13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPresedintele Universitatii „Dacia-Hercules“ ramine in arest

Presedintele Universitatii „Dacia-Hercules“ ramine in arest

• Parchetul de pe linga Curtea de Apel Timisoara a prelungit mandatul de arestare preventiva al lui Ilie Iocsa • PNA Bucuresti asteapta ca procurorii sa finalizeze dosarul de cercetare penala, pentru a-l trimite la instanta

Ilie Iocsa, presedintele Fundatiei pentru Tineret Baile Herculane si al Universitatii „Dacia-Hercules“, va ramine in arest, cel putin pina pe 10 iulie. Procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Timisoara au prelungit cu 15 zile mandatul de arestare preventiva al lui Iocsa. Acesta a fost arestat pe 11 aprilie, in urma unui flagrant de luare de mita organizat de politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, impreuna cu PNA- sectia Mehedinti, dupa ce a pretins si primit de la o studenta suma de 1.500 de euro, pentru o lucrare de licenta. Cel mai speriat de posibilitatea ca Ilie Iocsa sa fie pus in libertate, dupa expirarea celui de-al treilea mandat, este Augustin Pegulescu, presedintele Fundatiei pentru Tineret „Decebal“, din Baile Herculane, pe care Ilie Iocsa a reusit sa-l pacaleasca, sa-l inlature din fundatie si sa schimbe denumirea acesteia in Fundatia pentru Tineret „Dacia“.

„Sint tinta lui si am informatii ca intentiona si inainte de a ajunge in arest sa ma lichideze. De altfel, i s-a gasit si armament in locuinta, iar la domiciliul parintilor lui, in localitatea Pirvova, judetul Caras-Severin, s-au gasit substante halucinogene, a caror detinere este interzisa“, a spus Augustin Pegulescu.

CNEEA nu a recunoscut fundatia lui Ilie Iocsa

Aproximativ 4.000 de studenti ai Universitatii „Dacia-Hercules“ asteapta deznodamintul acestui caz. Universitatea fratilor Ilie si Nicolae Iocsa functioneaza ilegal de mai multa vreme, dupa ce Ministerul Educatiei si Cercetarii i-a retras de doua ori autorizatia provizorie de functionare, prin HG 1026/2001 si 410/2002, iar acum se afla in lichidare. La inceputul anului 2000, dupa ce a reusit sa scape de Augustin Pegulescu, fondatorul Fundatiei pentru Tineret „Decebal“, Ilie Iocsa a modificat actul constitutiv si statutul fundatiei, prin care a dispus fuzionarea acesteia prin absorbtie in Fundatia pentru Tineret „Dacia“ Baile Herculane. Din acest moment, drumul spre atragerea absolventilor de liceu si inscrierea lor la facultatile fundatiei a ramas deschis. Politistii din localitate au inchis ochii la numeroasele sesizari venite din partea studentilor, nemultumiti de modul in care se desfasurau activitatile de invatamint.

Intr-o adresa din 2002, a Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare, sub semnatura presedintelui Ioan Mihailescu se precizeaza ca „Fundatia Romana pentru Tineret Dacia, reprezentata de numitul Iocsa Ilie, nu figureaza in evidentele CNEAA, cu nici o specializare propusa pentru autorizare provizorie. In concluzie, nu poate desfasura activitati de invatamint superior si nu poate utiliza denumirea de universitate“.

In septembrie 2001, aceeasi institutie emite o adresa, in care certifica faptul ca, potrivit HG 696/24 august 1996, Fundatia pentru Tineret „Decebal“ are autorizate sa functioneze provizoriu specializarile Management Turistic si Hotelier, Drept, Institutori-Desen, Institutori-Educatie Fizica si Institutori-Muzica. Asadar, CNEEA recunostea inca existenta fundatiei lui Pegulescu si, mai mult, faptul ca aceasta avea autorizate sa functioneze provizoriu cinci specializari.

Fiica presedintelui Tribunalului Caras-Severin, lector universitar la Herculane

Augustin Pegulescu sustine ca Ilie Iocsa a scapat de bratul legii, cu complicitatea unor angajati din interiorul sistemului:

„Presedintele Tribunalului Caras-Severin, Ion Briac, a dat peste 18 sentinte civile, impotriva intereselor fundatiei. La scurt timp, a inceput sa-si ridice o casa in Resita. Fiica lui, Briac Tudor Adela, este avocat in Caransebes si lector universitar la Facultatea de Drept din Baile Herculane. Acesteia i se aduc banii acasa si a inceput si ea constructia unei case in Caransebes. Amindoi sint prieteni buni cu Iocsa“. Pentru a-si asigura protectia, presedintele Fundatiei „Dacia“ a avut grija sa angajeze la facultatile pe care le patrona, judecatori, procurori, profesori de la Academia de Politie.

Printre angajatii universitatii s-a aflat si sotia actualului sef al IJP Caras-Severin, Petre Bordea, astfel ca nu este de mirare ca Iocsa a fost arestat de politistii de la Crima Organizata Craiova, in colaborare cu PNA Mehedinti. Peste 100.000 de lucrari de diploma, cu antetul fundatiei si nedatate, 42.500 de euro si 54.500 de dolari, un pistol marca Erma-Weake, de provenienta germana, pentru care nu detinea autorizatie, au fost gasite la perchezitiile efectuate la domiciliul si biroul lui Ilie Iocsa.

Procurorii au solicitat BNR sa blocheze si conturile bancare ale presedintelui de la Herculane, alimentate cu aproximativ 14 miliarde de lei. La domiciliul sau au mai fost gasite un dispozitiv detector de metale pretioase si 107 monede -bunuri de patrimoniu national.

„Acuzatiile formulate initial se mentin. Deocamdata, mandatul de arestare preventiva a fost prelungit cu 15 zile. Asteptam ca procurorii sa finalizeze cercetarile in acest dosar pentru a-l trimite instantei de judecata“, a declarat ieri procuror Gabriela Neagu, purtatorul de cuvint al PNA Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS