13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza din sistemul medical a fost rezolvata

Criza din sistemul medical a fost rezolvata

• La citeva ore dupa plecarea comisiei mixte MS – CNAS, reprezentantii CJAS Mehedinti,
ai Spitalului Judetean, Serviciului de Ambulanta si sindicatelor si-au strins miinile si au decretat pace • Nerespectarea protocolului incheiat va determina declansarea imediata a conflictului de munca

Conflictul din sistemul medical mehedintean a fost aplanat ieri, la numai citeva ore dupa plecarea comisiei de control trimisa de ministrul sanatatii, Ionel Blanculescu, sa analizeze problemele dintre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti si Serviciul Judetean de Ambulanta. Chiar in timpul controlului efectuat de doi reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si unul din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sindicatul SANITAS Mehedinti a redeschis conflictul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, acuzind institutia condusa de medicul Gheorghe Bunciu de suspendarea contractului de servicii medicale incheiat cu Spitalul Judetean.

Situatia s-a schimbat radical dupa plecarea comisiei de control si dupa interventia prefectului Dan Trancota si a directorului Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, medic Stelica Ciobotea. Directorul CJAS Mehedinti, Gheorghe Bunciu, a declarat ca nu mai exista nici o neintelegere intre Casa de Asigurari de Sanatate, Spitalul Judetean, Serviciul de Ambulanta si sindicatul SANITAS: „Nu vor mai fi astfel de probleme, pentru ca am ajuns la un numitor comun. De aici inainte, nu vor mai exista neintelegeri si vom acorda toti banii de care este nevoie“.

„Vom preintimpina aceste conflicte prin consultarea specialistilor“

Potrivit presedintelui Camerei Federative a Medicilor Mehedinti, Marian Galbenu, rezultatul negocierilor a determinat stingerea conflictului din sistemul medical mehedintean:

„Sintem multumiti de rezultatul negocierilor cu Casa de Asigurari de Sanatate si se pare ca orice conflict este incheiat intre institutiile medicale. Cind este bunavointa din partea tuturor, se ajunge la o intelegere, mai ales ca fondurile existau“.

Directorul Spitalului Judetean Mehedinti, dr. Radu Iman, a gasit si solutia pentru preintimpinarea unor crize in sanatate: „S-a ajuns aici dintr-o interpretare diferita a legii, care nu este foarte clara. Ne-am consultat cu avocatul sindicatelor si cu juristii nostri. Contractul cu spitalul va fi reluat si vor exista bani de salarii. Vom preintimpina aceste conflicte prin consultarea specialistilor, pentru ca noi nu sintem juristi, sa ne pricepem“.

Dupa incheierea negocierilor, sindicatele din sanatate au suspendat conflictul de munca pe care il declansasera in urma cu o zi si pe o perioada nedeterminata.

„Acest conflict a fost generat din cauza unei interpretari eronate a unor ordine ale fostului presedinte al CNAS. Actuala conducere a Casei de Asigurari de Sanatate a inteles si a renuntat la suspendarea contractului de prestari servicii. Am incheiat un protocol, iar sindicatele au suspendat conflictul de munca pe o perioada nedeterminata“, a spus avocat Constantin Gherghe, reprezentantul sindicatelor.

„Am incheiat o pace fragila“

Reprezentantii sindicatului SANITAS au precizat ca nerespectarea protocolului incheiat va determina declansarea imediata a conflictului de munca.

„Am incheiat o pace fragila, in conditiile in care am avut probleme in sistemul de finantare. In orice moment in care nu se respecta protocolul, noi trebuie sa raminem in alerta. Avem 1.300 de oameni pe care trebuie sa-i asiguram cu bani, mai ales ca vin si sarbatorile de iarna. Nu este prima data cind se sisteaza plata salariilor, de aceasta data pentru a constringe plata unor resturi la asigurarile de malpraxis. Domnul ministru Blanculescu vrea sa rezolve acum toate problemele. Are o atitudine justitiara, dar nu face parte din sistem si priveste lucrurile din punct de vedere al anticoruptiei“, a spus Stela Buliga, lidera sindicatului SANITAS Mehedinti.

Pentru aplanarea conflictului dintre institutiile mehedintene din domeniul medical a fost nevoie de interventia autoritatilor locale si centrale, pentru a patra oara, de la inceputul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS