19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil dat in plasament, cazut in cap de la etaj

Copil dat in plasament, cazut in cap de la etaj

Un copil de cinci ani care era dat in ingrijirea unei familii craiovene a cazut in cap de la etajul unu al casei unde locuia. Gabriel Mihai Covaci a scapat cu viata, insa cea care se ocupa de cresterea lui a refuzat sa-l lase internat in spital. Ancheta demarata de Directia pentru Protectia Copilului Dolj a scos la iveala faptul ca minorul este tinut in conditii insalubre si creste lipsit de supraveghere.

Intr-o cladire darapanata din centrul Craiovei, de pe strada Madona Dudu, citeva familii isi duc traiul in conditii insalubre. Desi constructia este marcata cu „bulina“ si poate sa se prabuseasca la cea mai mica furtuna, oamenii

s-au adapostit aici in lipsa oricarei alte posibilitati de a avea un acoperis deasupra capului.

Acesta este si cazul Ionicai Capraru si al sotului ei, Ion Mirea, nevazator. Cei doi au in ingrijire cinci copii: trei ai lor – Florentina, Alina si Ovidiu Capraru, si doi ai fiicei Elena – Gabriel Mihai Covaci si Ovidiu Cezar, care au fost abandonati de mama imediat dupa nastere si luati in plasament de bunica lor. Cei sapte membri ai familiei traiesc de citiva ani intr-o camera insalubra, prin care misuna sobolanii. Ei spun ca au facut acum citiva ani cerere la Primaria Craiova pentru a li se repartiza o locuinta, insa nimeni nu s-a interesat de soarta lor.

Dupa ce a cazut de la etaj, bunica l-a luat acasa

Din cauza neglijentei celei care trebuia sa aiba grija de cei cinci copii, Gabriel Mihai Covaci, de cinci ani, a cazut luni seara in cap de la etajul unu al locuintei. Transportat de urgenta la spital, copilul a fost salvat, desi suferise multiple leziuni la nivelul capului. Ulterior, el a fost transferat la sectia de urgenta, pentru continuarea investigatiilor medicale. Ionica a refuzat insa sa-si lase nepotul internat in spital si, dupa o cearta cu medicii din Spitalul de Urgenta Craiova, a luat copilul acasa, desi se impunea internarea lui. Femeia isi motiveaza gestul prin conditiile improprii existente in spitalele craiovene. „Gabriel a mai fost o data internat in spital si l-am luat bolnav de acolo, de-aia nu am vrut sa-l las“, spune Ionica.

Asistentul social a raportat gresit

Cazul micutului care a fost lasat lipsit de supraveghere a declansat o ancheta sociala condusa chiar de directoarea Directiei pentru Protectia Copilului Dolj, care a declarat ca va retrage cei doi copii dati spre ingrijire Ionicai Capraru si recunoaste ca dosarul intocmit la vremea respectiva este incorect.

„Conditiile in care cresc copiii sint sub orice critica. Asistentul social care a intocmit dosarul stia cum traiesc copiii, dar in dosar a raportat ca sint conditii igienice corespunzatoare. Cei doi copii dati in plasament Ionicai Capraru vor fi retrasi si repartizati unei alte familii. Vom recomanda si primariei sa intervina pentru evacuarea acestei cladiri, care este un focar de infectie“, a spus Victoria Croitoru, directoare a Directiei pentru Protectia Copilului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS