17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolitia nu si-a sters rusinea dintre ochi

Politia nu si-a sters rusinea dintre ochi

„De ce ne-au luat?“, „De ce ne-au arestat?“, „De ce nu ne-au chemat la politie, sa venim singuri ca sa dam declaratii?“, „De ce nu ne cerceteaza in stare de libertate?“, asta intrebau ieri, asteptind sa apara in fata instantei, cei 12 tigani acuzati ca au luat parte la conflictul cu fortele de ordine din cartierul Fata Luncii, petrecut la mijlocul saptaminii trecute. La intrebarea lor avea raspuns comisarul-sef Constantin Petrescu, prim-adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj:

„Am trimis citatii la peste 100 de persoane, pentru a da declaratii in legatura cu faptele petrecute in cartierul Fata Luncii, dar nu au venit. Chiar mai mult, Eminescu a fost intilnit de politisti doua zile consecutiv in curtea Inspectoratului si rugat sa dea o declaratie despre ce s-a intimplat in noaptea cu pricina, dar a promis si n-a mai venit“.

Cei 12 nu contestau participarea lor la rascoala tiganeasca din Fata Luncii, ci doar masura de cercetare in stare de arest preventiv. Asta, in conditiile in care intre cele doua tabere – cea a tiganilor lui Vilifort, pe de-o parte, si cea a prietenilor lui Caiac si Cimino, pe de alta parte – se asternuse intre timp linistea. O pace mai mult sau mai putin tacita, stricata exact de interventia politistilor si procurorilor.

Actiune in forta, de ochii opiniei publice

Incercind sa-si spele rusinea pentru faptul ca si-a intrerupt somnul doar cit sa se intoarca pe partea cealalta in noaptea razmeritei tiganesti, necatadicsind sa se deplaseze la fata locului, prefectul Calin a girat practic (vezi prezenta lui, miercuri, in capul mesei politienesti de unde s-a anuntat marea victorie asupra romilor) o controversata de-acum demonstratie de forta in cartierul tiganilor.

Insotit de 265 de politisti si 300 de jandarmi, plus patru procurori treziti la mijlocul noptii fara sa li se spuna de ce, chestorul Constantin Codita a crezut ca actiunea poate salva peste noapte obrazul scuipat al IJP Dolj in fata opiniei publice. Asta pentru ca nici pina acum nu s-a putut justifica lipsa de promptitudine din noaptea „tiganiadei“, cind toata lumea pare de acord ca s-ar fi cuvenit sa se procedeze la arestarea turbulentilor. Dar nu, cind razboiul se terminase, politistii si jandarmii au recurs la bocanci in portile pagodelor, trecind apoi la arestari pompoase. Vilifort si alti membri ai clanului sau, printre care nume sonore precum Levier, Eminescu, Egret, Cortizon sau Luceafar, s-au trezit direct cu bratari de otel pe miini, la ora 6.00, in dimineata zilei de miercuri, in loc sa fi fost saltati cu o saptamina in urma.

Vilifort e vinovat doar la televizor

Inca destule lucruri ramin invaluite in mister. Unul ar fi legat de arestarea preventiva a lui Vilifort ce a durat pret de numai citeva ore. Vilifort – despre care nu intimplator se spune ca a fost initiatorul conflictului – s-a intors seara acasa, oamenii legii negasind suficiente probe impotriva lui. (In toate materialele video inregistrate in noaptea razmeritei, vestitul camatar apare in prim-plan, fie suierind amenintari cu moartea catre mascati, fie ca negociator). Varianta oficiala: „Vilifort are in continuare calitatea de invinuit, dar nu s-a impus cercetarea lui in stare de arest preventiv, fiind cercetat in continuare in stare de libertate“.

Potrivit comisarului Titu Petrescu, Vilifort-portavoce poate fi pus doar sub acuzatia de instigare, dar asta numai in cazul in care vreunul dintre semenii lui ar marturisi ca el i-a ridicat la lupta.

Un alt lucru ciudat tine de lipsa oricarei plingeri din partea jandarmilor si politistilor agresati de tigani, in conditiile in care aparatele de fotografiat si camerele de filmat au surprins destule imagini cu politisti si, mai ales, jandarmi scuipati, imbrinciti, injurati si chiar loviti de rasculatii din Fata Luncii. Poate ca le-a placut. O data ai sansa sa te scuipe Eminescu intre ochi, nu?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS