12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEpurarea apelor reziduale ale Craiovei costa peste 70 de milioane de euro

Epurarea apelor reziduale ale Craiovei costa peste 70 de milioane de euro

• Autoritatile locale au semnat ieri cel mai mare contract de investitii din ultimul deceniu • Fondurile provin, in cea mai mare parte, de la UE, care doreste sa evite poluarea Jiului si a Dunarii • Reabilitarea statiei de epurare si a canalizarilor va fi facuta de o firma italiana, in urmatorii doi ani
• La perfectarea intelegerii a asistat Hildegard Puwak, ministrul integrarii europene

Ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, a fost prezent ieri la Craiova, cu ocazia semnarii contractului de executie pentru reabilitarea si modernizarea statiei de epurare a apelor reziduale din municipiu, contract incheiat intre reprezentantii autoritatilor locale si firma italiana TERMOMECCANICA ECOLOGIA SPA, cistigatoarea unei licitatii internationale.

Modernizarea statiei de epurare si reabilitarea canalizarii fac parte dintr-un program mai complex de proiecte destinate imbunatatirii conditiilor de mediu, program finantat de UE prin ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de pre-Aderare). Aceste masuri au fost luate pentru imbunatatirea calitatii apei din Jiu si, prin el, a celor din Dunare.

Proiectul total valoreaza 70,3 milioane de euro si este finantat in proportie de 75% din fonduri ale Comunitatii Europene, restul fiind contributia financiara a Consiliului Local Craiova.

Conform Memorandului de Finantare semnat intre CE si guvern, el trebuie finalizat pina la sfirsitul anului 2005. Ieri, s-a semnat primul contract de lucrari, cel referitor la reabilitarea si modernizarea statiei de epurare a municipiului, cu un buget de 25,7 milioane de euro.

Intregul pachet de investitii vizeaza asistenta si supervizarea proiectului (efectuat de firma spaniola EPTISA INTERNACIONAL), extinderea sistemului de canalizare, precum si reabilitarea retelei de apa potabila.

Cea mai mare investitie din ultimul deceniu

Ministrul integrarii europene a subliniat ca acest proiect este cel mai mare ca valoare din ultimul deceniu de care a beneficiat Craiova, cu toate ca fondurile externe obtinute pe alte programe nu sint nici ele deloc de neglijat.

„Judetul Dolj beneficiaza de fonduri substantiale pe programul ISPA, si aici as aminti retelele de transport care vor lega Craiova de Filiasi si Drobeta Turnu Severin, care, insumate, valoreaza si ele peste 85 de milioane de euro. Iar acum se adauga aceasta investitie, care se va finaliza in 2005. In tara avem multe asemenea proiecte pe probleme de mediu, Romania situindu-se, din acest punct de vedere, intre tarile fruntase invitate la aderare in ceea ce priveste angajarea acestor fonduri. Apoi se adauga fondurile venite prin programul SAPARD (cele pentru dezvoltarea infrastructurii rurale – n.r.), si ele importante, cu toate ca aici am avea nevoie de trei ori mai multi bani. Important este sa contribuie si comunitatile, cu partea lor de cofinantare la aceste proiecte“, a precizat Hildegard Puwak.

Memorandumul semnat in 2000 pentru finantarea de mari proiecte in infrastructura din domeniul transporturilor si mediului insumeaza 1,6 miliarde de euro, din care 1,17 miliarde sint granturi UE nerambursabile. Din acest punct de vedere, Romania este a doua tara, dupa Polonia, in ceea ce priveste fondurile primite.

Autoritatile locale spera sa obtina bani si pentru a doua conducta de la Izvarna

Semnarea contractului nu a fost decit ultima etapa dintr-un sir intreg de probleme care a trebuit depasite in ultimii doi ani, una dintre ele fiind de ordin tehnic, in prima instanta considerindu-se ca s-ar putea produce supracapacitarea statiei de epurare.

Atit ministrul integrarii, cit si reprezentantii autoritatilor locale si-au exprimat speranta ca UE va gasi fonduri si pentru un alt proiect cel putin tot atit de important ca acesta. Este vorba despre cea de-a doua conducta de aductiune a apei potabile in oras din sursa Izvarna, proiect ce se vrea o colaborare cu judetul Gorj si care ar avea nevoie de cel putin 35 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS