scolii. Mai-marii de la judet insa au calcat in picioare cu nonsalanta autonomia locala, fara sa le pese nici un pic de faptul ca alesii din legislativul comunei Pielesti nu vor asa ceva. Prin adresa nr.6074 din 15.10.2003, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si-a permis abuziv sa ceara Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului avizul favorabil pentru schimbarea destinatiei salii de sport a Scolii Pielesti, inainte chiar ca Aristidie Gheorghiu, directorul ISJ Dolj, sa vina la fata locului si sa vada care este situatia. Prin metode care amintesc de fostii secretari de partid comunisti, care dictau de la judet ce sa se faca in teritoriu, fara sa tina cont de opinia celor vizati, prefectul Ion Calin i-a solicitat si el ministrului Alexandru Athanasiu avizul de schimbare a destinatiei, prin adresa nr.12649 din 20.11.2003 a Prefecturii Dolj, fara a avea la baza o hotarire in acest sens a Consiliului Local al comunei Pielesti.

Politica fortei: „Daca ministrul nu ne da avizul, scot oamenii in strada“

Decizia i-a fost pasata acum ministrului Athanasiu, care habar n-are de acest razboi. In cazul in care ministrul educatiei isi va da avizul pentru schimbarea destinatiei salii de sport din Pielesti, hirtia semnata de el tot nu va avea valoare, pentru ca nu face nici doi bani fara o hotarire a consiliului local, in a carui proprietate se afla cladirea cu pricina.

Pina una-alta, primarita Geta Nescu s-a gindit sa se si apuce de modificarea salii de sport: „Am strins bani de la oamenii din comuna si din sponsorizari, circa 80-85 de milioane, din care ne-am si apucat sa cumparam materiale de constructie pentru modificarea salii de sport. Iar acum directorul scolii nu ne lasa sa bagam materialele in sala“. Pai cum sa te lase, coana Geta, daca n-ai nici un drept sa intri acolo! Chiar si Inspectoratul Scolar Dolj spune asta, prin directorul Aristidie Gheorghiu: „Nu vom permite ca primaria sa schimbe destinatia salii de sport pina cind nu va avea toate avizele necesare“. Iar inspectorul scolar de educatie fizica, prof. Nicolae Cojocaru, completeaza: „Poate ca nu este o sala de sport exceptionala, dar exista, ceea ce inseamna foarte mult. Asa ca nu ar fi deloc bine sa fie desfiintata, mai ales ca ministerul cheltuieste sume enorme tocmai pentru construirea unor sali de sport“.

Insa primarita o tine tot inainte, sustinind ca dispensarul nu poate fi mutat decit in sala de sport: „Daca ministrul nu ne da avizul, tot nu ma las. Scot oamenii din comuna in strada, blochez soseaua si pina la urma tot o sa mutam cabinetele medicale in sala de sport“.

Cum-necum, de dispensar tot e nevoie

Problema n-are insa o rezolvare prea simpla. Directorul scolii mentioneaza ca, in baza Hotaririi de Guvern nr.283/2003 pentru aplicarea programului national „Miscare pentru Sanatate“ si a unei dispozitii a ISJ Dolj, toate scolile trebuie sa aiba – ori daca nu au, sa amenajeze – o sala de sport. La rindul sau, primarita spune ca un dispensar n-are ce cauta intr-un camin cultural, bazindu-se pe Legea nr.292/2003 privind organizarea si functionarea asezamintelor culturale, care interzice instrainarea spatiilor de cultura pentru orice alte activitati.Trece insa prea usor cu vederea faptul ca intr-un alt camin cultural al comunei, cel din satul Pirsani, un alt medic de familie isi desfasoara nestingherit activitatea.

Cit despre medicii de familie, ei vor sa-si gaseasca – intr-un fel sau altul – un spatiu corespunzator pentru cabinetele lor. Toata lumea este de acord ca este nevoie de un dispensar, cu o sala de asteptare, una pentru consultatie si o alta pentru tratament si sterilizare. Dar unde?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS