25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn mehedintean a primit confirmarea autoritatilor ca are un glont in umar

Un mehedintean a primit confirmarea autoritatilor ca are un glont in umar

„Va facem cunoscut ca, in urma verificarilor efectuate,
s-a confirmat ca ati fost ranit prin impuscare, in perioada evenimentelor din decembrie 1989“, se arata in adresa primita din partea Parchetului Militar Craiova, de catre Mircea Baicusi, de 32 de ani, din Breznita de Ocol- Mehedinti, un roman nevoit sa astepte mai mult de 13 ani pentru ca autoritatile sa certifice ca a participat la Revolutia din decembrie 1989 si are un glont in umar.

Salariat al Santierului naval din Drobeta Turnu Severin, Mircea Baicusi a simtit in toamna lui 2002, din cauza unor eforturi fizice, dureri in omoplatul drept, iar radiografia efectuata la spitalul judetean a confirmat ca miezul de otel este in corpul sau.

„Desi am facut nenumarate memorii, Parchetul Militar Craiova nu mi-a eliberat dovada ca am fost impuscat in revolutie, si asa am pierdut toate drepturile. De luni de zile am tot asteptat sa certifice ca am fost impuscat, dar nu aveam decit raportul medicului legist“, a spus Mircea Baicusi.

Mehedinteanul are putine sanse sa i se recunoasca statutul de revolutionar, mai ales dupa ce Comisia pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din decembrie 1989 si-a incetat activitatea.

Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989 i-a raspuns lui Mircea Baicusi: „Beneficiati de indemnizatie reparatorie daca invaliditatea fizica actuala a fost determinata in urma ranirii dumneavoastra, ca urmare a participarii la evenimentele revolutionare din decembrie 1989“.

Serviciul de Medicina Legala Mehedinti a confirmat in 2003 ca „in perioada 24 mai 1989- 25 mai 1990 ati efectuat stagiul militar in UM 0654 Craiova- fostele trupe de militie- securitate. Radiografiile din 2002 evidentiaza faptul ca purtati acest glont in masa musculara a omoplatului“.

Rezultatul a fost trimis Parchetului Militar Craiova, care a certificat, la rindul sau, faptul ca Mircea Baicusi are un glont in umar, pe care medicii unitatii militare nu l-au observat.

„Am asteptat sa-mi capat niste drepturi ca sa merg sa-mi scot glontul“

Mircea Baicusi a fost ranit pe 23 decembrie 1989, la ora 4.45, in timp ce era planton pe platoul companiei: „Am cazut in fata masinii de pe platou, m-au luat colegii mei si m-au dus in biroul comandantului unitatii, lt. col. George Velicu. Au cautat glontul, dar nu l-au gasit si au zis ca nu e nimic grav. Au chemat infirmiera, m-au pansat, si m-au bagat doua zile in infirmerie. Nu mi-au facut decit o injectie. Dr. Gheorghe Lilea a zis ca ma simt bine si m-a trimis inapoi la companie“.

Revolutionarul, inca nerecunoscut, a inceput din 1993 sa resimta dureri groaznice in masa musculara. Nimeni nu-i spunea insa ca are un glont in corp.

„In 2002, n-am mai rezistat. La Spitalul Judetean Mehedinti mi-am facut radiografie si s-a descoperit glontul, in sfirsit, in partea dreapta. De atunci si pina acum am asteptat sa se recunoasca asta oficial, ca sa pot sa-mi capat si eu niste drepturi si sa merg sa-mi fac operatia si sa-mi scot glontul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS