21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii olteni - „trasi pe dreapta“ de propriul comandant

Politistii olteni – „trasi pe dreapta“ de propriul comandant

Florian Baicea, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Olt, le-a pregatit o surpriza subordonatilor sai la prezentarea bilantului activitatii pe primele sase luni ale anului in curs, care s-a desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute. Adunati cu mic, cu mare in sala de sedinte a IJP, circa o suta de politisti au fost pusi la colt de reprosurile aduse de propriul comandant. Obisnuitele sedinte in care cineva vorbea despre impliniri si realizari marete de indicatori s-au transformat inca din primele minute intr-o sarja de acuze aduse de Baicea subordonatilor sai.

Nimic nu i-a scapat proaspatului sef al IJP Olt (numit oficial in functie cu nici trei luni in urma), de la putinele cazuri solutionate, randamentul scazut si lipsa de interes in rezolvarea cazurilor din partea politistilor rezidenti in unele orase si municipii – inclusiv sefi (au fost dati ca exemplu negativ cei de la Politia Bals si Scornicesti) -, pina la avertizarea unora dintre acestia cu excluderea din fortele de politie.

„Mutati sapca de pe ureche pe saua de la bicicleta!“

„Desi numarul cazurilor infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii persoanei a cunoscut o oarecare scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, nu se poate spune ca activitatea noastra se desfasoara la parametrii care trebuie. De fapt, acestia sint singurii indicatori unde avem progrese. In rest, aproape ca nu se cunosc rezultate semnificative. Am ajuns pe locul 16 in clasamentul pe tara din 42 de pozitii in ceea ce priveste rata infractionalitatii, ceea ce e inacceptabil!“, a spus Florian Baicea.

„Am descoperit 3.844 de infractiuni fata de 3.618 anul trecut, statul fiind prejudiciat cu peste 37 de miliarde de lei. Din totalul infractiunilor rezolvate, 1.525 au fost de natura economico-financiara, dar toate aceste cifre nu reflecta nici pe departe adevarata realitate din judet, care este mult mai intunecata! Am cerut mai multa insistenta, mai mult control si mai multa implicare din partea factorilor de decizie, a superiorilor, in solutionarea cazurilor, dar se pare ca nu s-a inteles! Unii dintre acestia au impresia ca ocupa niste posturi pina la sfirsitul vietii lor. Pe unii dintre ei i-am sfatuit sa-si mute sapca de pe ureche pe saua de la bicicleta si sa inceapa sa-si trateze munca asa cum trebuie!… Inca persista disfunctii in interventia cu operativitate a situatiilor si nu se acorda toata atentia cazurilor cercetate, ceea ce iarasi este inadmisibil!(…) Unii dintre colegii nostri manifesta indulgenta, ca sa nu folosesc alt cuvint, in unele cazuri clare de incalcare a legii si nu toate faptele de gen au fost sanctionate asa cum trebuia. Sint cazuri de politisti care nu au vocatie, nu au chemare, aptitudini pentru aceasta munca, fapt care le permite infractorilor sa-si desfasoare nestingheriti activitatile. Sint cazuri de politisti care au alte preocupari in timpul serviciului decit cele pe care ar trebui sa le aiba si eu, unul, nu am de gind sa mai tolerez asa ceva!“, a spus seful politistilor olteni.

Acesta a declarat ulterior, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu va slabi haturile, desi este constient ca astfel isi va face nenumarati dusmani.

Patru politisti olteni – cercetati pentru luare de mita

Un ofiter si trei subofiteri au fost surprinsi de la inceputul anului si pina in prezent ca au cerut mita de la civili pentru a le trece cu vederea anumite infractiuni. Intr-unul din cazuri s-a cerut trecerea in rezerva, iar pentru ceilalti Consiliul Disciplinar a adoptat o alta masura decit cea solicitata (respectiv destituirea), cazul respectiv fiind cel al politistilor de la Ganeasa, care au fost vazuti de toata tara la televizor in cadrul unei emisiuni de ancheta sub acoperire. Exceptind cazurile de politisti corupti, in perioada amintita au mai fost solutionate de IJP Olt 14 cazuri de luare de mita si 26 de dare de mita.

Pentru reducerea si prevenirea tentatiilor care i-ar putea corupe pe angajatii IJP Olt, politistii autohtoni au inceput sa efectueze regulat controale sub acoperire si sa-i momeasca in special pe agentii de circulatie. Totusi, Politia Rutiera Olt este pe unul din locurile codase (pozitia 29 din 42) in „clasamentul rusinii“ intocmit de IGP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS