19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Valea strigoiului

De vreo trei zile, de linistea satenilor din Valea Stanciului s-a ales praful. Aparitia unui strigoi in comuna din sudul Doljului a creat panica in rindul cetatenilor care, dupa ce terminasera de facut tuica, se pregateau zilele acestea sa isi culeaga si viile. Transformarea lui Marin Popa, zis si Marin a lu’ Mogos, in strigoi, era previzibila: omul se nascuse, acum 51 de ani, cu chitie pe fata. Chitie pe care a si mincat-o, pentru a putea vedea lumina zilei. Cind Marin, de meserie cioban, s-a dus dintre cei vii, din cauza supararilor sau a bauturii – nu se mai stie precis, nevasta a avut grija sa-i infiga, preventiv, o tepusa in inima. Cu toate astea, se pare ca procedeul a dat gres: Marin, de data asta in calitate de moroi, a inceput sa le faca vizite prietenilor si vecinilor. Moroiul a vizitat vreo doua case, a mutat de colo-colo niste saci si niste cratite, a vrut sa repare o bicicleta, s-a probat la tol festiv in patul unui amic si, colac peste pupaza, a calarit si o iapa, pe o distanta de vreo doisprezece kilometri.

Marin a fost cioban. Unii sateni din Valea Stanciului zic ca-l necajeau nevasta si copiii, altii ca le pilea in exces. Oricum, Marin n-a mai apucat 52 de ani. El s-a curatat vinerea trecuta, iar duminica l-au si ingropat. Groapa e la cinzeci de mteri de casa mortului, pentru ca Marin locuia chiar linga cimitir. Rudele au respectat procedura standard, au inconjurat mormintul cu foc si au batut niste araci, in loc de tarusi, in pamintul reavan. Totul a fost insa inutil. Marin nu a vrut sa stea linistit sub crucea lui si a inceput sa bintuie prin sat. Cel mai mult a zabovit Marin la prietenul lui de-o viata, Nicolae Diaconu.

„Marin s-a facut strigoi pentru ca, dupa ce a murit, in loc sa-i infiga fusul in inima, am auzit ca i l-au infipt in buric“, spune Nicolae. „El se nascuse cu chitie pe cap. Pe la mine, pe-acasa, a inceput sa vina inca de simbata, adica dinainte de-al fi ingropat. Mai intii, mi-a luat niste cratite si le-a dus pe la WC, prin fundul curtii. Pe urma, a intrat in pivnita, a luat sticlele de bulion de pe rafturi si le-a pus in mijlocul beciului. Cu ligheanul cu brinza a facut la fel. Cheile de reparat bicicleta le-a pus pe un stergar, in curte. Sacii de porumb i-a invelit cu o cuvertura de pe pat. Da’ cel mai rau a fost cu iapa lu’ fiu-meu. Fiu-meu e paznic de noapte la vreo doispe kilometri de aici, si se duce la serviciu cu iapa. Aseara, in timp ce fiu-meu era la lucru, Marin i-a luat iapa si a calarit-o pina a adus-o aproape de casa. Dar nu ne-a facut rau, ca noi am fost prieteni buni cu el“, mai spune Nicolae Diaconu.

Strigoiul s-a probat la tol festiv

De o ditamai surpriza a avut insa parte Gheorghita Diaconu, nora lui Nicolae, care a gasit, pe patul din odaie, un rind intreg de haine aranjat exact pe forma corpului omenesc si inconjurat de luminari puse in cani albastre, din plastic.

„Ieri (marti – n.r.) pe la trei jumate, cind a intrat noru-mea in odaie, a gasit hainele pe pat, puse asa, ca si cum s-ar fi imbracat cineva cu ele. In jurul lor, luminari puse in cani, dar neaprinse. Bine ca nu era nimenea acasa. Pe urma am gasit sacii de porumb scosi in curte, oalele erau puse in mijlocul bucatariei. Am avut un sac de zahar si l-a scos si pe ala afara strigoiu’“, spune Elena Diaconu, nevasta lui Nicolae si amica de-a moroiului.

Afectati de bintuiala lui Marin au fost insa nu doar prietenii sai, ci si vecinii. „Pe la unspe jumate azi noapte s-a auzit clanta de trei ori“, spune Mirela Mina, care locuieste peste drum de strigoi si de cimitir, totodata. Sotul ei, Nicolae Mina, a auzit si el moroiul si spune ca abia atunci a inceput sa creada in asemenea fenomene paranormale: „Eu n-am crezut la inceput, dar aseara chiar ni s-a intimplat. Nu stiu de ce vine pe la noi, ca n-am avut datorii la el. Poate pentru ca si tata, si mama sint nascuti simbata, de-asta a venit.“

Nevasta moroiului e suparata ca Marin nu o bintuie si pe ea

Mihail Florea, preotul satului, hirotonisit inca din 1947, admite ca strigoiul ar putea exista, in conformitate cu Sfinta Scriptura. „In Biblie se face referire la duhuri necurate, nu la strigoi. Eu am facut rugaciuni, cum zice la carte. De vina pentru ce se intimpla aici este putina credinta a oamenilor. N-are nici o legatura faptul ca s-a nascut cu chitie. Am auzit ca, de multe ori, ii dezgroapa pe moroi si ii inteapa in inima. Eu zic ca, daca oamenii o sa fie puternici in credinta, o sa dispara moroiul fara sa mai trebuiasca infipt ceva.“

In timp ce satul a inceput sa creada in existenta fantomei, sotia lui Marin se ambitioneaza sa nu accepte ca barbatul ei are chef sa bintuie acum, dupa ce a murit. Argumentul suprem al Anei Popa este ca Marin nu s-ar fi putut duce sa-i bintuie pe altii, inainte de a o fi bintuit pe ea prima. „Eu nu stiu ce s-a intimplat, ca i-am bagat o andrea in inima. L-am dres si noi, cum se obisnuieste cu mortul. Dar eu nu cred ca e el moroiul. Pai, daca se facea strigoi, nu venea mai intii la mine acasa si se ducea pe urma la altii? Daca se poate sa-l dezgroape, n-au decit sa-l dezgroape, s-o vad si pe-asta. Eu zic ca e altcineva moroiul“, spune vaduva lui Marin Popa.

Vrajitoarea satului crede ca trebuia pusa ceapa in tron

In Valea Stanciului, la citeva ulite de fantoma, locuieste Polina Ducu, zisa si Puica lu’ Gica Damigeana, care zice ca „stie sa faca de orice, sa dea in bobi pentru fetele mari, dar nu face rau la nimeni“. Polina e de parere ca nu s-a procedat corect cu strigoiul inca de la inhumare.

„Eu, daca mori, te dreg altfel“, spune Puica lu’ Gica Damigeana. „Nu trebuie sa-ti bag andreaua-n inima. Nu, eu iti pun patru bucaturi de piine si patru cepe taiate in colturile tronului. Si zic: <<Cind ceapa asta o mai inverzi, atuncea si nici atuncea sa mai iasa mortu’ pe pamint!>>.“

In schimb, politistii din Valea Stanciului sint calmi, convinsi parca de faptul ca fantoma nu va mai incalca legea. Agentul principal Liviu Stavarache, loctiitorul sefului de post de la Valea Stanciului, a declarat:

„Nu avem ce sa facem. Nu ne-a sesizat nimeni si noi nu putem sa ne autosesizam: pentru ce infractiune sa ne-apucam sa facem cercetari? Politia nu crede in premonitii din astea. Si nici nu vrem sa patim precum colegii de la Lipovu, care au zis ca o sa actioneze prin mijloace specifice pentru prinderea strigoiului de la ei din comuna.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS