13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Romania are un viitor foarte promitator“

„Romania are un viitor foarte promitator“

Interviu cu Excelenta sa, Quinton Quayle, ambasadorul la Bucuresti al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Quinton Quayle a fost numit ambasador al Marii Britanii la Bucuresti in noiembrie 2002. Domnul Quayle este casatorit cu Alison, de profesie traducatoare de limba franceza, si are doi fii care isi viziteaza tatal in fiecare vacanta. Calm, amabil, cu ochii albastri si cu un simt al umorului specific englezilor, Quinton Quayle este cel mai tinar ambasador pe care Marea Britanie l-a avut vreodata in Romania. Dupa cum marturiseste, este foarte pasionat de fotbal, fiind un fan al lui Adi Mutu, si are ca hobby colectionarea de editii princeps ale cartilor politiste. Pentru Romania, s-a pregatit studiind limba romana timp de aproape trei luni la Londra si o luna la Iasi. Ambasadorul a fost prezent vineri si simbata in cetatea Baniei, cu ocazia deschiderii Festivalului Shakespeare. La citeva ore de la sosirea Domniei sale in Craiova, domnul Quayle a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu in exclusivitate. Si pentru ca interviul a avut loc in jurul orei 5.00 dupa-amiaza, ambasadorul a avut ocazia sa arate ca, desi este tinar, nu uita traditia: ca orice englez care se respecta, si-a preparat meticulos o cana de ceai negru cu lapte.

– Domnule ambasador, bine ati venit la Craiova! Ce va aduce pe tarim oltenesc?

– Ma bucur ca am ocazia sa vizitez Craiova si pot sa va spun ca prima mea vizita in aceasta regiune are mai multe motive. In primul rind, am vrut sa imi fac o impresie despre situatia politica, asa ca m-am intilnit cu primarul si cu prefectul si am discutat cu reprezentanti ai societatii civile. Am intreprins aceasta vizita si pentru ca am dorit sa aflu mai multe despre climatul economic, deoarece in Oltenia exista mai multi investitori britanici. Al treilea motiv al vizitei mele este de factura culturala si sint foarte bucuros ca am onoarea sa particip la deschiderea Festivalului Shakespeare.

– V-ati aflat in serviciul tarii si al reginei in Bangkok, Paris si Jakarta. Acum este rindul Bucurestiului. Ce parere v-ati facut despre romani?

– Romanii sint niste oameni prietenosi si fermecatori. Desi sint in Romania doar de zece luni, am reusit sa imi fac multi prieteni aici. Am ajuns la concluzia ca exista o compatibilitate intre britanici si romani. Probabil pentru ca impartasim acelasi simt al umorului. Sint insa doua probleme: toti romanii vorbesc engleza si nu am ocazia sa exersez limba romana si, in al doilea rind, mi se pare ca romanii sint foarte pesimisti in legatura cu viitorul lor. Eu sint un optimist si cred ca Romania are un viitor foarte promitator.

– Ziarele si televiziunile au vuit in ultimele zile despre scandalul dintre romi si fortele de ordine. In plus, ati citit in editia de astazi (vineri 26 sept. – n.r.) a Gazetei ultimele detalii despre caz, asa ca trebuie sa aveti o parere. Cine este de vina?

– Sint in oras de citeva ore, asa ca nu cred ca sint in masura sa comentez asupra incidentului. Am auzit diferite variante ale acestei povesti si cred ca este doar de competenta autoritatilor locale sa rezolve problema. Dar pot sa va spun ca in Romania situatia romilor este problematica. Exista o diferenta clara intre grupurile dezavantajate, romii facind parte din aceasta categorie, si restul romanilor. Marea Britanie considera prioritara inlaturarea acestei diferente. Mai este mult de facut in acest sens, dar sper ca, avind in vedere perspectiva aderarii la Uniunea Europeana in 2007, dezvoltarea pe plan social a Romaniei va primi aceeasi atentie ca si dezvoltarea pe plan economic si politic. Romania trebuie sa isi indrepte atentia si asupra altor grupuri defavorizate, cum ar fi persoanele cu handicap si femeile, ale caror drepturi nu sint la standardul necesar.

– Guvernul austriac a amenintat ca va bloca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din cauza cresterii numarului de infractiuni comise de romani in Austria. Majoritatea acestor romani sint de etnie roma. Este acesta acelasi motiv pentru care Marea Britanie nu a eliminat vizele pentru romani?

– Nu voi comenta asupra declaratiilor guvernului austriac; este problema lor. Dar pot sa va spun ca romanii inca au nevoie de vize pentru a intra in Marea Britanie numai din cauza imigrarii ilegale. Azilantii romani sint o problema si ma bucur ca numarul acestora a scazut, dar inca sint prea multi. Imediat ce aceasta problema va fi rezolvata, vom ridica vizele pentru Romania.

– Credeti ca vizele vor fi ridicate inainte de intrarea in Uniunea Europeana?

– Trebuie sa fie facut acest lucru cel putin pentru vizele turistice. Ridicarea vizelor nu depinde de o decizie politica, ci doar de o rezolvare a problemei imigrarii ilegale.

– Multi dintre cititorii nostri ar vrea sa studieze in Marea Britanie. Exista un program care i-ar putea ajuta sa isi indeplineasca acest vis?

– In prezent, se deruleaza programul Chevening al Ambasadei Marii Britanii in colaborare cu British Council Romania. Bursele Chevening ofera tinerilor romani sansa sa studieze in Marea Britanie, costurile studiilor fiind acoperite de noi. De curind, am trimis 20 de romani in Marea Britanie in cadrul programului.

– Ce ar trebui sa faca un cititor al Gazetei de Sud pentru a obtine aceasta bursa?

– Inscrierea este un proces complex. Cererile nu ajung pe miinile administratiei locale, ci trebuie aduse direct la ambasada. Selectia se face pe baza mai multor criterii si a unui interviu, deci cititorii inscrisi vor avea parte de o concurenta acerba. Pentru inceput, persoanele interesate pot sa viziteze pagina de Internet a ambasadei, la adresa www.britishembassy.gov.uk/romania.

– De ce avem nevoie de Marea Britanie? De ce are Marea Britanie nevoie de Romania?

– Tarile noastre sint prietene de foarte mult timp, dar relatiile dintre Marea Britanie si Romania au fost revigorate o data cu vizita primului ministru Tony Blair la Bucuresti, in 1999. Tony Blair a fost primul lider al unei tari din Uniunea Europeana care a sustinut inceperea negocierilor de aderare a Romaniei la UE. De asemenea, sintem pe locul cinci ca volum de investitii in Romania, in timp ce Marea Britanie este pe locul doi in topul mondial al investitorilor. Anul trecut, companiile britanice au investit in Romania aproximativ 1,5 miliarde de dolari, cu 25% mai mult decit in anul precedent. Pe de alta parte, Marea Britanie are nevoie de Romania deoarece credem ca aderarea la Uniunea Europeana va aduce un beneficiu nu numai Romaniei, dar si Uniunii Europene. Cind Romania va face parte din UE, ea va fi pe locul sapte din 27 in cadrul celor mai mari tari membre. Va fi una din tarile mari.

– Cum caracterizati participarea Romaniei la razboiul din Irak?

– Intr-o perioada de criza politica mondiala, Romania a iesit in evidenta prin curajul si neclintirea de care a dat dovada, fiind un adevarat sprijin pentru Statele Unite si Marea Britanie. Sint incintat de faptul ca Romania a trimis 900 de soldati in zona britanica din Irak. Sintem umar la umar cu Romania in aceasta situatie dificila, lucru care arata puterea parteneriatului nostru.

– Stim ca sinteti un fan al sportului cu balonul rotund. In Craiova, fotbalul este o adevarata religie. Ati auzit de echipa noastra?

– Sint un microbist, am fost la mai multe meciuri de fotbal in Romania. Din pacate pentru romani, am participat si la meciul dintre Romania si Danemarca, atunci cind am pierdut cu 2-5. Despre Universitatea Craiova am auzit multe. Este o echipa cunoscuta si a avut succes si pe scena fotbalistica europeana. Acest lucru s-a intimplat acum mult timp, cind a ajuns in semifinalele cupei UEFA, insa si acum se numara printre cele mai bune echipe din Romania.

– Care este echipa dumneavoastra de suflet?

– Echipa mea preferata nu joaca la fel de bine ca Universitatea Craiova. Ea se numeste West Bromwich Albion si se afla in primele locuri din prima divizie. De fapt, este in a doua divizie, deoarece prima divizie o numim Premier League. Visul meu este sa organizez un meci amical intre West Bromwich Albion si o echipa de fotbal din campionatul romanesc, insa ma tem ca este un vis greu de indeplinit. Dar filozofia mea de viata este sa fiu optimist, sa imi pastrez speranta si intotdeauna sa tintesc sus, lucru pe care il recomand si romanilor. Cred ca Romania are un potential imens si cu ajutorul unor prieteni ca Marea Britanie sint convins ca va ajunge departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS