29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Mort in aer

Un craiovean de 37 de ani a murit duminica, in urma unui accident aviatic petrecut in Canada, la vest de localitatea Hawkesbury. Potrivit cotidianului Ottawa Citizen, planorul in care se afla Chesoi s-a izbit, in timpul desfasurarii unui exercitiu aviatic, de un alt planor, sub privirile ingrozite ale mai multor martori. In urma incidentului, ambele planoare s-au prabusit la pamint, doar unul dintre cei doi piloti reusind sa se parasuteze si sa ajunga in siguranta la sol. Din nefericire, craioveanul Chesoi nu a mai apucat sa iasa din planor.

Al treilea accident din ultimii patru ani

Martorii oculari au declarat cotidianului canadian citat ca au auzit zgomotul facut de cele doua planoare ciocnindu-se in aer. In urma coliziunii, unul dintre aparate s-a rupt in trei bucati. Celalalt planor a fost distrus la impactul cu solul, cazind in apropierea unui hangar in care Clubul de Planorism din Montreal isi adaposteste aparatele in timpul noptii. Din planorul pilotat de Mircea Chesoi nu a mai ramas intreaga decit o aripa, restul aparatului fiind complet distrus.

Numele celuilalt pilot implicat in accident nu a fost facut public de politia locala. La citeva ore dupa coliziune, sotia si fiica romanului Mircea Chesoi au sosit la locul accidentului.

Potrivit Ottawa Citizen, accidentul mortal de duminica este al treilea produs in ultimii patru ani la Clubul de Planorism din Montreal.

Conducerea clubului a refuzat sa faca declaratii in legatura cu acest subiect. In schimb, unul dintre instructorii de zbor a explicat ca o licenta de planorist se poate obtine in circa 45 de zile. Clubul ia masuri speciale de siguranta, toate planoarele avind in dotare aparate radio, desi instalarea acestora nu este ceruta de lege. Aparatele radio sint insa folosite in special pentru aterizare si nu pentru comunicarea coordonatelor de zbor, deoarece monitorizarea tuturor pilotilor ar fi imposibila, in conditiile in care pe aceleasi frecvente comunica planoristii mai multor cluburi canadiene si americane. Spre deosebire de alte aparate de zbor, planoarele nu sint dirijate de controlori de trafic si nici cu ajutorul echipamentelor tehnice. Pilotii trebuie sa se bazeze doar pe vizibilitatea de 300 de grade pe care le-o ofera pozitia pe care o ocupa in carlinga.

„Un planor nu este prea usor de observat, asa ca trebuie sa fii extrem de atent tot timpul. Daca un alt planor se indreapta direct spre tine, venind de sus, sansele de a-l vedea sint minime si nu ai suficient timp pentru a reactiona si a redirectiona aparatul“, a explicat Greg Bennett, instructor de zbor la Clubul de Planorism din Montreal. „Cu totii am pierdut un bun prieten in Mircea Chesoi. Nu imi dau seama ce s-a intimplat. Sint extrem de surprins si de socat. Planorismul chiar este un sport foarte sigur“, a mai spus Bennett.

Mircea Chesoi a lasat in urma o fetita de 12 ani

Mircea Chesoi a emigrat in Canada in urma cu patru ani, alaturi de sotia sa, Denisa, si de fetita lor, Madalina. Chesoi absolvise Liceul „Traian Vuia“ si apoi Academia Militara de la Bucuresti. In Craiova, Chesoi a lucrat la Aeroport, hotarindu-se insa sa plece in Canada, in speranta unei vieti mai bune pentru el si familia sa. Cei trei craioveni obtinusera, in aprilie trecut, cetatenia canadiana.

„Si-au cumparat casa, masina, erau foarte bine aranjati acolo“, a spus, plin de durere, Gheorghe Chesoi, tatal celui disparut.

„Sotia lui este medic, iar fetita este eleva in clasa a cincea. Cind a explodat avionul la Fabrica din Craiova, acum sase ani, trebuia sa fie si el acolo, insa a fost plecat la un concurs in strainatate si a scapat. In Canada, lucra ca inginer la CAE, o societate membra NASA. Pratica planorismul si zicea mereu ca nu zboara duminica, dar, nu stiu din ce cauza, duminica aceasta s-a hotarit sa zboare. Nu stim de ce s-a prabusit, de ce a avut loc accidentul“, a mai spus Gheorghe Chesoi.

Craioveanul va fi inmormintat intr-un cimitir din Montreal. La ceremonia funerara, parintii lui Mircea Chesoi nu vor putea participa, deoarece nu au intrat in posesia certificatului de deces, solicitat de Ambasada Canadei la eliberarea vizei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS