11.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDupa canicula, seceta de toamna!

Dupa canicula, seceta de toamna!

Temperaturile se vor mentine la valori extrem de ridicate pentru aceasta perioada, ele urmind chiar sa creasca spre sfirsitul acestei saptamini in majoritatea regiunilor tarii si, in special, in zonele de cimpie si podis. Simbata si duminica, in multe zone din tara, temperatura aerului ar putea depasi valoarea de 38 de grade Celsius, iar o usoara racire a vremii este putin probabila inainte de jumatatea lunii septembrie.

Precipitatiile se vor lasa si ele asteptate, seceta urmind sa persiste pe toata durata lunii septembrie si chiar o parte din luna octombrie. In urma acestor fenomene anormale, agricultura va avea mult de suferit, recoltele urmind sa fie compromise din cauza lipsei de umiditate si a caldurii. In opinia specialistilor, incalzirea excesiva care a inceput inca din primavara acestui an nu poate fi explicata decit prin fenomenul de incalzire globala.

Apele Dunarii si ale riurilor interioare sint, in continuare, in scadere. Debitul Dunarii la intrarea in tara a scazut de la 1.750 mc/s la 1.600 mc/s, Centrala Nucleara de la Cernavoda fiind oprita din aceasta cauza. Scaderea debitului apelor curgatoare va afecta si hidrocentralele, care nu vor mai putea produce suficienta energie electrica. Din aceasta cauza se va recurge la centralele termoelectrice, ale caror costuri de exploatare sint insa mult mai ridicate.

Multe localitati au ramas fara apa potabila, deoarece fintinile au secat din cauza secetei. In aceste localitati, aprovizionarea cu apa se va face cu cisterne sau din asezarile invecinate. In aceasta situatie se afla, deocamdata, 92 de localitati din judetul Mehedinti, 42 din Gorj si 63 din judetul Vaslui.

Singurii care s-ar putea bucura de aceasta prognoza meteorologica sumbra sint cei care nu si-au petrecut concediul pina acum. Sezonul turistic pe Litoral se va prelungi, deoarece temperaturile ridicate din aer, apa calda a marii si lipsa totala a precipitatiilor ar putea atrage o noua serie de turisti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS