18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea „Dacia“ din Baile Herculane continua sa inmatriculeze studenti pe banda rulanta

Universitatea „Dacia“ din Baile Herculane continua sa inmatriculeze studenti pe banda rulanta

• Taxa de inscriere la Facultatea de Drept a fost stabilita la 300.000 de lei, fara limita de locuri • Doua hotariri de guvern sint ignorate, absolventii de liceu sint inselati, dar autoritatile tac milc • Averea presedintelui Fundatiei „Dacia“, Ilie Iocsa, a fost estimata la peste 20 de miliarde de lei

Cu o diploma de liceu, un certificat de nastere, cazier, trei poze si o chitanta de 300.000 de lei, oricine poate deveni „student“ la Universitatea „Dacia“ din Baile Herculane. Aceasta in conditiile in care, potrivit Hotaririi de Guvern nr. 410/2002, institutia se afla in lichidare si nu mai are voie sa scolarizeze studenti, dupa ce autorizatia de functionare i-a fost retrasa. Cu Ilie Iocsa – presedintele fundatiei care patroneaza universitatea,- in spatele gratiilor, pentru luare de mita de la o studenta, dar si pentru alte ilegalitati, afacerea pare sa mearga in continuare, ca pe roate.

Universitatea „Dacia“ din Baile Herculane nu mai are voie sa scolarizeze studenti, dupa ce autorizatia de functionare provizorie i-a fost retrasa, prin HG 1026/2001 si 410/2002.

Potrivit primarului orasului Baile Herculane, Ioan Popovici, intr-un raspuns primit de la seful Directiei Generale pentru Coordonarea Invatamintului Superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), prof. univ. dr. Ioan Ianos, se precizeaza ca „potrivit prevederilor Legii nr. 88/1993, republicata, Fundatia Romana pentru Tineret <<Dacia>>, din Baile Herculane, nu a fost si nu este autorizata sa functioneze provizoriu, nu a avut si nu are nici o specializare de invatamint superior autorizata sa functioneze provizoriu, nu are dreptul sa desfasoare activitati de invatamint superior si nici sa poarte denumirea de universitate; nu are dreptul sa emita si sa elibereze documente scolare referitoare la invatamintul superior“. Reprezentantii MEC spun ca universitatea, din acest an, a intrat in lichidare. Studentii din anii doi, trei si patru pot sustine licenta numai la institutii de invatamint superior acreditate, in conditiile legii.

„Nu sint probleme… cred ca sintem acreditati!“

Incalcarea legii a devenit insa o practica obisnuita la universitatea-fantoma din Baile Herculane. In aceste zile, absolventii de liceu sint ademeniti, in continuare, sa se inscrie la facultatile universitatii, chiar daca aceia care sint pusi sa furnizeze informatii stiu prea bine ca astfel comit o ilegalitate. Cum nici pe departe nu poate fi vorba de o concurenta acerba pe locuri la Baile Herculane, inscrierile se fac pe o perioada nedeterminata.

„Pentru Facultatea de Drept, aveti nevoie de o diploma de liceu sau o hirtie care sa ateste ca ati terminat liceul, de certificat de nastere sau casatorie, de trei poze si trebuie sa platiti o taxa de inscriere, care se ridica la 300 de mii de lei. Nu avem locuri limitate, dar ar fi bine sa veniti astazi sa va inscrieti“, incearca secretara sa convinga interlocutorul de la celalalt capat al firului.

Cind vine vorba de autorizare, vocea secretarei se schimba si devine usor iritata: „Cred ca da… am auzit de o conventie cu Universitatea Ecologica din Bucuresti, pentru studentii inscrisi in anul intii. Da… mai bine veniti sa va inscrieti… nu sint probleme… cred ca sintem acreditati!“

Avere cladita pe taxele studentilor pacaliti

Autoritatile nu misca insa un deget pentru a opri masinaria de inscriere la facultatile Universitatii „Dacia“ din Baile Herculane. Este si motivul pentru care arestarea lui Iocsa a trebuit sa fie facuta de organele abilitate din judetul Mehedinti, si nu din Caras-Severin, judetul de resedinta al universitatii sus-mentionate.

Multe cadre din IJP Caras-Severin studiaza la Facultatea de Drept din Baile Herculane, si tot aici predau mai multi magistrati si avocati. Printre acestia se numara presedintele Curtii de Apel Timis, Ion Dungan, vicepresedintele Tribunalului Resita, Nicolae Ciulei, dar si profesori de la Academia de Politie din Bucuresti.

Printre angajatii universitatii a figurat si sotia sefului IJP Caras-Severin, Petre Bordea, care a ocupat functia de secretara. Averea lui Ilie Iocsa a fost estimata la aproximativ 20 de miliarde de lei – bani lichizi sau depusi in conturi bancare, doua vile in Caransebes si una in Baile Herculane, apartamente in Orsova, Baile Herculane si Timisoara.

Afacerea „Herculane“ este continuata de fratele lui Ilie Iocsa

Presedintele Fundatiei si Universitatii „Dacia“ Baile Herculane, Ilie Iocsa, este in arest, dupa ce a fost surprins in flagrant de magistratii PNA Mehedinti si cadrele Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, in timp ce primea 1.500 de dolari de la o studenta, pentru o lucrare de diploma si sprijin la examenul de licenta. La domiciliul lui Ilie Iocsa s-au mai gasit peste 100.000 de lucrari de diploma, cu antetul fundatiei si nedatate, precum si peste 100.000 de dolari. De asemenea, la biroul din sediul institutiei s-au gasit 42.500 de euro si 54.500 de dolari, peste 100.000 de lucrari de diploma cu antetul fundatiei si nedatate. Afacerea „Herculane“ este continuata insa de Nicolae Iocsa, fratele lui Ilie Iocsa, care incearca pe toate caile sa obtina eliberarea presedintelui fundatiei. Comisarii Garzii Financiare Mehedinti au constatat ca la institutiile de invatamint superior patronate de Iocsa nu se regasesc bilanturi contabile, bilanturi de venituri si cheltuieli, documente contabile conform metodologiei Ministerului Finantelor, ci numai acte contabile primare, de intrare-iesire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS