12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal20 de persoane au ajuns la spital dupa ce au mincat la un botez

20 de persoane au ajuns la spital dupa ce au mincat la un botez

Medicii nu exclud o intoxicatie provocata de salmonela

20 de locuitori din comuna Tintareni- Gorj au ajuns la spital dupa ce au participat la un botez al unei rude. Desi primele simptome au aparut de duminica seara, oamenii au chemat salvarea abia marti. Ei au fost internati la spitalele din Tirgu Jiu si Craiova cu toxiinfectii alimentare medii. Analizele de laborator nu au reusit sa clarifice sursa imbolnavirii.

Botezul s-a facut duminica, in curtea Anei Totolin din Tintareni, care-si boteza nepotica. Au fost invitate aproximativ 40 de persoane din localitate, majoritatea rude cu familia. Unii dintre cei care au mincat la botez s-au simtit rau din seara respectiva, dar nu s-au gindit care ar putea fi cauza. Alti invitati au venit si a doua zi la familia Totolin si au mincat.

Oamenii au inceput sa acuze dureri de cap, ameteli, varsaturi, diaree. Cinci dintre ei au plecat luni la Spitalul din Craiova, dar ceilalti au asteptat pina marti si abia apoi au chemat salvarea, fiind transportati la Sectia de boli infectioase a Spitalului din Tirgu Jiu.

Cauza toxiinfectiei nu se stie

Dintre cei 40 de invitati, 20 au ajuns la spital, printre care gazda si sase copii. Patru dintre pacientii internati la Tirgu Jiu au avut nevoie de perfuzii, ceilalti prezentind forme medii de toxiinfectie alimentara.

„Din fericire, nu au fost forme grave, iar acum nici unul dintre pacienti nu este in pericol. Pe unii i-am externat, altii vor pleca azi sau in zilele urmatoare“, a spus medicul Vasilica Ionescu, sefa sectiei. Ana Totolin, gazda petrecerii, spune ca a inceput sa se simta rau inca de duminica: „Nu puteam sa stau in picioare. Daca nu ma aduceau la spital sa-mi puna perfuzii cred ca nu mai traiam. Nu am idee de la ce s-a imbolnavit atita lume. Toate cumparaturile le-am facut de la un singur magazin, din comuna. Am luat si pulpe, si carne tocata, salam, budinca pentru prajituri“.

Camelia Bicleseanu a ajuns la spital cu cei trei copii ai sai cu virste cuprinse intre unu si zece ani. Doi dintre ei au apucat sa manince doar cite o prajitura si li s-a facut rau. Pentru ca pacientii care au ajuns la spital au consumat alimente diferite, medicii reusesc cu greu sa afle care a fost sursa toxiinfectiei.

Magazinul alimentar a fost inchis si patronul amendat

O echipa a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj s-a deplasat la Tintareni pentru a afla cauza care a dus la imbolnavirea oamenilor.

„Am luat probe din toate felurile de mincare si am facut analizele persoanelor care au gatit. Mincarea nu a fost pastrata in conditii corespunzatoare, familia respectiva neavind nici frigider. Oamenii au mincat de toate: salam, icre, sarmale, prajituri, friptura. Inca nu se stie care dintre alimente a fost de vina. Analizele de laborator nu au reusit sa identifice sursa imbolnavirii. Oamenii s-au prezentat tirziu la medic si probabil au mai luat medicamente intre timp. Dupa perioada de incubatie si dupa manifestari, noi am banuit a fi o salmonela“, a spus medicul Doina Alaman.

Inspectorii sanitari au facut un control si la magazinul de unde s-a facut aprovizionarea, gasind produse expirate si grave abateri de la normele de igiena. Magazinului i-a fost suspendata activitatea, iar societatea UGABI COM, careia ii apartinea, a fost amendata cu zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS