20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn cizmar-pescar s-a aciuat pe malul Dunarii si face pe agentul secret

Un cizmar-pescar s-a aciuat pe malul Dunarii si face pe agentul secret

Un cizmar din Goicea a cesionat o bucata de Dunare, de la km 719 la km 720. Ca si colegul sau de breasla, Ceausescu, seamana spaima intre taranii din Bistret si se da turnator la Politia de Frontiera. Mihai Pirvu sustine ca nu are din ce sa traiasca si locuieste impreuna cu cei cinci membri ai familiei, ilegal, pe malul Dunarii. Ocupat pina peste cap cu substituirea de atributii oficiale, Pirvu tine la cheremul lui granicerii, politistii de frontiera si politistii din Bistret, pe care-i alarmeaza de cite ori vor muschii lui.Cu o autorizatie de pescuit expirata, Pirvu face legea la Dunare sub privirile ingaduitoare ale Politiei de Frontiera si ale granicerilor. Oamenii din sat spun ca la salasul cizmarului-pescar se fac si se desfac afaceri necurate la care politistii inchid ochii. Omul care a speriat Bistretul tine in bordei un nepot de cinci ani care nu are certificat de nastere si care oficial nici nu exista.

Pe 22 august, la cantonul Malaeni, care apartine SNIF, situat in apropierea comunei Bistret, au sosit citiva pescari amatori din Craiova, autorizati sa pescuiasca in Dunare. Ca dupa orice partida de pescuit, pe seara, oamenii au pus de un gratar, pe care l-au legumit pina noaptea tirziu.

In jurul orei 24.00, mai ramasesera la canton doctorul Vasile Ghivercea, fratele sau, Florin Neagoie, asistent la Spitalul nr. 2, si tatal sau, precum si paznicul cantonului, Dan Ciuca.

Toma Sima si Emil Berceanu, politisti din Bistret, s-au prezentat la canton insotiti de doi subofiteri de la Politia de Frontiera, comunicindu-le celor prezenti ca sint suspectati de agresiune fizica asupra lui Mihai Pirvu si a fiului acestuia, Nicolae Pirvu. Cei agresati sustineau ca au fost deposedati de o camera video pe care o aveau in proprietate. Dupa citeva lamuriri, cei doi presupusi agresori au fost invitati a doua zi la postul de politie din comuna Bistret pentru a da o declaratie scrisa. Dan Ciuca si Florin Neagoie au mers la politie, au dat declaratii in care nu au recunoscut nici bataia pe care se presupunea ca au administrat-o celor doi Pirvu si nici furtul camerei video. Neagoie si Ciuca au fost chemati din nou luni, 25 august, la politie sa dea alte declaratii.

La patru zile de la presupusa bataie si presupusul furt, politistul Toma Sima a chemat Politia Bailesti pentru ca i s-a parut ca fapta era foarte grava si depasea competenta lui. Au urmat o alta ancheta si alte declaratii, dar pentru ca nu se putea dovedi nicicum ca agresorii aplicasera bataia si furasera camera video, politistul Toma Sima a plecat la cantonul de la Malaeni, de unde a adus-o pe sotia lui Dan Ciuca si pe fetita acestuia de numai sapte ani. Tot el a scris declaratia femeii, fetita fiind nevoita sa auda, sustine mama ei, amenintarile cu puscaria pentru tata si cu retinerea pe timp de noapte la postul de politie a ei si a mamei. Nici dupa aceste declaratii nu s-au putut dovedi acuzele impotriva celor doi, dar fetita familiei Ciuca s-a ales cu o trauma psihica de care va scapa destul de greu.

„Cind tiganul a ajuns imparat, intii pe ta-so l-a taiat“

Despre acuzele pe care Nicolae Pirvu si Mihai Pirvu i le aduc, Dan Ciuca povesteste:

„Cind au venit politistii atunci noaptea la canton, au zis ca i-am dat cu barda in cap lui Pirvu. Pai daca puneam eu mina pe barda, mai traia ala acum? Politia e la cheremul lui. Daca ma duceam eu si reclamam ceva, zicea sa astept sa se faca ziua, dar pentru el au venit la 12 noaptea. Ce bataie sa le dam, vai mama lor, ca, daca era sa fie asa, mai scapau ei intregi? Am auzit politistii ca Pirvu zice ca i-am fi furat noi camera de luat vederi. Pai de unde sa aiba tiganul in bordeiul ala in care sta camera de luat vederi, in conditiile in care si tiganii nostri din Bistret stiu ca nu ai voie cu asa ceva pe granita. Politistul Toma a venit si mi-a facut perchezitie la canton, desi nu avea voie, ca nu e cantonul meu, ci al SNIF, iar aprobarea pentru perchezitie trebuia sa i-o dea proprietarii cantonului. Dar eu nu pot sa-l iert pe Toma ca mi-a adus fetita de sapte ani la politie si a anchetat-o, amenintind-o ca ma baga pe mine in puscarie si ca pe mama ei o s-o tina inchisa la post. Fetita a facut un soc psihic si acum se afla sub tratament. Pai, dintre toti cei care zicea Toma ca au vazut, doar pe un copil de sapte ani l-a gasit bun de interogat? Domne, Pirvu asta ar trebui legat ca tine doi copii in bordie si unul nu are nici certificat de nastere. Cine i-a aprobat lui sa locuiasca de cinci ani pe granita, ca eu daca-mi fac casa pe granita ma aresteaza politia de nu ma vad. Asta se lauda cu tot felul de colonei, de persoane importante si se crede stapinul Dunarii. Auzi, sa furam noi camera de luat vederi de la tigan… dar asa e cind tiganul a ajuns imparat, intii pe ta-so l-a taiat.“

„Eu torn la Politia de Frontiera, dar sa stiti ca e secret“

Mihai Pirvu, protagonistul presupusei batai si al presupusului furt, se destainuie:

„Eu sint cizmar de meserie. Am vindut apartamentul din Craiova si mi-am luat casa la Goicea. Am fost impatimit de pescuit si m-am gindit sa iau in concesiune un kilometru de Dunare. Am acte in regula. Pe kilometrul asta eu sint stapin, ca am platit la Bucuresti. Ce sa fac daca nu putem trai cu pensia mea? Sotia nu are serviciu. Baiatul nu are, nora nu are si copiii mai au si ei, la rindul lor, inca doi copii! Ne-am facut aici, in malul Dunarii, doua bordeie in care ne-am mutat toti si in care am stat si iarna trecuta. Mie imi place la aer, ca sint bolnav. Acum este Dunarea secata si nu mai putem pescui, dar nu am incotro. Pe 22 august, au venit niste doctori aici la pescuit, care erau impreuna cu Florin Neagoie, Dan Ciuca si tata lui Florin Neagoie. Au bagat in Dunare plase de unica folosinta si eu am vazut. M-am dus si le-am spus sa le scoata din apa ca, daca nu, ii filmez si ii pirasc la politie. Ei, astia din sat, au navalit pe mine si pe baiatul meu, mi-au luat camera de luat vederi si ne-au batut. Ne-am scos si certificate medico-legale. Eu, daca tot sint aici de mult timp, mi s-a spus si mie de oameni mari sa am grija sa nu se fure, sa nu se intimple ceva necurat. Ca va spui asa, ca ne cunoscuram, eu torn la Politia de Frontiera, dar sa stiti ca e secret. Nu-mi dau mare lucru, anul trecut mi-au dat asa, o atentie de un milion de lei pentru tot anul…Citi infractori au prins ei datorita mie…Si cum pot eu sa torn daca nu am probe. De aia mi-am luat camera. Ei zic ca nu am acte, dar e o minciuna. Am tot ce-mi trebuie.“

Cizmarul Mihai Pirvu, mai tare decit orice lege

Mihai Pirvu, cel pe umarul caruia iti vine sa-i plingi de mila, este in realitate cel mai tare personaj de la Dunare. Sub masca omului amarit, care-si duce traiul din kilul de peste prins cu mare truda, a reusit sa sfideze legile care reglementeaza granituirea dintre statele vecine. In 2001 a concesionat un kilometru de Dunare de la 719 la 720. Dupa concesiune si-a construit rapid doua bordeie in care si-a incartiruit nevasta, baiatul, concubina baiatului copilul acesteia si un alt presupus nepot, caruia, desi are cinci ani, nimeni nu s-a obosit sa-i declare existenta la starea civila. Omul si-a adus si cele doua autoturisme pe care le are in proprietate, barca si plasele de pescuit. Concesiunea fusese luata de la Compania Nationala Apele Romane, Directia Apelor Jiu Craiova. Intre timp, Dunarea si-a schimbat administratorul, trecind de o noua companie. O data cu schimbarea administratorului, s-au schimbat si regulile, in sensul ca, pentru a pastra concesiunea la Dunare, Pirvu trebuia sa se transforme in agent comercial. Data limita pina la care transformarea trebuia facuta era 30 aprilie 2003. Pirvu si-a facut asociatie familiara abia in 5 mai 2003, cind a obtinut de la Primaria Goicea Autorizatia nr. 1, in care are ca asociat nevasta. Autorizatia ii permite sa comercializeze pestele in piete, tirguri si oboare. Dupa obtinerea acestei autorizatii, trebuia sa mearga la noul administrator al Dunarii si sa incheie un contract, lucru pe care Pirvu nu l-a facut. Contractul pe care-l detine acum Pirvu si care a fost incheiat in anul 2001 nu mai este valabil din moment ce Compania Apele Romane nu mai are in administrare Dunarea. Actul de care se prevaleaza cizmarul Pirvu, o autorizatie de atribuire a dreptului de pescuit in scop comercial, este emis in 13 martie 2003 si este valabil pina la transformarea titularului de contract in agent economic. Asa cum stau lucrurile acum, din luna mai a acestui an, cind a obtinut autorizatia de la Primaria Goicea, autorizatia de pescuit nu mai este valabila. Pirvu se crede si acum un concesionar cu acte in regula ca urmare a tolerantei si prostiei politistilor de frontiera si granicerilor, care nu au avut niciodata rabdare sa citeasca documentele filfiite de Pirvu pe sub nasul tuturor. Chiar daca actele pe baza carora se presupune ca pescuieste Pirvu ar fi in regula, este clar ca nici unul dintre ele nu-i permite sa-si stabileasca domiciliul pe granita, unde nici cel mai tare personaj din Romania nu a indraznit sa-si faca vreodata casa. Cum situatia treneaza de citiva ani, nu ne indoim ca aceste lucruri sint cunoscute de politie si sint acceptate tacit din motive nebanuite.

Politia din Bistret stie de existenta camerei de luat vederi, dar zice ca era treaba Politiei de Frontiera

Mihai Pirvu s-a grabit sa reclame furtul camerei de luat vederi, furt care, spune el, a fost comis de Dan Ciuca si Florin Neagoie. Politistul Toma Sima spune:

„Pirvu avea camera, ca a vazut-o multa lume din sat. Noi stim ca avea, dar acum mi-am adus aminte ca legea nu-i permite sa intre pe zona de granita cu camera de luat vederi. Nu i-am luat-o pentru ca nu era treaba noastra, ci a Politiei de Frontiera.“

Daca a fost sau nu furata este o problema pe care o vor rezolva altii, dar existenta acestui aparat naste noi probleme. Cum a putut Pirvu sa stea pe granita ani de zile cu o camera de luat vederi cind nimeni nu are voie sa faca acest lucru. Faptul ca o avea fara sa fie autorizat in acest sens demonstreaza inca o data ca granitele noastre sint un fel de svaiter prin care oricine strecoata orice. Omul din smircurile Dunarii detine si un binoclu prin care, zice el, isi delecteaza privirile cu malul bulgaresc. Toate astea le-am aflat doar intr-o ora, timp in care am stat la bordeiul lui Pirvu, care, tare cum este, daca se supara, intr-o noapte se muta pe malul bulgaresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS