15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUnguentul descoperit de medicul Grigore Lupescu nu se mai fabrica deoarece este prea ieftin

Unguentul descoperit de medicul Grigore Lupescu nu se mai fabrica deoarece este prea ieftin

Medicamentul Nitrovital L a avut efecte in tratarea a numeroase boli, iar inventia a fost apreciata la congrese internationale de farmacologie clinica

Membru al Academiei de Stiinte din New York, medicul gorjean Grigore Lupescu a descoperit in anii ’80 un unguent pe baza de nitroglicerina, care s-a dovedit eficient in tratarea a numeroase afectiuni, de la arteriopatii periferice, la reumatism, varice si arsuri. Preparat initial in laborator, medicamentul a fost apoi inclus in procesul de productie al fabricii ARMEDICA din Tirgu Mures. Dupa privatizarea acesteia, fabricarea unguentului Nitrovital L a incetat, pe motiv ca acesta este prea ieftin. Medicul Grigore Lupescu spune ca se teme ca inventia sa sa nu fie „imprumutata“ de o fabrica din strainatate.

Medicamentul a fost descoperit intimplator in anul 1982, cind la medicul Grigore Lupescu s-a prezentat o pacienta cu severe probleme de circulatie periferica. Pentru ca efectele au fost miraculoase, medicul a extins aplicarea lui la mai multi pacienti cu arteriopatii periferice, varice si reumatism. Preparatul a fost facut initial in laboratoarele farmaciilor din oras intrucit pregatirea sa nu necesita un proces foarte complicat.

„Medicamentul a scos la iveala efecte locale nebanuite ale nitroglicerinei. A fost prezentat la Congresul international de farmacologie de la Paris, unde a primit cele mai bune aprecieri. Efectele sale au fost publicate in numeroase reviste medicale din intreaga lume“, a spus medicul Grigore Lupescu.

Scrisori de multumire din 35 de judete ale tarii

Incepind din anul 1987, unguentul a fost brevetat sub denumirea de Nitrovital L si a inceput sa fie produs de fabrica de medicamente din Tirgu Mures. Mai multi ani, inventatorul sau nu a primit nici un leu.

„Mi-au spus ca nu au stiut ca doresc bani pentru inventia mea. In cele din urma, mi-au trimis o suma infima, echivalentul de acum al citorva zeci de mii de lei. Nu asta m-a deranjat, ci faptul ca a fost scos din procesul de fabricatie pentru ca este prea ieftin, desi multi bolnavi s-ar putea trata cu ajutorul sau“, a spus medicul gorjean. Grigore Lupescu spune ca satisfactia cea mai mare a avut-o in momentul in care a inceput sa primeasca scrisori din toata tara de la bolnavi care ii multumeau ca s-au vindecat datorita medicamentului Nitrovital L.

„Am pastrat toate scrisorile venite din 35 de judete ale tarii, unde oamenii imi povesteau la ce fel de boli au folosit unguentul“, a precizat medicul. Acesta spune ca nu a avut nici un fel sustinere din partea statului pentru promovarea medicamentului sau, care, in urma privatizarii fabricii, a fost scos de pe piata, alaturi de alte produse, pe motiv ca ar fi prea ieftin.

„Un tub de Nitrovital L ar costa acum citeva mii de lei, ceea ce ar fi extraordinar pentru oamenii bolnavi si saraci. Din pacate, nimeni nu vrea sa-l mai fabrice si nici nu exista inlocuitor. Singurul lucru de care ma tem este ca o fabrica straina sa nu ia reteta, sa adauge un element nesemnificativ, fara efect, sa-i dea un alt nume si sa spuna ca a inventat un alt medicament. Ar fi pacat“, a mai spus medicul gorjean.

Grigore Lupescu, printre primii 1.000 de savanti ai lumii

Medicul Grigore Lupescu este in prezent pensionar, dupa ce a condus zeci de ani Sectia de cardiologie a Spitalului din Tirgu Jiu. A preferat sa ramina in orasul in care s-a nascut pentru a-si trata bolnavii, desi numele sau este legat de numeroase nominalizari si distinctii internationale in domeniul stiintei, medicinei si cercetarii. Cunoscutul cardiolog gorjean este membru al Academiei de Stiinte din New York si apare in dictionare ca Marquis Who‘s Who in the World, Who‘s Who in Science and Engineering. Numele de Grigore Lupescu mai apare printre primii 1.000 de savanti ai lumii si in Catalogul International al Distinsilor Lideri, editat de Institutul Biografic American.

A primit Medalia Americana de Onoare si a fost nominalizat intre cei mai interesanti 100 de oameni ai anului 2002, mari minti ale secolului XXI si printre cei 1.000 de lideri de influenta ai lumii. De curind, pe adresa sa din Tirgu Jiu a sosit o invitatie de a participa anul viitor la cea de-a 30-a aniversare a Congresului International de Stiinta, Cultura si Arte din secolul XXI, care va avea loc in Irlanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS