14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSfirsit de saptamina incendiar in Oltenia

Sfirsit de saptamina incendiar in Oltenia

Piata din Craiovita Noua a fost mistuita de flacari

Un puternic incendiu a mistuit piata agroalimentara din cartierul craiovean Craiovita Noua. Desi pompierii au intervenit cu cinci autospeciale, flacarile au cuprins imediat partea de sud a pietei, unde erau spatiile comerciale ale societatii COMAGROIND Craiova. Pagubele se ridica la citeva zeci de miliarde de lei. Din primele cercetari efectuate la fata locului, se pare ca incendiul a izbucnit de la un tablou electric.

Un incendiu devastator a cuprins simbata noapte piata agroalimentara din cartierul craiovean Craiovita Noua. Martorii spun ca focul s-a extins rapid din cauza produselor inflamabile care erau intr-un magazin de chimicale.

„Eu am ajuns primul aici. Am luat un extinctor si am spart usa, dar focul se intinsese deja. Am sunat pompierii si au venit cu trei masini, apoi au mai venit doua. Stingerea incendiului a fost ingreunata pentru ca pe hidranti erau puse tarabe cu marfa“, a spus Emilian Cobzaru, agent sef adj. la Sectia 2 Politie Craiova.

Zeci de pompieri s-au luptat citeva ore cu focul

La dispeceratul pompierilor, apelul care semnala incendiul este inregistrat la ora 1.03, iar la fata locului au sosit, in numai citeva minute, cinci masini incarcate cu apa si spuma, sapte ofiteri, sapte subofiteri si 27 de militari in termen de la Grupul de Pompieri „Oltenia“. Interventia lor a fost ingreunata si de autoturismele care erau parcate in apropierea pietei.

Focul a cuprins insa spatiile comerciale care se aflau pe o suprafata de 300 de metri patrati si marfurile, acoperisul pietei pe 880 de metri patrati, fiind degradate tonetele cu marfa din partea de sud a pietei.

Pagube de zeci de miliarde de lei

Nici unul dintre comercianti nu avea marfa asigurata, iar pagubele vor fi platite, probabil, din buzunarul agentilor economici. Ei spun ca spatiile comerciale erau inchiriate de la SC COMAGROIND Craiova, iar dupa ce se vor stabili cauzele incendiului ii vor actiona in judecata pe cei raspunzatori.

„Nu stiu ce se va intimpla cu mine. Aveam marfa de un miliard de lei si nici macar nu era achitata. Vor plati si nepotii nostri pagubele“, a spus Carmen Giumeanca, unul dintre agentii economici al carui magazin a fost mistuit de flacari.

Ofiterii Grupului de Pompieri „Oltenia“ si Politia Craiova efectueaza cercetari pentru a stabili cauzele producerii incendiului. Din primele cercetari efectuate la fata locului se pare ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la un tablou electric, dar nu este exclusa nici varianta ca sa fi fost provocat de o mina criminala. Pagubele produse se ridica la zeci de miliarde de lei.

Incendiu devastator la ROSTRAMO Tirgu Jiu

• Peste 25 de tone de rumegus au ars timp de opt ore

• Aproape toate unitatile de pompieri din Gorj au fost mobilizate la Tirgu Jiu • Grupul Judetean de Pompieri

nu a stabilit cauza care a produs incendiul si nu a evaluat inca valoarea pagubelor


Un incendiu de proportii a cuprins simbata depozitul de rumegus al fabricii de mobila ROSTRAMO SA. Un muncitor a telefonat la pompieri in jurul orei 17.20, anuntind ca depozitul de rumegus al sectiei PAL I a luat foc.

Primii care au sosit la fata locului au fost reprezentantii Detasamentului de Pompieri Tirgu Jiu, cu patru autospeciale. Dupa ce au incercat fara succes sa lichideze incendiul din apropierea sectiei PAL I, pompierii si angajatii fabricii au adus o vola cu care au izolat focul, prin indepartarea unei cantitati mari de rumegus de linga sectie. Scintei purtate de vint au ajuns insa in zona depozitului de rumegus de linga sectia PAL II, iar incendiul

s-a extins la cicloane, pe acoperis si chiar pe benzile transportoare.

Au fost folosite 14 autospeciale si doua cisterne

Pentru a stopa focul care ardea mocnit, colonelul Aristica Olaru, comandantul Grupului Judetean de Pompieri, a solicitat deplasarea la ROSTRAMO a tuturor autospecialelor disponibile din judet.

La stingerea focului au participat 14 autospeciale sosite de la diferite societati, servicii si grupuri de pompieri din Gorj, precum si doua autocisterne de la Primaria Tirgu Jiu.

Colonelul Aristica Olaru a declarat ca, in aproximativ trei ore, incendiul a fost localizat, iar in jurul orei 1.00 a fost lichidat. Seful pompierilor gorjeni a spus ca ROSTRAMO trebuie sa suporte toate costurile legate de deplasarea la fabrica a autospecialelor.

Petre Vintila, directorul comercial al ROSTRAMO, a spus ca o comisie de ancheta va stabili cauza care a condus la izbucnirea incendiului:

„Pagubele materiale sint minime. Este vorba de deseurile de rumegus care se acumulau timp de o luna. Valoarea unei tone de rumegus este de 300.000 de lei. Spre binele nostru, focul nu s-a extins si in fabrica“.

Florin Circiumaru si Toni Grebla, pe lista de incendieri a lui Petre Stancioi

Petre Stancioi, fostul lider al unei retele clandestine de jocuri de noroc, judecat in prezent pentru incendierea autoturismului fostului comandant al Politiei Municipale Tirgu Jiu, colonelul Ion Giura, pensionat, si a autoturismului lui Ion Picu, adjunct al comandantului la acea vreme, avea in plan si incendierea altor masini.

Primarul Florin Circiumaru a dezvaluit ca un ofiter din conducerea politiei i-a transmis la vremea respectiva, sfirsitul lunii decembrie 2001, sa nu isi mai parcheze masina in fata primariei si sa foloseasca parcarea din curtea sediului IJP Gorj.

Florin Circiumaru a declarat ca Petre Stancioi, patronul clubului de noapte FTE, era nemultumit de faptul ca primaria ii inchisese localul, unde aveau loc numeroase scandaluri:

„Este vorba de masina. Eu o parcam in fata primariei. Intre primarie si el existau tot felul de conflicte. Am trimis fel de fel de echipe si el a fost nemultumit. In noaptea respectiva de Revelion, 2001 spre 2002, mi s-a spus de la politie sa nu imi mai parchez masina in fata primariei ca o sa-i dea foc Stancioi. Urma sa dea foc masinii mele, in fata primariei, dupa care pe lista erau Caragea de la politie si prefectul Grebla. Am inteles ca a dat si o declaratie scrisa in care a recunoscut toate astea.“

Tigara lipita pe un sac umplut cu benzina

In dosarul in care Petre Stancioi este judecat pentru distrugere si instigare la distrugere, mai sint judecati si Daniel Chiroiu si Alin Mutu, ambii participind la incendierea autoturismelor.

In noaptea de 26 spre 27 decembrie 2001, alaturi de autoturismul colonelului Giura au mai ars alte trei masini care se aflau in parcare. Pentru cele cinci masini distruse, proprietarii solicita in instanta peste 630.000.000 de lei.

Petre Stancioi nu recunoaste acuzatiile care i se aduc, insa nu a trecut testul cu detectorul de minciuni la care a fost supus. Din convorbirile telefonice inregistrate de politie si purtate intre Dumitru Rasoveanu, fost angajat al lui Stancioi, Ion Surlea si nevasta lui Stancioi, reiese ca Mutu Chiroiu si patronul de la FTE sint autorii incendierilor.

Pentru realizarea acestora, autorii au folosit o tigara care a fost golita in prealabil de tutun si in care a fost introdus fosfor, peste care a fost pus iar tutun. Tigara a fost lipita de un pachet de chibrituri, atasat la rindul lui de un sac de polietilena plin cu benzina. Dupa ce dispozitivele erau plasate sub masini, tigara era aprinsa, iar sacul lua foc. Petre Stancioi a mai fost judecat intr-un dosar in care era acuzat de evaziune fiscala de 700 de milioane de lei.

Garajul societatii DROBETA a luat foc

Doua autobuze ce apartineau societatii de transport public local DROBETA au luat foc simbata, pe Splaiul Mihai Viteazul, din Drobeta Turnu Severin. Autovehiculele erau parcate in garajul societatii amintite si urma sa fie casate. In jurul orei 15.26, pompierii severineni au fost anuntati ca in locatia respectiva a izbucnit un incendiu puternic si s-au deplasat imediat la fata locului cu doua autospeciale de interventie.

„Focul a fost lichidat in aproximativ 20 de minute, in limitele gasite. Cauza incendiului a constituit-o o tigara, aruncata la intimplare de un trecator. In urma verificarilor efectuate la fata locului, am constatat ca garajul se invecineaza cu un drum de acces public. Interventia noastra

s-a derulat eficient si cu maxima operativitate“, a spus lt. Liviu Boruga, purtatorul de cuvint al Grupului de pompieri „Drobeta“. Pagubele suferite de societatea DROBETA sint minime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS