19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalContoarele individuale, la muschii sefilor de asociatie

Contoarele individuale, la muschii sefilor de asociatie

Plata apei calde se va efectua intr-un mod care va da durere de cap tuturor craiovenilor. Regia de Termoficare va factura numai agentul termic in regim pausal. Volumul de apa va fi facturat de Regia de Apa tot in regim pausal. Cam la fel stau lucrurile si la apa rece. Conducerile regiilor nu vor sa mai auda de apometrele individuale. Acestea vor fi luate in calcul numai daca poftesc presedintii de asociatii. Aceasta noua decizie loveste in bugetul contribuabililor, in pragul sezonului rece.

Pentru apa calda…

Alertat de cele relatate in ultimele doua numere ale GdS, primarul Vasile Bulucea a convocat ieri-dimineata in fata presei conducerile celor doua regii, precum si o armata de specialisti din cadrul acestora.

In privinta celei mai fierbinti probleme din acest moment, apa calda, lucrurile nu s-au limpezit deloc. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, a spus ca regia va factura numai energia termica folosita la incalzirea apei menajere. In calcul se va lua indicele contoarelor Danffos, amplasate la iesirea din punctele termice. Cantitatea de apa consumata va fi facturata de Regia de Apa, dupa acelasi contor, in sistem pausal.

In privinta pierderilor din retea, nivelul acestora este stabilit in mod arbitrar – adica exact pe dos fata de cum cer directivele Comunitatii Europene. Cuantumul acestora este de 11%. Nivelul real al pierderilor nu-i intereseaza pe furnizori pentru ca acum le suporta iar populatia. Ideea achitarii numai a cantitatii de energie termica aferenta volumului de apa consumat real nu-i este pe plac conducerii RA Termoficare.

„Contorul din apartament masoara o cantitate de apa, nu de energie termica“, a spus Tatian Tudorache. Anul acesta, Regia de Termoficare a facut o investitie masiva: a montat contoare pentru apa calda in toate punctele si centralele termice. Acesta este de fapt tot secretul afacerii. Regia vrea acum sa exploateze din plin contoarele respective, iar ce se intimpla de la ele pina la consumator nu o mai intereseaza. Facturile vor fi emise catre toate asociatiile de locatari, in functie de numarul de persoane, deci la pausal. In situatia in care un bloc are montat un contor general de apa calda, atunci facturarea se face in baza acestuia. Viceprimarul Antonie Solomon a spus ca este obligatia primariei si a regiei sa monteze aceste contoare la toate blocurile din Craiova. Pina atunci insa, prin grija primarului fata de sutele de mii de craioveni care l-au votat, ne-am intors iar la pausal.

… si pentru apa rece

Nici la apa rece, lucrurile nu stau mai bine. In Craiova, aproximativ 70% din blocuri au apometre generale. Facturarea apei reci se face in baza indicelui acestora. Repartizarea cheltuielilor catre proprietarii blocului respectiv se face in functie de citirea apometrelor individuale sau in sistem pausal, asa cum vrea presedintele asociatiei. In nefericitul caz in care un bloc nu are acel contor general, locuitorii de acolo vor plati apa rece in sistem pausal, la fel ca pe vremea lui Ceausescu. Nici directorul RAAC, Leonida Nicolaescu, nu mai vrea sa auda de apometrele individuale. Acesta chiar a spus cu o zi inainte ca locatarii cartierelor oraselor fura cu aspiratorul. Adica sufla pe teava robinetului ca sa dea contorul inapoi, sau il desfac si il monteaza invers. Pe linga faptul ca pentru a fura un metru cub de apa calda, in valoare de citeva zeci de mii de lei, te costa curentul citeva sute de mii, a fost calcata in picioare si prezumtia de nevinovatie. In al doilea rind, consumul mediu in Craiova n-a depasit sase metri cubi de apa rece si trei de apa calda, de familie, si nu de persoana. Restul il constituie pierderile din sistem.

Cobai financiari pina in primavara

Deci, in pragul sezonului rece, craiovenii au mai avut parte de o surpriza din partea primarelui Vasile Bulucea: reintoarcerea la pausal. De acum, tot scandalul se va muta la asociatiile de locatari. Acolo unde sint presedinti receptivi la problemele locatarilor, totul va fi bine. Acolo unde insa exista indivizi refractari, de regula batrinei nostalgici ai „epocii de aur“, va fi un vesnic scandal. Lumea nu va accepta sa plateasca mai mult decit au consumat, iar presedintii vor incerca sa-i determine s-o faca prin tot felul de metode. Cu mai putin de un an pina la alegeri, primarul si sefii celor doua regii au lovit in buzunarul populatiei. Bulucea a spus ca trebuie sa avem rabdare, sa vedem cum merge treaba citeva luni. Adica testare pe nervii si banii populatiei pina vom iesi in primavara…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS