17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocotenentii inauntru, generalul afara

Locotenentii inauntru, generalul afara

Recentele modificari ale Codului de Procedura Penala au intirziat cu cel putin o zi scandalul legat de rascoala tiganeasca din cartierul Fata Luncii. Din cauza ca, incepind de acum o luna, procurorii nu mai pot emite mandat de arestare decit pentru cel mult trei zile, iar prelungirea acestuia pina la treizeci de zile se realizeaza de catre instanta judecatoreasca, tiganii saltati de politisti miercuri dimineata au fost dusi ieri la Judecatoria Craiova. Ceea ce le-a dat pirandelor suparate pe oamenii legii un nou motiv de miting spontan, iar politistilor motive pentru a-i tine pe ziaristi sechestrati in camerele Judecatoriei. Asta in timp ce avocatii tiganilor au incercat sa-i convinga pe judecatori ca rascoala de saptamina trecuta, cind tiganii invirteau sabiile ca pe vremea lui Stefan cel Mare, nu a fost decit o banala contraventie.

Din cei 14 tigani retinuti initial de politisti, doi au fost eliberati inca din prima seara din beciul politiei, procurorii motivind ca probatoriul este insuficient pentru emiterea mandatelor de arestare. In acest fel a ajuns acasa, dupa nici 20 de ore petrecute la politie, insusi Ion Parnica, zis Vilifort, despre care multi afirmau ca a fost chiar capul razmeritei din Lunca. O data cu Vilifort a fost eliberat si Ionel Miclescu, zis Noris. Bucuros ca a ajuns acasa, Vilifort a spus ca vinovata pentru arestarea tiganilor este presa.

„Este vina presei ca s-a ajuns aici“, a zis capul clanului Parnica. Vilifort a si dat amanunte referitoare la modul in care a fost saltat de mascati:

„Cind au intrat mascatii, mi-au zis: <<Ce, ba, esti smecher? Nu vezi ca iei m… Pai tu-l bati pe Caiac, care e stapinul judetului?>> Eu insa le-am spus ca sint un om linistit, nu sint o persoana violenta“, a mai spus Vilifort, care insa abia a fost tinut ieri de citiva tigani sa nu snopeasca in bataie un ziarist care incerca sa-i faca o poza.

„Rascoala tiganeasca este un fapt social, nu penal“

Pentru ceilalti 12 tigani au fost emise mandate de arestare pe trei zile, prelungirea acestora urmind sa fie hotarita de magistratii Judecatoriei Craiova. Desi era imposibil ca audierile tiganilor sa aiba loc inainte de ora 14.00, inca de la ora 10.00 a zilei de ieri zona Judecatoriei a fost asaltata de pirande, aceleasi care protestasera o zi intreaga in fata IJP Dolj. Prezenta a mai mult de 150 de tigani in preajma Judecatoriei a dus la formarea unui cordon de jandarmi in jurul cladirii, precum si la oprirea circulatiei pe strazile din jur, cu exceptia bulevardului A.I. Cuza.

„Pe barbatii nostri i-a luat din pat si noi stam aici, cu copiii in brate. Sintem nemincati de doua zile“, se plingea o tiganca din anturajul lui Vilifort. Acelasi Vilifort care spunea, acum o saptamina, ca mincarea jandarmilor nu e buna nici pentru ciinii tiganilor. Pirandele nu s-au retras decit atunci cind a inceput sa ploua, luind insa cu asalt circiumile, cofetariile si fast-food-urile din jurul Judecatoriei.

Cei 12 tigani au fost reprezentati de 18 avocati. In asteptarea celor arestati, Nicu Vintila, fost deputat PDSR, avocat al lui Viorel Parnica (Levier) si al lui Marin Vasile (Egret), a declarat ca faptele tiganilor nu sint de natura penala.

„Eu cred ca tot ceea ce s-a intimplat este mai degraba un fenomen social, nu o fapta penala. Clientii mei nu au comis infractiuni, ci doar contraventii, si de aceea prelungirea mandatelor de arestare nu se justifica“, a spus avocatul Vintila.

Un alt avocat al tiganilor a avut un punct de vedere extrem de interesant: „N-au cum sa ii retina pe probele care sint depuse la dosar… Mai bine ii lasau sa se taie intre ei si ii arestau dupa aceea.“

Prezenta ziaristilor la audieri nu a fost dorita

Cei doisprezece tigani au fost adusi la Judecatorie in jurul orei 13.30. Dupa venirea tiganilor, politistii au incercat sa impiedice accesul ziaristilor la nivelul al treilea al Judecatoriei, acolo unde urma sa aiba loc audierile. Pina la urma, politistii au cedat insistentelor presei, insa, o data ajunsi sus, jurnalistii au avut surpriza sa afle ca nu mai pot cobori de acolo. In acest fel, ziaristii prezenti a trebuit sa stea practic sechestrati vreme de citeva ore. Dupa o vreme, politistii i-au condus pe jurnalisti intr-o sala goala, sustinind ca acolo vor avea loc audierile. Daca ar fi fost sa-i asculte pe politisti, ziaristii prezenti la eveniment ar fi ramas cu buza umflata, intrucit, in timp ce camere de filmat si aparatele de fotografiat erau pregatite pentru sosirea completului de judecata, audierile celor doisprezece tigani incepusera deja in sala alaturata… Audierile au inceput in jurul orei 17.00, pentru ca, pe de o parte, primul judecator desemnat in acest dosar a refuzat sa judece, iar pe de cealalta parte, pentru ca avocatii tiganilor au cerut aminarea cu o ora a cauzei, intrucit nu apucasera sa studieze suficient dosarul trimis instantei de procurori. Presedintele completului de judecata a fost magistratul Laurentiu Anghel. Aseara, la ora 21.00, instanta a hotarit, spre marea dezamagire a pirandelor si a avocatilor tiganilor, prelungirea cu inca 27 de zile a tuturor celor 12 mandate de arestare.

Cei care vor ramine in arest pina pe 24 octombrie sint: Viorel Parnica (Levier), Emil Chiciu (Eminescu), Cristian Poenaru (Cartof), Marin Vasile (Egret), Florin Velcu, Cortizon Chiciu, Stefan Balteanu (Luceafar), Nicu Serdaru, Gabi Alin Poenaru (Patrian), Mihai Fieraru (Esop), Catalin Slatineanu si Neacu Florin.

Interesant de mentionat, din cele afirmate in timpul desfasurarii audierilor, este ce au declarat ofiterii Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR), cu privire la faptele lui Chiciu Emil, zis Eminescu. Mai precis, in seara rascoalei, Eminescu a pus sabia in gitul unui ofiter DPIR, care incerca sa il opreasca. Politistul a fost astfel nevoit sa se retraga din fata lui Eminescu, a carui fapta va fi considerata contraventionala, probabil, de catre vreun alt ciorbist din avocatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS