26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal112 elevi mehedinteni au amenintat ca vor da Ministerul Educatiei in judecata

112 elevi mehedinteni au amenintat ca vor da Ministerul Educatiei in judecata

• Peste o suta de elevi din Mehedinti stiau ca simbata, la ora 8.00, vor sustine proba f a bacalaureatului • La ora 10.00, au fost anuntati de reprezentantii ISJ Mehedinti sa paraseasca salile de examen • „Asta e chiar bataie de joc!“, au strigat, la unison, elevii si parintii

„Cind string bani de protocoale, e bun elevul, dar cind isi bat joc de viitorul lui, nu mai e bun!“

Peste o suta de elevi din Mehedinti s-au prezentat degeaba, simbata dimineata, la Centrul de examen organizat la Liceul „Decebal“ din Drobeta Turnu Severin, pentru a sustine proba f a bacalaureatului, dupa ce joi au picat proba e si nu s-au mai prezentat la proba la alegere din disciplinele profilului opus. Ei au fost anuntati de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti ca, printr-o nota primita de la minister, li se da dreptul sa sustina aceasta proba.

Chemati de la ora 8.00 si neprimind nici un subiect pina la ora 9.30, elevii au devenit tot mai agitati. Dupa doua ore de asteptare, in jurul orei 10.00, au fost anuntati ca nu vor mai fi lasati sa sustina proba si ca trebuie sa paraseasca salile de examen.

„Asta e chiar bataie de joc! Li se spune ca se repeta examenul, apoi, cind vin la centrul de examen, li se spune ca nu se mai sustine. Ii aduc aici, ii tin doua ore pe copiii astia, si-i trimit acasa. Sint toti niste hoti, asta sint! Cind string bani de protocoale, e bun elevul, dar cind isi bat joc de viitorul lui, nu mai e bun! O sa facem liste si o sa dam ministerul in judecata, pentru ca asa nu se mai poate!“, a spus Serban Dimitriu, tatal unui absolvent de liceu din Drobeta Turnu Severin.

Nici un elev nu a stiut ca trebuie sa depuna reclamatie pentru a sustine examenul

Inspectorul general al ISJ Mehedinti, Lucian Capitanescu, a recunoscut ca elevii au dreptate: „Noi aveam obligatia sa transmitem, pina pe 4 iulie, la ora 12.00, lista candidatilor respinsi la proba scrisa din 2 iulie si carora li s-a refuzat participarea la proba din 3 iulie. Refuzul trebuia documentat prin reclamatia depusa si inregistrata, din data de 3 iulie. La punctul 3 al notei primite de la minister, se specifica faptul ca inspectoratul trebuia sa informeze ministerul asupra probei pe care o va sustine fiecare candidat. Noi trebuia sa luam toate masurile pentru desfasurarea examenului in 5 iulie, incepind cu ora 9.00. Pe 4 iulie, am trimis tabele cu elevii respinsi la proba e si cu obiectele la care acestia pot participa la proba f. Am asteptat aprobarea Comisiei nationale de bacalaureat, care a venit vineri, la ora 23.25, si in care se arata ca nu sint indeplinite conditiile din Nota nr. 11.013, transmisa in data de 4 iulie“.

Pentru calmarea spiritelor, la centrul de examen organizat la Liceul „Decebal“ s-a deplasat si Lucian Capitanescu. „Am intervenit la minister simbata dimineata, sa vedem ce nu s-a indeplinit, si mi s-a spus ca nu s-a aprobat sustinerea probelor de economie, psihologie, istorie, educatie fizica, decit in Bucuresti, pentru ca nu am atasat documente la listele pe care le-am trimis. Mai mult, ni s-a spus ca elevii trebuia sa depuna o reclamatie, lucru pe care ei nu l-au stiut, astfel ca au si ei dreptate sa fie nemultumiti“, a precizat Lucian Capitanescu.

Greseli dupa greseli

Elevii mehedinteni, nemultumiti de modul in care s-a desfasurat examenul de bacalaureat, au spus ca vor da in judecata ministerul, pentru ca aplica legea in mod discriminatoriu. „Au spus ca se da dupa legea veche, iar acum au spus ca dam bacul dupa cea noua. Dar nici asa nu se respecta legea, pentru ca numai la Bucuresti se poate da, la noi nu, ca sintem in provincie. In momentul in care am vazut ca dupa ora 9.00 nu mai incepe examenul, am intrat in panica. Ii vom da in judecata pentru ca nu e singura proba la care am fost furati, din cauza incompetentei lor“, a spus Laura Ceausu, absolventa a Liceului Economic din Drobeta Turnu Severin.

Cei 112 elevi mehedinteni care nu au mai putut sustine proba de simbata, pentru care au fost chemati de inspectorat, nu au fost singurii nemultumiti. Alti zeci de elevi severineni, unii dintre ei participanti la olimpiadele nationale de Limba engleza, au contestat modul de intocmire a grilelor de examen, care au continut puncte gresite.

„Sintem elevi de 10 la Engleza si am fost furati pe fata, fara rusine. Ne-au luat cel putin un punct si jumatate pentru ca au gresit ei subiectele“, a spus Otilia Coman, absolventa a Colegiului Pedagogic din Drobeta Turnu Severin. Engleza nu a fost singurul obiect la care au fost inregistrate greseli in grilele de examen. „A venit o notificare de la minister, prin care grilele gresite la Geografie si Psihologie se vor recorecta in centrele de examen. O eleva de la Liceul „Titeica“ a observat ca grila de Psihologie este gresita, drept pentru care lucrarile vor fi recorectate la nivel national“, a spus inspector Lucia Ciorita, purtatorul de cuvint al ISJ Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS