16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Unii dintre noi se prostitueaza“

„Unii dintre noi se prostitueaza“

Arhitectul-sef al judetului Dolj, Dumitru Cernatescu, nu are o parere prea buna despre unii dintre arhitectii cu drept de semnatura asupra proiectelor de constructii care trebuie sa intre la avizare. El le reproseaza ca, in schimbul unor sume de bani sau servicii, isi pun semnatura asupra proiectelor intocmite de arhitectii fara acest drept. Tertipul a fost depistat pe borderoul proiectelor, unde se poate vedea ca acela care aplica stampila patrata, recunoscuta de Ordinul Arhitectilor din Romania, nu coincide cu cel care a realizat lucrarea.

„Pentru obtinerea certificatului de urbanism, nu este neaparat necesara apelarea la un arhitect cu drept de semnatura. Dupa aceasta schita preliminara, noi ne putem da seama cam cum va arata proiectul si in consecinta stim ce avize trebuie sa obtina solicitantul. Abia apoi urmeaza elaborarea proiectului si avizarea pentru obtinerea autorizatiei de construire. Din pacate, nu se intimpla asa, unii punindu-si semnatura pe proiecte realizate de altii. Nu pot decit sa observ ca unii dintre noi se prostitueaza. Deocamdata nu dau nume“, a spus Dumitru Cernatescu.

Numele arhitectilor cu drept de semnatura au fost publicate in Monitorul Oficial

In consecinta, zeci de proiecte nu au fost aprobate de comisia de acord unic a judetului. Arhitectul-sef al judetului recunoaste ca nu are un cadru legal sa-i sanctioneze pe arhitecti. Tot ce poate face este sa nu le dea autorizatia de construire. In plus, arhitectii autorizati pot fi depistati mult mai usor acum, atit de populatie, cit si de administratie, deoarece in Monitorul Oficial (din 16 mai 2003) a aparut Tabloul national al arhitectilor din Romania, unde fiecare are un numar de ordine.

Documentul va fi distribuit in toate primariile din tara, astfel incit fiecare persoana sa stie caror arhitecti se poate adresa. In Dolj, exista 70 de arhitecti, insa doar o parte dintre ei sint mentionati in acest tabel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS