13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn contul datoriei SC Extensiv SA, BCR scoate la licitatie stadionul TCIF

In contul datoriei SC Extensiv SA, BCR scoate la licitatie stadionul TCIF

Echipa de fotbal divizionara B Extensiv Craiova poate ramine fara stadion daca sucursala BCR Dolj va reusi sa-l vinda la licitatie. Evenimentul a scos la iveala mai multe lacune ale contractului prin care SC EXTENSIV, firma fratilor Mihailescu, a obtinut baza sportiva si facilitatile acordate de vinzator, TCIF Craiova. Fratii Mihailescu au folosit stadionul – care nu le apartinea – pentru obtinerea de credite de la mai multe banci. La BCR Dolj s-a oprit sirul liniilor de credit, dupa ce afacerea rasuflase, iar Mihailestii ajunsesera la fundul sacului.

Povestea cu cintec a stadionului Extensiv a inceput in anul 1998, cind arena de fotbal a divizionarei B Extensiv Craiova a ajuns in mina firmei cu acelasi nume, in baza unui contract de vinzare-cumparare incheiat intre reprezentantii societatii patronate de Nicu si Eugen Mihailescu si cei ai SC TCIF Craiova.

Pe 8 iunie 1998, SC TCIF SA Craiova – prin directorul general Dumitru Apostol si directorul economic Dumitru Plosca – a incheiat cu reprezentantii SC EXTENSIV Craiova – directorul general Vasile David si directorul Mircea Stoiana – un contract de vinzare-cumparare a 42.395 mp de teren, incluzind baza sportiva, pe aproape un milion de dolari, bani care urma sa ajunga din conturile SC EXTENSIV in cele ale SC TCIF. Plata urma sa se faca in 36 de rate lunare egale, de 22.222 de dolari plus TVA. In situatia in care firma fratilor Mihailescu nu achita trei rate consecutive sau trei rate in sase luni, TCIF avea posibilitatea, conform contractului, sa obtina rezolutiunea fara o actiune in justitie si fara sa restituie catre EXTENSIV sumele deja achitate, care ar fi constituit contravaloarea folosintei terenului.

Pietroaie in loc de dolari

La prima vedere, contractul parea deosebit de avantajos pentru TCIF. Asta deoarece EXTENSIV nu avea voie sa foloseasca terenul si constructiile aferente in vederea garantarii unor credite bancare, decit cu acordul vinzatorului. In contract este mentionata expres clauza conform careia dreptul de proprietate asupra intregii baze sportive se transmitea cumparatorului o data cu achitarea ultimei rate, adica in iunie 2001.

Cu toate acestea, aparentele avantaje s-au dovedit pe parcursul timpului simple iluzii ale TCIF Craiova. Pe toata perioada mandatului de director general al lui Dumitru Apostol, reprezentantul vinzatorului, s-a acceptat in loc de dolari compensarea ratelor scadente cu zahar, motorina si pietris. Acceptul schimbarii formei de plata trebuia aprobat de Consiliul de Administratie al societatii, lucru care, spune actualul director general Constantin Tronea, nu s-a intimplat. Dincolo de originalitatea platii, care a facut ca baza TCIF de la Banu Maracine sa fie „inundata“ de gramezi de pietroaie, ratele nu au fost platite la timp, existind nenumarate ocazii pentru rezolutiunea contractului cu EXTENSIV. Dintr-un motiv sau altul, conducerea de atunci a TCIF Craiova a acceptat tacit conditiile impuse de fratii Mihailescu, fapt pentru care in 2001, cind ar fi trebuit achitati banii, ramasese de plata mai mult de jumatate.

Greseli cu sau fara intentie

Din motive pe care le-ar putea dezlega doar organele abilitate, TCIF a facut mai multe greseli, voite sau nevoite. Firma vinzatoare a stadionului putea – prin rezolutiunea contractului – sa-si ia stadionul inapoi, raminind si cu gramezile de piatra compensate de fratii Mihailescu drept rate la contract. Dar fostul director general al TCIF a considerat ca e mai rentabila reesalonarea platilor Mihailestilor, pentru ca loc in curte pentru piatra mai era. In acest sens, pe 12.03.1999 s-a incheiat un act aditional de reesalonare a ratelor scadente neachitate, a urmat un alt act aditional – incheiat pe 4 ianuarie 2001 si inregistrat la TCIF abia pe 14 decembrie 2001.

O alta greseala a TCIF, de care EXTENSIV a profitat din plin, a fost omiterea inexplicabila a mentionarii in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni a privilegiului pe care-l avea TCIF prin contract: anume acela de a nu permite ipotecarea bazei sportive fara acordul vinzatorului. Aceasta conditie fusese mentionata in contract, dar pentru a fi respectata de cumparator trebuia intabulata la Judecatoria Craiova. Ceea ce TCIF n-a facut, dindu-le posibilitatea fratilor Mihailescu sa incalce contractul fara probleme si sa ipotecheze de nenumarate ori bunurile pe care inca nu le achitasera si care nu erau ale lor.

Garantii pentru miliarde cu stadionul altora

In conditiile in care fratii Mihailescu ar fi respectat contractul cu TCIF, ei puteau ipoteca stadionul abia in anul 2001, la finele contractului de vinzare-cumparare. Insa prima ipoteca pe bunurile TCIF a fost facuta inca din 23 noiembrie 1999, cind fratii Mihailescu au obtinut un credit de la Banca Internationala a Religiilor. Un an mai tirziu, acelasi bun pe care nu-l aveau in proprietate a mai fost folosit tot la defuncta BIR pentru un alt credit de 2,11 miliarde de lei. Bunurile mai sint ipotecate si la Banca Transilvania, sint scoase de sub ipoteci, dupa care vine anul 2002, cind, in baza cererii de credit nr. 43 s-au ipotecat 35.141,332 mp teren din stadion, doua grupuri sanitare, un depozit de alimente, doua tunele de acces, un alt grup sanitar si cabina de transmisie.

Ipoteca a fost instituita in favoarea BCR Dolj pentru un credit de cinci miliarde de lei. Creditul nu a fost restituit, fapt pentru care BCR, in baza dosarului de executare nr.66/2002, a somat debitorul sa achite suma de 5.804.477.913 lei, inclusiv dobinzile. Pentru ca Extensiv nu a platit banii, azi, 27 iunie, BCR Dolj scoate la licitatie stadionul Extensiv.

Cine va fi urmatorul pagubit?

TCIF Craiova, inca proprietar al stadionului pina la achitarea ultimei rate (5 decembrie 2003), se vede acum in situatia ca BCR sa-i vinda baza sportiva in contul datoriei neplatite de fratii Mihailescu. Banca sustine ca executa o ipoteca, desi la acordarea miliardelor ar fi putut sa afle ca bunul cu care a fost garantat imprumutul nu fusese platit. Chiar mai mult, banca nici nu ar fi trebuit sa accepte o ipoteca pe un bun cumparat in rate decit daca i s-ar fi prezentat dovada platii integrale. Probabil ca povestea cu cintec a acestui credit a grabit plecarea precipitata din fruntea Sucursalei BCR Dolj a directoarei generale Constantina Foamete, care intre timp si-a gasit un post similar la Raiffeisen Bank.

Care va fi pagubitul din aceasta afacere vom afla dupa licitatia de astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS