22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalculati intinsi pe spate, nimeni nu cade la mate!

Calculati intinsi pe spate, nimeni nu cade la mate!

A iesit de la examen pe targa

DOLJ: „Esti nemernic, nu stii care-i aria patratului?“

Proba de foc a exameieri, la matematica. Din cei 8.200 de candidati care s-au prezentat la romana, 14 au depus armele si n-au mai venit la matematica. Inspectorii de specialitate de la ISJ Dolj spun ca subiectele au avut coeficient de dificultate medie, astfel incit fiecare candidat sa obtina cu usurinta nota de trecere, insa mai dificil nota maxima. Intr-adevar, pentru partea I a subiectului, pe care reusea sa o rezolve si un elev bun de clasa a IV-a, se acordau 45 de puncte plus cele 10 puncte din oficiu. Partea a II-a a subiectului a avut cerinte cu mult mai grele decit prima parte, insa, incontestabil, a fost mai usoara decit cea din anul precedent.

Ca si la prima proba, parintii au avut cele mai mari emotii. Multi dintre ei si-au apostrofat odraslele pentru superficialitatea cu care au abordat prima parte a subiectului. Parinti, frati, bunici, dezamagiti si iritati, le aratau celor asteptati din examen cum se rezolvau asa-zisele exercitii din partea I. Se auzeau voci revoltate: „Esti nemernic! Cum ai putut sa scrii ca numarul 4,12 este mai mare decit 4,2?“; „Nu ti-am spus eu ca boxa noastra este de doi pe doi si ca are patru metri patrati? Chiar in halul asta esti, sa nu stii tu care este aria patratului?“ Probabil, erau parinti care nu prea au trecut pe la scoala, la sedintele organizate de diriginti, sau parinti care isi aduc aminte de copii numai atunci cind au examene.

Presedintele comisiei judetene a examenului de capacitate, Florea Gaina, inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, a afirmat ca nu s-a inregistrat nici o frauda in timpul desfasurarii probei.

A iesit de la examen pe targa

A doua proba a examenului de capacitate, desfasurata ieri-dimineata, a avut un deznodamint nefast pentru unul dintre candidati. Andreea Cimpeanu, absolventa a Scolii nr. 12, a fost victima unui accident rutier, chiar in momentul in care a iesit de la examen. Accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni din fata Colegiului National „Carol I“. Autoturismul Dacia papuc, cu numarul de inmatriculare B-44-FAR, condus de Ionut Mechenici din Craiova, a lovit-o pe Andreea in timp ce aceasta se inscrisese, regulamentar, in traversarea strazii. La doar citeva minute, o echipa SMURD a ajuns la fata locului pentru a-i acorda ingrijirile medicale. Fata a suferit citeva contuzii la cap si la membrele inferioare, nefiind necesara internarea ei in spital.

Desi accidentul nu a fost grav, socul Andreei Cimpeanu a fost destul de mare. Politia cerceteaza imprejurarile in care s-a produs accidentul pentru a stabili gradul de vinovatie al conducatorului auto.

OLT: Subiecte rezolvate din spital

In Olt, doar 6.655 de elevi s-au inscris in acest an la examenul de capacitate dintr-un total de peste 7.200, citi au absolvit opt clase. Dintre acestia, 51 de candidati sint absolventi din promotiile anterioare. Inspectorul scolar general adjunct, Toma Pruna, a spus ca in cele 23 de centre de examinare din judet, paza a fost asigurata de jandarmi si politi;ti, fiind prezenti si medici sau asistenti pentru eventuale cazuri urgente.

Victor Bunciu din Slatina, elev la Grupul Scolar Constructii Montaj, a fost nevoit sa sustina proba la matematica de pe patul de spital, dupa ce marti dupa-amiaza a fost internat de urgenta la Spitalul Judetean Slatina, fiind operat de apendicita. Medicii au spus ca starea de sanatate a tinarului este buna, fapt pentru care i-au permis acestuia sa-si continue examenul de capacitate. El a fost asistat de trei supraveghetori de la Inspectoratul Scolar Judetean Olt.

MEHEDINTI: Trunchiul de con i-a atins la radacina

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti, proba de matematica a examenului de capacitate a decurs fara incidente.

„Mi s-a parut destul de usor la mate. A fost chiar mai usor ca la romana si ca la simulare. Nu am facut bine ultimul punct, dar cred ca o sa iau o nota buna. Problema cu trunchiul de con a fost mai dificila, dar in rest a fost usor. As vrea sa ajung la Liceul Economic“, a spus Lucian Orac, absolvent al Scolii generale nr. 2 din Drobeta Turnu Severin. „Ma astept sa iau 8,60, pentru ca nu am facut bine problema cu trunchiul de con. In rest, am rezolvat bine si as vrea sa intru la Liceul «Gheorghe Titeica», la matematica-informatica“, a spus Costinela Briac, absolventa a Scolii genrale nr. 14, din Drobeta Turnu Severin.

Reprezentantii ISJ Mehedinti au interzis stringerea de bani pentru protocolul supraveghetorilor examenului. Rezultatele vor fi afisate pe 21 iunie, pina la ora 12.00 si, in aceeasi zi, pina la ora 18.00, pot fi depuse contestatiile. In zilele de 22 si 23 iunie, profesorii le vor rezolva, iar pe 24 iunie vor fi afisate rezultatele finale.

Cei care nu reusesc sa promoveze in aceasta sesiune mai au o sansa intre 25 august si 2 septembrie, cind va fi organizata a doua sesiune a examenului de capacitate. Pe 26 iunie, inspectoratul scolar va face publica lista tuturor elevilor din judet, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere la liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS