10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDAEWOO Craiova, la un pas de greva generala

DAEWOO Craiova, la un pas de greva generala

Cei peste 3.650 de salariati ai DAEWOO Craiova au deschis in urma cu doua luni conflictul colectiv de munca pentru ca patronatul nu le-a satisfacut revendicarile privind majorarea salariilor. Mai multe runde de negocieri purtate ulterior nu au dus la nici un rezultat.

Patronatul spune ca fabrica trece printr-o situatie dificila: coreenii se retrag din afacere si se cauta noi investitori. Sindicatele sustin ca vinzarile de automobile s-au dublat si solicita majorarea salariilor cu cel putin 50%. In prezent, salariul mediu net pe fabrica ajunge la 150 de dolari.

Marian Sirbu, ministrul delegat pentru relatia patronat-sindicate, a vizitat simbata DAEWOO pentru a mai inmuia pozitia inflexibila a patronatului, care nu a mai marit salariile de doi ani. Daca nici miine, cind va avea loc ultima runda de negocieri, nu se va ajunge la un rezultat, salariatii declanseaza greva generala.

Mircea Baloiu, vicepresedintele Sindicatului Liber DAEWOO, a precizat: „Patronatul refuza cu obstinatie sa acorde orice marire de salariu. Asta, in conditiile in care productia de automobile s-a dublat, ba, clientii trebuie sa astepte si cite o luna cu banii jos ca sa cumpere o masina. O zi de greva la DAEWOO ar insemna pierderi de sute de mii de dolari, asa ca mai bine ar acorda maririle salariale cerute“.

Matei Bratianu, vicepresedintele BNS: „Au fost expatriate 300 de milioane de dolari catre Coreea, in contul unei asa-zise datorii catre fosta intreprindere-mama“

Ministrul Marian Sirbu a purtat simbata cite o runda de discutii atit cu reprezentantii sindicali, cit si cu cei ai patronatului, cerindu-le mai multa flexibilitate la negocieri. Marian Sirbu a considerat „firesti“ revendicarile sindicatului. Ultima conciliere intre cele doua parti va avea loc miine, iar in cazul in care patronatul nu va face nici o concesie, salariatii sint hotariti sa declanseze greva generala. Prezent simbata la DAEWOO Craiova, Matei Bratianu, vicepresedintele BNS, a declarat ca actiunea va avea sprijinul Blocului National Sindical, care va organiza manifestari de solidaritate cu sindicalistii craioveni: „Ne vom solidariza cu salariatii de la DAEWOO, asa cum am facut-o si cu cei de la DACIA Pitesti. In ultimul timp, au fost expatriate 300 de milioane de dolari catre Coreea, in contul unei asa-zise datorii catre fosta intreprindere-mama, lucru care a ingreunat mult situatia salariatilor“.

De mentionat ca, prin preluarea intreprinderii din Coreea de catre concernul GENERAL MOTORS, fabrica-mama, cea care furniza piese si subansamblele automobilelor, a devenit un fel de creditor pentru DAEWOO Craiova.

Sirbu face lobby pentru noul cod al muncii

Vizita lui Marian Sirbu face parte dintr-un turneu prin marile intreprinderi din tara, pentru a vedea cum se respecta si se aplica prevederile noului cod al muncii. De la Craiova, ministrul a plecat catre Moldova Noua, apoi catre exploatarile miniere din Valea Jiului, Zlatna, Alba-Iulia, traseul urmind sa se incheie la mijlocul acestei saptamini, cu vizita la marile intreprinderi brasovene: Tractorul, Roman si Rulmentul. La inceputul lui septembrie, discutiile purtate cu patronatele si sindicatele vor face obiectul unei analize pentru a se vedea daca noul cod al muncii are nevoie de modificari sau completari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS