10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAi cui sint stilpii, nea Vasile?

Ai cui sint stilpii, nea Vasile?

• Primaria zice ca stilpii inlocuiti sint ai SC Electrica • Nici vorba, zice Electrica, sint ai RAT Craiova • „Ai nostri nu sint decit aceia de pe linga linia de tramvai si nu ne-a informat nimeni ca vor fi inlocuiti“, sustin cei de la RAT • Firma Luxten munceste cu spor pe banii nu se stie cui • Poate face lumina in aceasta afacere Ministerul Controlului condus de Ionel Blanculescu

Cistigatoarea licitatiei pentru iluminatul public in Craiova, LUXTEN, s-a apucat serios de treaba. Dupa ce a „luminat“ arterele pe unde au fost plimbati musafirii sositi in Craiova pentru meciul Romania – Bosnia, firma respectiva monteaza consolele pe stilpii existenti, dar scoate si stilpii din fier cu totul si pune altii din beton. Ceea ce fac ei poate parea o treaba buna, si poate ca este, insa pare curios ca nimeni nu stie ai cui sint stilpii din fier pe care firma LUXTEN ii inlocuieste.

Intrebarea a venit de la un cititor al Gazetei de Sud care se intreba retoric: „A cui afacere este inlocuirea stilpilor? Cei vechi sint buni, si totusi!“

Am crezut ca raspunsul la o asemenea intrebare este foarte simplu si ca il putem afla cu un simplu telefon. Insa nu a fost deloc asa. Dupa doua zile de cautari nu avem inca un raspuns ferm la intrebarea cititorului nostru.

Intial, s-a spus ca stilpii sint in custodia SC ELECTRICA SA, Sucursala Craiova. Si afirmatia ii apartine chiar sefului corpului Agentilor constatatori din cadrul Primariei Craiova, care are ca sarcina de serviciu, printre altele, supravegherea lucrarilor LUXTEN.

„Sint ai lui ELECTRICA si societatea este de acord cu inlocuirea lor deoarece sint ruginiti si prezinta un grad mare de cadere la furtuni. Am avut foarte multe necazuri din cauza caderii stilpilor de metal. Dupa ce se inlocuiesc, stilpii cei vechi ii ia ELECTRICA, iar cei noi intra in proprietatea noastra“, a spus George Mustata, seful corpului Agentilor constatatori din cadrul primariei.

„Nici vorba de asa ceva!“ sare ca arsa ELECTRICA. „Toti stilpii de pe Calea Bucuresti pina pe Severinului sint ai RAT, nu ai nostri. ELECTRICA nu are nici un contract incheiat cu LUXTEN de inlocuire a vreunui stilp care ne aprtine. Asta este sigur. Si pina acum nici nu ne-a fost inlocuit vreun stilp“, a declarat Mihai Roibu, inginer-sef in cadrul ELECTRICA.

Proprietar pierdut, gasitorului recompensa

Reprezentantul in teritoriu ai firmei LUXTEN stie si el ca „proprietarul stilpilor“ este Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova si ca are un acord scris cu RAT pentru „smulgerea stilpilor din metal“.

„Avem aviz favorabil din partea RAT pentru inlocuirea stilpilor deoarece nu au rezistenta necesara pentru montarea consolelor si sustinerea retelei aeriene de fire. Am convenit ca mai tirziu reteaua de contact pentru tramvai sa o monteze pe stilpii pe care ii plantam noi acum si care vor apartine municipalitatii“, a spus George Manasia, directorul LUXTEN.

Conducerea RAT insa nu stie nimic de nici un aviz cerut de LUXTEN pentru inlocuirea stilpilor. „Intr-adevar, stilpii de pe Calea Bucuresti pina in Calea Severinului sint ai nostri, i-am plantat in 1987, cind a luat fiinta tramvaiul in oras si avem reteaua de contact montata pe ei. Dar cu LUXTEN nu avem nici o intelegere si nici nu ne-a informat cineva ca stilpii nostri vor fi inlocuiti. Si din cite stiu, ei nu inlocuiesc stilpii si si-i pun linga ai nostri“, a declarat Nastase Sutru, directorul tehnic al RAT.

S-a facut lumina… intr-o parte de sat!

Pina aici ne-am edificat: stilpii de pe Calea Bucuresti si de pe Severinului apartin RAT. Dar cei de pe rocada si altii de prin alte zone pe unde trebuie sa se puna „stilpi sanatosi, solizi, din beton care au un aspect estetic si nici nu mai trebuie vopsiti“ au cui sint? Primaria Craiova crede ca sint ai ei, dar nu este prea sigura.

Ne-am gindit ca singurul in masura sa ne vorbeasca despre „nepotrivirile“ din declaratiile celor implicati in cazul LUXTEV ar fi edilul sef al orasului, Vasile Bulucea. Numai ca, dupa ce acesta ne-a apostrofat ca ii facem viata un calvar si nu-i dam pace deloc si dupa ce si-a injurat virtos cei peste 300 de angajati pe care considera ca ii plateste degeaba ca „nu sint in stare de nimic“, Vasile Bulucea a declarat ca „plantarea noilor stilpilor“ este prevazuta in contractul incheiat cu LUXTEN, in valoare de peste 12 milioane de euro. Despre proprietate n-a suflat o vorba. Fie nu stia, fie a vrut sa prelungeasca suspansul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS