15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Scurte stiri

Hramul Minastirii Vodita, sarbatorit de sute de credinciosi

Citeva sute de credinciosi din Mehedinti, dar si turisti au participat ieri la slujba oficiata la Minastirea Vodita cu prilejul Nasterii Maicii Domnului. In fiecare an, pe 8 septembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfinta Marie Mica. Acesta este hramul Minastirii Vodita. Lacasul de cult a fost intemeiat intre 1370 si 1372, de calugarul Nicodim, cu sprijinul lui Vladislav Voievod, la aproximativ 500 de metri distanta de Dunare. Ruinele bisericii vechi se mai vad si astazi, iar linga ea s-au construit in 1995 o minastire din lemn si un popas turistic. Importanta acestui lacas de cult a fost deosebita, deoarece incerca sa stopeze expansiunea bisericii catolice si sa intareasca autoritatea bisericii ortodoxe.

Mai multi bani pentru angajatii de la Protectia Copilului

Consiliul Judetean Gorj a votat rectificarea bugetului cu 12 miliarde de lei, dintre care trei miliarde vor reveni Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, pentru cheltuielile de personal si materiale. De asemenea, prin desfiintarea Centrului de Plasament din Tirgu Jiu, consiliul judetean a aprobat infiintarea a 61 de posturi de asistenti maternali si doua de infirmiere. Acestea se vor ocupa de cei 61 de copii care vor parasi centrul, cele doua infirmiere urmind sa aiba grija de un copil cu handicap multiplu. Baiatul va fi internat la Centrul de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap Tirgu Jiu. Pentru plata salariilor celor 63 de angajati vor fi folositi bani printr-un program PHARE 2001 si fonduri de la Fundatia „SERA“ Romania.

Pensii duble

Aproximativ 20.000 de pensionari mehedinteni vor beneficia de dublarea pensiei, incepind cu 1 ianuarie 2004, dupa ce Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor a aprobat ordonanta privind majorarea pensiilor pentru agricultori. Pensiile celor care au lucrat in domeniu vor creste de la 380.000 de lei la 862.000 de lei. Potrivit directorului adjunct al Casei Judetene de Pensii Mehedinti, Ion Stanimir, incepind cu 1 ianuarie, punctajul mediu anual aferent pensiilor aflate in plata sau cuvenite la 31 decembrie 2003, in sistemul public de pensii, provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, se majoreaza cu suta la suta. Masura este valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislatiei aplicabile in sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, pina 1 aprilie 2001, si care nu beneficiaza de alte categorii de pensii stabilite in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Proiectil gasit in aratura

Un gorjean din satul Valea cu Apa, comuna Farcasesti, a gasit pe un teren un proiectil cu calibrul 76 de milimetri. Marcel Lungu s-a apucat duminica sa are un teren de la marginea satului, lama plugului scotind proiectilul cu exploziv. Liviu Dumitrascu, seful Inspectoratului de Protectie Civila Gorj, a precizat ca, daca era lovit in focos, proiectilul neexplodat l-ar fi putut ucide pe cel care l-a gasit. Protectia Civila ii atentioneaza pe cei care gasesc munitie ramasa neexplodata sa telefoneze imediat la politie (955) sau la Protectia Civila (982) si sa nu atinga obiectele respective.

Cinci secretari de primarii vor fi eliberati din functie

Cinci secretari de consilii locale din judetul Mehedinti nu au primit calificativele necesare, din partea primarilor localitatilor respective, pentru a fi reconfirmati in functie. In aceasta situatie se afla secretarul Primariei comunei Balta, care a obtinut un calificativ de 4 puncte, secretarul comunei Gogosu, care a obtinut 4,5 puncte, si secretarii de la Dumbrava, Strehaia si Vinju Mare. Avind in vedere ca acesti secretari au primit si anul trecut calificative nesatisfacatoare, printr-un ordin al prefectului de Mehedinti si in urma unei anchete administrative, s-a dispus ca ei sa nu mai fie reconfirmati in functie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS