18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnati sa bea apa din bidon

Condamnati sa bea apa din bidon

• Pinza freatica este infestata cu petrol • Autoritatile locale si PETROM nu se inteleg in ceea ce priveste finalizarea investitiei la reteaua de apa

Peste 2.500 de doljeni din localitatea Ghercesti rabda de sete pentru ca autoritatile nu se implica in problema finalizarii investitiei la reteaua de alimentare cu apa a comunei. Din cauza poluarii cu petrol a pinzei freatice, apa nu este potabila. Primaria Ghercesti sustine ca de vina este SNP PETROM, care, desi a inceput sa investeasca in retea in 1997, nu pare dispusa sa finalizeze lucrarea. In plus, autoritatile nu au gasit pina acum o sursa de alimentare, astfel ca pe conducta nu curge apa. Joi, reprezentantii companiei PETROM, autoritatile locale si cele judetene s-au intilnit la sediul prefecturii pentru a rezolva problema. Situatia pare insa fara iesire deocamdata, deoarece partile implicate arunca pisica una in curtea alteia.

Pe de o parte, PETROM n-ar mai vrea sa continue lucrarea, aflind ca s-ar putea sa intre rapid in focurile privatizarii. Dar nici autoritatile nu pot investi bani, deoarece conducta respectiva nu se afla in patrimoniul Primariei Ghercesti. Potrivit unei clauze din contractul cu societatea amintita, lucrarea va fi predata numai dupa ce va deveni functionala. Solutia cea mai ieftina ar fi, sustin cei de la PETROM, forarea unor puturi de suprafata, insa in acest caz apa furnizata populatiei nu ar fi de calitate.

Analiza, bat-o vina!

Pe de alta parte, autoritatile judetene recunosc ca locuitorii din Ghercesti au fost lasati de izbeliste in ceea ce priveste problema apei potabile, deoarece situatia dureaza de foarte mult timp. Din cit isi aminteste prefectul Ion Calin, studiile pentru reteaua de apa din localitate dateaza de prin anii ’70, iar continuarea proiectului si alimentarea cu apa a conductei necesita noi analize, pentru care s-a fixat un termen de 20 de zile. Pina atunci insa, locuitorii din Ghercesti n-au decit sa se descurce cum pot, a spus prefectul Calin. Adica sa aduca apa de baut in bidoane, din puturile mai putin poluate. Concluzia intilnirii a prezentat-o Gheorghe Ganta, director PETROM Service, sucursala Craiova, care a precizat: „Petrom este de vina pentru poluare, insa nici autoritatile locale, prefectura in special, nu vor sa inteleaga ca le revine sarcina sa aloce bani pentru finalizarea proiectului. Eu consider ca ne-am intilnit degeaba, pentru ca nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea. Facem studii care nu ne vor ajuta la nimic. Nu ajuta decit sa-i disculpe pe unii si sa-i acuze pe altii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS