16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Scurte stiri

Bulucea o pune de-o alta inaugurare pe bulevardul Riului

Primarul Craiovei, Vasile Bulucea, se va afla din nou la datorie, la inceputul saptaminii viitoare, cu foarfecele in miini, pentru a inaugura un nou tronson, de data aceasta de un kilometru, din bulevardul Riului. Bucata care s-a asfaltat de la ultima inaugurare se intinde intre Caminul de Batrini si podul de peste canalul colector din dreptul cartierului Popoveni. Din 1999, de cind au demarat lucrarile la aceasta strada, aici s-au investit 45 de miliarde de lei, iar fiecare tronson terminat a insemnat o taiere de panglica pentru primar. Tronsonul care se va inaugura luni masoara 1.100 de metri, cheltuielile pentru cele doua benzi de circulatie ridicindu-se la zece miliarde de lei, din care cinci miliarde sint contributia primariei si alte cinci, a Ministerului Transporturilor. Acoperirea in intregime a canalului colector prin casetare costa cinci milioane de euro, finantarea provenind din fonduri PHARE, dupa cum a declarat primarul. Lucrarea va incepe in toamna, fiind executata de firmele General Comi, Societatea de Drumuri si Poduri si SC CORA.

Foile de observatie – o raritate

Criza de medicamente din spitalele doljene este deja un lucru cunoscut. Stocul (in)existent forteaza cadrele medicale sa faca economii si sa dea prioritate urgentelor. Mai nou insa, nu numai medicamentele sint greu de gasit in depozitele spitalelor. La Clinica de pediatrie a Spitalului Clinic Filantropia este criza de sapun, detergent, detartranti, seringi, ace si criza de… foi de observatie, respectiv de foi de temperatura! Rarisimile bucati de hirtie sint dramuite cu grija de personal, numarate zilnic si, in ultima instanta, pentru ca in depozit nu mai exista exemplare, foile sint trase la xerox. Necazul este ca si xeroxul existent in spital azi merge, miine nu. Asa ca, uneori, asistentele sint nevoite sa se deplaseze pina la cel mai apropiat centru de xeroxat. Banii necesari operatiunii sint luati din casa sau sint scosi din buzunarul propriu. Acest lucru a devenit o obisnuinta, in ultima vreme personalul spitalului apelind tot mai des la bugetul personal pentru a cumpara un sapun, un detartrant, o cutie de detergent… „Ne descurcam cum putem. Daca in depozitul de la Spitalul nr.2 nu exista ce ne trebuie, nu putem nici noi sa le cerem ce nu au. Mai punem bani de la noi, mai facem economii…Asta e situatia!“, spune Marcel Lungu, doctor in cadrul Clinicii de pediatrie.

400 de litri de bere, confiscati de la Economic

Soferul unei firme a fost depistat joi de politistii din cadrul Biroului Politiei Economico-Financiare craiovene, in timp ce transporta 400 de litri de bere fara documente de provenienta. Tras pe dreapta pentru un control de rutina, Iancu Gheorghe, din comuna Cioroiasi – judetul Dolj, conducator auto la o firma din Craiova, n-a avut pe unde scoate camasa si le-a aratat politistilor ca transporta 300 de sticle si cinci butoaie de cite 50 de litri, cu bere, pentru care nu a putut prezenta nici un document. Toata berea a fost confiscata, soferul alegindu-se in plus si cu o sanctiune contraventionala de 2.000.000 de lei.

Bugetul Severinului, suplimentat cu 7,7 miliarde de lei

Bugetul de venituri al Consiliului Local Drobeta Turnu Severin va fi suplimentat cu 7,7 miliarde de lei, suma provenita in special din taxele de timbru pentru activitatea notariala, taxe judiciare si taxele de eliberare a autorizatiilor. „Am analizat capitolul de venituri proprii ale consiliului local si, la sase luni, am constatat ca anumite pozitii de venituri au fost deja realizate in proportie de 80 la suta in aceasta perioada. Potrivit Legii bugetului, la pozitiile la care se incaseaza peste valoarea prognozata se adauga in plus ca venituri suplimentare si trebuie supuse aprobarii, per total“, a spus Tudor Dinu, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin. Cele 7,7 miliarde de lei au fost deja impartite pe capitole de cheltuieli pentru lucrari tehnico-edilitare: la blocurile de locuinte pentru tineret din zona Alunis, lucrari tehnico-edilitare in zona sensului giratoriu de pe Calea Craiovei, dar si pentru investitii. Proiectul de suplimentare a bugetului local a fost aprobat joi de consilierii severineni.

Suspecti retinuti in cazul spargerii de la magazinul ROMARTA

Patru suspecti au fost retinuti in cazul spargerii magazinului ROMARTA. In noaptea de simbata spre duminica, autori necunoscuti au ramas inchisi in magazin, de unde au furat telefoane si alte bunuri, valoarea prejudiciului fiind de 20 de milioane de lei. Ei nu s-au atins insa de bijuterii, care le erau la indemina. Pentru a iesi din magazinul inchis, acestia au spart un perete, reusind sa scape. Salvador Caragea, adjunctul comandantului Politiei Municipale, a spus ca pina in prezent magazinul ROMARTA, situat in centrul orasului, a fost jefuit de trei ori.

Traficant de masini furate – arestat in Gorj

Politistii din cadrul Biroului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate Gorj si specialistii RAR au retinut un traficant de masini furate. Vasile B., de 40 de ani, din Satu Mare, a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa comercializeze un autoturism marca Mercedes Benz R 240 din 1998, inmatriculat in strainatate. Politistii au descoperit ca autoturismul avusese initial numar de Satu Mare, iar ulterior a fost radiat. Traficantul a incercat sa vinda masina sub numere straine, dar s-a constatat ca aceasta fusese furata pe 27 iunie 1999 din Germania. Automobilul furat era inregistrat in baza de date a Birolului National Interpol, fiind cautat de mai multi ani. Cazul a fost preluat de Biroul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate Craiova. Politistii incearca sa dea de urma unei retele de traficanti de masini furate.

Mehedintenii se sinucid pe capete

Rata sinuciderilor in judetul Mehedinti este in crestere, fata de aceeasi perioada a anilor trecuti. In primele sapte luni, au fost inregistrate 19 sinucideri, cauzele fiind diferite. Dintre acestea, 15 au avut loc prin spinzurare, cele mai multe fiind in municipiul Drobeta Turnu Severin-cinci, urmat de Vinju-Mare, Strehaia si Baia de Arama.

Cu gardul sprijinit pe-o bomba

Constantin Popescu, din Calafat – Dolj, s-a apucat joi sa sape la baza gardului care-i imprejmuieste locuinta, pentru a consolida stilpii de sustinere. Cazmaua a lovit, la un moment dat, ceva metalic. Incercind sa dezgroape si sa arunce „tinicheaua“ care-l incurca la sapat, calafeteanul si-a dat seama ca este fericitul proprietar a ditamai… ghiuleaua de tun, de calibrul 120 mm, datind din perioada Primului Razboi Mondial. Ghiuleaua a fost preluata de specialistii Inspectoratului de Protectie Civila Dolj, in vederea distrugerii.

Au furat bunuri de 25 de milioane de lei si le-au ascuns la radacina unui copac

Doi frati din localitatea Girla Mare, Mehedinti au fost retinuti joi si introdusi in arestul Inspectoratului Judetean de Politie, pentru ca au sustras bunuri in valoare de 25 de milioane de lei, din locuinta unei consatene. Florian si Claudiu Bobeica, de 24 de ani, respectiv 21 de ani, au furat pe 8 iulie butelii, covoare, lenjerii, haine, un televizor si un casetofon, pe care le-au impachetat intr-un sac si le-au ascuns apoi in spatele casei. Politistii din localitate au reusit sa recupereze majoritatea bunurilor, pe care le-au predat partii vatamate. „Eu am carat toate lucrurile, ca frate-miu era prea beat sa le poata duce, si le-am bagat dupa un copac. El abia se tinea pe picioare. Am luat covoare, macate, le-am dus la mine acasa, si dupa aia, la copac. Am zis ca asa nu ne prinde politia, dar ne-a gasit pina la urma. Stiam ca nu era nimeni acasa, cind am intrat. Voiam sa le vind, ca-mi trebuiau banii“, a spus Claudiu Bobeica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS