35.6 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCAS ascunde moartea sub paturile spitalelor

CAS ascunde moartea sub paturile spitalelor

In spitalele din Tirgu Jiu, bolnavii gem de durere pentru ca nu exista nici macar algocalmin. Si asta, in timp ce anumite cabinete medicale private primesc de la CAS Gorj mai multi bani decit toata Policlinica Spitalului Judetean Gorj. Se zvoneste ca respectivele cabinete dau diferite comisioane unor angajati ai CAS Gorj. Noi nu am reusit sa probam acest lucru, dar poate o vor face „ziaristii“ de la PNA.

Este de-a dreptul macabru ce se intimpla in Gorj! Omul merge la spital pentru a se vindeca si se intoarce in cosciug pentru ca nu sint bani de aspirina, de pansamente, ca despre medicamente ar fi chiar inutil sa mai pomenim. Toata lumea invoca acelasi motiv, ca nu sint bani, omitind insa sa spuna unde ajung, si pe ce cai, putinii bani care exista la Casa de Asigurari de Sanatate Gorj. Poate Parchetul National Anticoruptie ar putea sa se autosesizeze in acest caz. Noi am incercat sa probam unele informatii conform carora angajati ai CAS Gorj pompeaza bani in anumite cabinete medicale in schimbul unor comisioane. Mare lucru n-am reusit pentru ca sintem doar ziaristi si ne lipsesc multe pirghii. Chiar daca avem anumite convingeri si informatii de la oameni implicati in acest sistem, nu putem afirma nimic, atita timp cit nu avem dovezi.

Speranta Vina inventeaza clauze de confidentialitate pe banii asiguratilor

Am incercat pe toate caile sa aflam sumele pe care le-au incasat anumite cabinete medicale. De fiecare data, insa, directoarea CAS Gorj, Speranta Vina-Dumitrascu, ne-a comunicat ca nu-i permite legea sa ne dea astfel de informatii, ajungind pina acolo incit sa afirme ca, daca ne-ar spune suma pe care o primeste un cabinet medical, noi am deduce cheltuielile cabinetului respectiv, am scadea salariile personalului mediu si astfel am afla cit este venitul medicului, iar acest lucru este confidential. Cu o asemenea explicatie, e clar ca Speranta Vina-Dumitrascu ascunde ceva. De fapt, pe noi nu ne interesa venitul medicului, ci doream sa verificam anumite informatii conform carora un singur cabinet medical a primit mai mult decit Policlinica Spitalului Judetean. „Sumele aferente serviciilor medicale decontate de CJAS Gorj in primul semestru al anului 2003 pentru fiecare laborator se situeaza intre 60 si 555 de milioane, diferite in functie de numarul serviciilor medicale prestate, in timp ce Policlinica Spitalului Judetean a primit pe acelasi semestru 1,8 miliarde de lei“, au spus reprezentantii CAS Gorj.

„Comisionul celor de la CAS este de 10%“

Ambulatoriul de Specialitate, denumirea actuala a policlinicii, cuprinde atit laboratorul de analize, cit si radiologia si explorarile functionale. Anul trecut, Ambulatoriul a primit sase miliarde de lei, adica de trei ori mai mult fata de acest an. Care este motivul pentru care s-a decis reducerea atit de drastica a fondurilor? Diferenta de bani reprezinta chiar suma primita de celelalte laboratoare particulare din oras. „Sumele pe care le-au primit laboratoarele particulare sint mult mai mari. Stiu sigur ca exista laboratoare care au primit si cite un miliard de lei. Li s-au mai taiat din fonduri dupa ce am facut scandal. Comisionul celor de la CAS este de 10%. Cam atit cotizeaza din suma primita cei care au laboratoare. Acesta este motivul pentru care banii care ar trebui sa ajunga la Ambulatoriu ajung in laboratoarele particulare. Din 1,8 miliarde de lei pe care ni le-au dat noua nu au avut cum sa ia comision“, a spus Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj si angajat al laboratorului din cadrul Spitalului Judetean Gorj.

Se incearca desfiintarea policlinicii

In conditiile in care un cabinet medical poate sa aiba si cinci angajati, Policlinica Spitalului Tirgu Jiu are 111, dintre care 40 de medici. Suma alocata nu reuseste nici sa acopere salariile. In concluzie, pentru serviciile prestate, pentru consumabile si reactivi, policlinica nu a primit nici un leu. Este greu de crezut probabil si pentru procurorii PNA ca un cabinet medical individual poate sa ofere servicii unui numar mai mare de contribuabili decit a facut-o policlinica. „Ce se urmareste?“, s-ar putea intreba multi. Conform unor medici din conducerea Spitalului Judetean Gorj, se urmareste desfiintarea policlinicii de stat. Policlinica este ca si desfiintata in conditiile in care nu a primit nici un leu. Si asta pentru ca reprezentantii CAS Gorj nu pot sa faca afaceri cu sefii spitalelor intrucit acestia trebuie sa justifice fiecare leu, spre deosebire de cabinetele medicale, care pot face ce vor cu banii.

Laboratorul va fi falimentat pentru a fi privatizat

Ideea este confirmata si de Valentin Popa, care spune ca falimentarea va incepe chiar cu laboratorul. Acesta sustine ca exista persoane care vor sa falimenteze laboratorul pentru a fi cumparat apoi pe preturi de nimic si privatizat. „Aceasta lipsa de fonduri este bine calculata. Suma de 1,8 miliarde primita de Ambulatoriul de Specialitate a fost cheltuita inca din primele patru luni ale anului. Pentru ca nu vor mai exista bani de aparatura, se va spune ca laboratorul policlinicii este falimentar si trebuie sa se inchida. De fapt, se va ajunge ca acesta sa fie cumparat pe preturi de nimic si privatizat. Cel care va pune mina pe el va face o mare afacere. Stiu ca planul trebuia pus in aplicare mai demult, dar probabil a fost aminat“, a mai spus liderul SANITAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS