22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirma LITHOS, preferata de Ministerul Culturii pentru ca are bani mai multi

Firma LITHOS, preferata de Ministerul Culturii pentru ca are bani mai multi

Licitatia pentru desemnarea firmei cistigatoare care sa continue restaurarea operelor lui Constantin Brancusi din Parcul Central din Tirgu Jiu a ajuns in faza finala. Pentru ca exista pareri contradictorii, hotarirea este greu de luat. Membrii comisiei care va desemna firma cistigatoare s-au intrunit marti, iar pina ieri-dimineata nu reusisera decit sa elimine doua din cele patru firme: GRANDSTONE din Bumbesti Jiu si CONSTRUCTII NAPOCA. Motivele pentru care cele doua firme au fost scoase din discutie au fost lipsa specialistilor si a lucrarilor similare efectuate. In cursa au ramas doua firme: DORIS ART Bucuresti si LITHOS SNC, o firma din Venetia. Competitia dintre cele doua este destul de strinsa.

LITHOS are in cont dublul cheltuielilor de restaurare

Prezent in comisia de licitatie de la Ministerul Culturii, reprezentantul Primariei Tirgu Jiu, sculptorul Paul Popescu, a precizat: „Cred ca sedinta va dura pina seara. Nu s-a luat nici o decizie, nu se stie care va fi firma cistigatoare“. Ultima conditie impusa de Ministerul Culturii este ca firma care va cistiga sa aiba in cont banii necesari restaurarii, urmind ca achitarea sa se faca la sfirsitul lucrarii.

Reprezentantii ministerului prefera firma LITHOS SNC, care are in cont dublul cheltuielilor necesare. DORIS ART a facut o oferta de pret de 1,4 miliarde de lei, iar LITHOS SNC de 3,2 miliarde. Initial firma italiana nu era printre favorite, contul pe care-l detine inclinind balanta in favoarea sa. Participarea firmei LITHOS SNC a fost o surpriza intrucit licitatia nu a fost anuntata international. Firma venetiana nu are atestatele necesare si recunoscute in Romania, iar ca lucrari au restaurat fatadele unor castele. Paul Popescu, seful Centrului „Brancusi“ din Tirgu Jiu, prefera firma DORIS ART pentru specialistii si experienta in domeniul restaurarii operelor de arta.

Firma care va cistiga licitatia trebuie sa inceapa lucrarile in maximum doua saptamini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS