16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal80 de milioane de dolari pentru irigatii de la Banca Mondiala

80 de milioane de dolari pentru irigatii de la Banca Mondiala

Banca Mondiala va acorda Romaniei un imprumut in valoare de 80 de milioane de dolari destinat finantarii unui proiect de reabilitare si reforma a sectorului de irigatii in Romania, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Acordului de imprumut va fi semnat astazi, la Bucuresti, de ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat, si ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, Ilie Sirbu.

Proiectul are patru componente si vizeaza reabilitarea infrastructurii pentru irigatii, reforma institutionala, asimilarea de tehnologii pentru reducerea consumului de energie si managementul apei din amenajarile interioare, precum si managementul proiectului. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi circa 40.000 de familii de fermieri si lucratori din asociatiile agricole. De asemenea, vor fi sprijinite peste 100 de asociatii ale utilizatorilor de apa.

Costul total al proiectului este de 103 milioane de dolari, din care 80 de milioane de dolari reprezinta imprumutul de la Banca Mondiala, 20,7 milioane de dolari, contributia guvernului, si 2,3 milioane de dolari contributia comunitatilor locale.

Perioada de rambursare a imprumutului este de 17 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani.

Romania dispune de 15 milioane de hectare de terenuri agricole, din care doua treimi sint terenuri arabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS