5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMegaescrocheria BCR Novaci

Megaescrocheria BCR Novaci

90 la suta din imprumuturile acordate de banca au ajuns la Ion Marin

Procurorii Parchetului National Anticoruptie au emis joi mandate de arestare preventiva, pentru 30 de zile, pe numele lui Ion Marin, administrator al unui grup de firme din judetul Vilcea, si pe cel al lui Sorin Popescu, fost director al sucursalei Bancii Comerciale Romane din Novaci, pentru o frauda de 780 de miliarde de lei. Gabriela Neagu, purtator de cuvint al PNA, spune ca ancheta a fost demarata de catre Parchet, in urma unei sesizari primite din partea centralei BCR, care a efectuat un control la sucursala din Novaci si a constatat unele nereguli. Sorin Popescu a fost directorul bancii pina pe 24 mai. In sarcina sa au fost retinute urmatoarele infractiuni: acordarea de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu in forma calificata, inselaciune, fals intelectual si uz de fals si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Ion Marin este acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: utilizarea creditelor in alte scopuri, inselaciune bancara, fals, uz de fals, asociere in vederea comiterii de infractiuni in forma continuata si in concurs. Sorin Popescu s-a asociat, in perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003, cu mai multe persoane din societati comerciale de pe raza judetului Vilcea si, prin mijloace ilegale, a acordat credite in valoare de peste 780 de miliarde de lei firmelor administrate de Ion Marin.

Umar la umar cu Ovidiu Tender si fratii Cristescu

Ion Marin, afacerist vechi, cunoscut mai degraba ca „Bobby Ewing“, a lucrat mai intii ca economist la SC Cazare SA Berbesti, pina in urma cu sase ani, de unde a plecat cu ordonanta. In 2001, el a cumparat Unitatea de Transport Prestari Servicii Utilaje Terasiere Berbesti, societate desprinsa din Compania Lignitului, care are ca obiect de activitate transportul si care are o baza materiala importanta formata din buldozere, excavatoare, gredere. Prin aceasta societate, Ion Marin a prestat servicii catre Companie, primind in schimb procese-verbale de compensare. A cumparat Service-ul din Milostea, care apartinea Cooperatiei, unde a si infiintat firma RARORA. In 2002, Marin a cumparat de la APAPS Schela de Foraj Carbunesti, oferind 115 miliarde de lei. Concurenti i-a avut pe fratii Cristescu (cei care au cumparat Uzinele Sodice Govora) si pe Ovidiu Tender. Ion Marin a achizitionat si terenul de fotbal al Combinatului de Prelucrare a Lemnului Rimnicu Vilcea. Cunoscut in zona Novaci-Berbesti-Horezu ca fiind cel mai puternic om de afaceri, Ion Marin a cumparat si echipa de fotbal din Mateesti, pe care a numit-o RARORA Rimnicu Vilcea, si care in acest an a reusit promovarea in divizia B. Tata a trei copii, Ion Marin este cunoscut in zona ca fiind si un impatimit al jocurilor de noroc.

In contractul de privatizare al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, Marin se obliga sa nu restringa activitatea

SC RARORA SRL Berbesti a cumparat Schela Foraj Carbunesti in septembrie 2002 cu 10.984.911 de euro. Prin contractul de privatizare, ofertantul se obliga sa mentina numarul actual al salariatilor, sa garanteze realizarea platii ratelor prin constituirea unei garantii mobiliare in favoarea APAPS asupra unui pachet de 65 la suta din actiunile cumparate. In calitate de actionar majoritar, SC RARORA SRL Berbesti se obliga ca, timp de cinci ani de la semnarea contractului, sa nu propuna, sa nu sustina si sa nu hotarasca in AGA restringerea sau modificarea obiectului principal de activitate al societatii si sa nu hotarasca in mod voluntar divizarea, fuziunea sau lichidarea societatii. De asemenea, cumparatorul se obliga sa realizeze o cifra minima de afaceri, din care cel putin 70 la suta sa fie obtinuta din obiectul de activitate al societatii. Capitalul social al FORAJ SONDE SA Tirgu Carbunesti este de 22.492.875.000 lei, iar numarul total de actiuni este de 899.715. Ceilalti actionari ai societatii sint SIF Oltenia, cu 23,59 la suta, actionarii rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa – 9,03 la suta si alti actionari – 0,05 la suta.

RARORA a fost amendata pentru ca a vindut fier vechi la societati neautorizate

Pe linga salariile neachitate, cumparatorul din Vilcea nu si-a platit nici obligatiile catre stat, conditie necesara pentru a se putea inscrie la licitatii. In acest an, societatea nu a realizat nici un fel de lucrari de foraj. In adresa trimisa APAPS de catre Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere (UJSL) Gorj se mentioneaza ca RARORA a contractat credite bancare care nu au folosite in cadrul activitatii societatii si care, din cauza lipsei de fonduri, nu pot fi achitate. „Principala indeletnicire a patronilor este comercializarea fierului vechi, vindut la firme neautorizate, in conditiile legii, fapt pentru care societatea a fost sanctionata cu o amenda de 25 de milioane de lei, dispunindu-se confiscarea sumei de 5 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea fierului vechi vindut… Obligatiile contractuale au fost incalcate in ceea ce priveste administrarea societatii. Va rugam ca prin prerogativele ce le aveti sa procedati la verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale in vederea salvarii societatii comerciale de la faliment, care este singura ramasa in activitate la Carbunesti. In aceeasi situatie se afla si SC FORAJ SONDE Stoina, care nu isi mai desfasoara activitatea de baza din luna august 2002, in care isi desfasoara activitatea 50 de salariati, pentru a asigura paza bunurilor“, se spune in adresa ce poarta semnatura lui Constantin Retezeanu, seful UJSL Gorj.

Consecintele: somaj la Schela Tirgu Carbunesti

Primarul din Carbunesti, Cristian Toader Pasti, spune ca o data cu privatizarea SC FORAJ SONDE a crescut numarul somerilor din localitate. „Economia de piata functioneaza dupa principiul «otravesti fintinile dupa care te retragi in munti». Eventual cu miliarde in buzunar. Asa a facut si Ion Marin asta! Dupa ce a cumparat sondele, s-a apucat sa taie pentru fier vechi, sa incaseze creantele si in rest: Dumnezeu cu mila! Pot sa va spun ca a fost mare batalie pe sondele astea, intrucit au fost considerate ca fiind printre cele mai bune din tara. Nu am reusit sa vorbesc niciodata cu Ion Marin asta, caruia i se spunea Bobby Ewing, ca deh! s-a apucat de afaceri cu petrol. M-am opus de la inceput ca Marin sa cumpere sondele. Auzisem ce fel de om este. Gradul de saracie din Carbunesti se datoreaza in mare masura si lui, deoarece a dat muncitorii afara, iar pe cei care au ramas nu i-a mai platit“, a spus primarul Pasti.

Destituiri la BCR Novaci si BCR Tirgu Jiu

Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvint al BCR, spune ca, in urma verificarilor efectuate la sucursala din Novaci, s-a dispus desfacerea contractului de munca al directorului Sorin Popescu, conform art. 130, litera i, din Codul Muncii. „Inca de la sfirsitul anului trecut, sucursala Novaci avea incetata competenta de a acorda credite“, a mai precizat Cornel Cojocaru.

S-a mai dispus destituirea din functie a Marinelei Giurca, fost contabil sef la sucursala BCR Novaci, si suspendarea din functie a lui Dumitru Contoloru, directorul filialei BCR Tirgu Jiu.

„Eu am fost schimbat din functie in urma cu ceva timp. Nu pot sa va declar prea multe. Insa intrebarea pe care mi-am pus-o este de unde a aparut aceasta suma de 780 de miliarde de lei. Orice banca are plafoane la acordarea de credite si in nici un caz Novaciul nu ar fi avut de unde sa dea o asemenea suma“, a declarat fostul director al BCR Tirgu Jiu, Dumitru Contoloru.

Sotia lui Bobby considera ca oameni grei vor capul sotului ei

Luminita Marin, sotia administratorului vilcean, considera ca sumele vehiculate sint de-a dreptul fabuloase. „Sint bulversata si nu pot sa cred ca s-a intimplat asa ceva. Totul este o inscenare. Sumele alea care se vehiculeaza sint aberante si noi sintem nedumeriti, pentru ca a fost luat asa dintr-o data. Nu am banuit, nu am stiut nimic. S-au sigilat, s-au luat toate actele contabile pentru verificari. Am angajat avocati care au depus plingere impotriva procurorilor, pentru revocarea masurii de arestare preventiva. Oricum, consider aceasta arestare abuziva, pentru ca intii trebuia verificate actele si apoi, daca se descoperea ceva ilegal, se putea lua masura retinerii. Nu stiu daca sotul meu o fi facut ceva, dar ceea ce stiu este ca oameni grei ii vor capul. Luni va fi termenul de judecata si abia atunci voi putea sa iau legatura cu sotul meu. Ceea ce stiu este ca oameni grei ii vor capul“, a spus Luminita Marin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS