17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Dezbracarea, ca va-mpusc!“

„Dezbracarea, ca va-mpusc!“

• Ciresarul-sef din comuna doljeana Virvoru de Jos a fost trimis in judecata de Parchetul Judecatoriei Craiova, sub acuzatiile de lipsire de libertate in mod ilegal si purtare abuziva • Inginerul Valerica Popescu risca sa stea 15 ani la puscarie pentru ca i-a dezbracat si i-a batut pe satenii – barbati, femei, copii – care au cutezat sa culeaga citeva fructe pentru a-si astimpara pofta de cirese • Doi dintre paznicii livezii vor ajunge si ei in fata instantei pentru marturie mincinoasa, dupa ce, in fata procurorilor, au indrugat verzi si uscate ca sa-l scoata basma curata pe seful de ferma

In paginile cotidianului nostru am prezentat, cu un an in urma, un caz incredibil, petrecut in livada de ciresi a SC EXPOM VIRVOR SA, situata intre comunele doljene Radovan si Virvoru de Jos. Seful de ferma, Valerica Popescu, a fost acuzat de citiva sateni – barbati, femei, copii – care isi permisesera sa intre in livada si sa manince citeva cirese ca, sub amenintarea pustilor, i-ar fi obligat sa se dezbrace, apoi i-ar fi sechestrat intr-o baraca, claie peste gramada, nu inainte de a le trage o mama de bataie. Finalizat de procurori, dosarul a ajuns acum pe masa judecatorilor, in fata carora inginerul Popescu – poreclit de localnici „Ben Laden“, din cauza comportamentului sau agresiv – va trebui sa dea socoteala.

„Am fost obligata sa ma dezbrac de fata cu fiul meu de 14 ani si vreo 20 de paznici si sa stau asa toata noaptea“

Povestea despuiatilor dintre ciresi a inceput in seara de 3 iunie 2002, in jurul orei 22.00.

Laura Arabela Nedelcu, de 21 de ani, Petre Tareanu, de 18 ani, Lidiana Tudoroiu, de 33 de ani, si fiul acesteia, Alexandru Tudoroiu, de 14 ani, care intrasera in livada SC EXPOM VIRVOR SA sa culeaga citeva cirese pentru

a-si astimpara pofta, au fost surprinsi de seful fermei, inginerul Valerica Popescu, si de sase paznici. Acuzati de furt, cei patru au avut parte de aventura vietii lor.

„Paznicii ne-au luat si ne-au dus la o baraca metalica, unde am fost inchisi. Pe drum, ing. Valerica Popescu, seful de ferma, m-a lovit de mai multe ori in spate cu patul armei, pe motiv ca merge prin creci si se zgirie. Din baraca metalica am fost scosi de mai multe ori si batuti, intii cu un bat mai subtire si apoi cu o bita de corn, dupa care ne-a pus, sub amenintarea armei, sa ne dezbracam in pielea goala“, relateaza Laura Arabela Nedelcu.

„Va dati seama, am fost obligata sa ma dezbrac de fata cu fiul meu de 14 ani si vreo 20 de paznici si sa stau asa toata noaptea“, explica Lidiana Tudoroiu.

Cei patru povestesc ca, dezbracati fiind, au fost impinsi in baraca metalica claie peste gramada si tinuti acolo vreme de doua ore, timp in care – asa, ca sa nu se plictiseasca – inginerul Popescu ii mai ameninta din cind in cind ca-i omoara si-i arunca la pesti in balta Ciutura. „Inginerul le-a spus si paznicilor fermei sa ne bata, dar acestia nu au vrut, asa ca ne-a batut el, in timp ce ne injura si ne striga sa nu tipam ca-i trezim tractorul. Le-a interzis paznicilor sa ne dea apa sau mincare ori sa ne lase sa ne facem nevoile fiziologice“, spune Petre Tareanu.

Celor patru li s-au alaturat alti doi localnici prinsi in livada cu ciresi, Claudiu Halea si Costel Tanase, tot din Radovan, care ar fi avut parte de acelasi tratament – bataie si nudism – „ba, inginerul Popescu a pus pe mine si ciinele, care m-a muscat“, dupa cum a mentionat Tanase.

„Mi-a spus ca el e Ben Laden si are drept de viata si de moarte asupra celor pe care-i prinde in livada“

Pe la ora 5.00, cind s-a crapat de ziua, cei sase ostatici si-au primit fiecare hainele si cite zece ladite goale, pe care urma sa le umple cu cirese. S-au pus pe treaba, cu gindul ca li se va da drumul dupa ce-si vor face norma la care au fost supusi fara voia lor. Mai iuti de picior, Halea si Tanase au reusit sa evadeze si sa dea de stire prin sat ca patru persoane sint sechestrate si folosite pe post de sclavi in livada lui Popescu.

„Cind am aflat ca fiica mea, Laura Arabela, este sechestrata la ferma, am apelat la un vecin sa mearga cu mine in livada sa vorbesc cu inginerul Popescu. Seful de ferma nu a recunoscut ca fata mea si cu ceilalti ar fi sechestrati acolo, dar unul dintre paznici mi-a facut semn ca e acolo. Trei ore

m-am rugat de inginer sa-i dea drumul. Mi-a spus ca el e Ben Laden si are drept de viata si de moarte asupra celor pe care-i prinde in livada. Pe la ora prinzului a acceptat s-o elibereze pe fiica mea, dar ceilalti trei au ramas sechestrati. Nu li s-a dat drumul decit in momentul in care a venit o echipa de politie de la Craiova“, povesteste Veta Ionescu, din Radovan.

Politistii din Radovan, sesizati de Veta Ionescu, au solicitat ajutorul colegilor din Craiova, care au sosit la fata locului dupa orele prinzului, reusind sa-i elibereze pe cei sechestrati.

„Nu m-am atins de nici unul. I-am invitat la cabana pina dimineata, cind urma sa-i duc la politie…“

Politia si Parchetul au inceput imediat cercetarile privind abuzurile savirsite de Valerica Popescu. Fiind audiat, ciresarul-sef a negat toate acuzatiile, sustinind ca cei sase n-au fost sechestrati, ci – fiind prinsi la furat cu… 271 kg de cirese in sacose – au ramas de bunavoie in baraca metalica pina dimineata, fara a fi obligati sa se dezbrace, iar apoi, cind au fost eliberati, in loc sa plece acasa, au cerut chiar ei sa culeaga cirese, numai sa nu fie dati pe mina politiei.

Despre acuzatiile privind bataia si strip-tease-ul cu pusca la timpla, Popescu a afirmat ca sint doar minciuni: „I-am invitat la cabana, pina dimineata, cind urma sa-i duc la politie, si le-am spus sa stea cuminti la foc. Nu m-am atins de niciunul si nu i-am injurat, ca eu nici pe copiii mei nu i-am injurat vreodata. Cum sa le pun eu pe femei sa se dezbrace? Ma mir ca n-au spus si ca le-am violat!“.

Afirmatiile inginerului Popescu au fost sustinute si de paznicii Florian Balaci si Patru Virlan, care au mentionat ca hotii de cirese n-au fost nici macar atinsi, darmite agresati fizic ori verbal.

Cusuta cu ata alba, povestea sefului de ferma si a celor doi paznici fideli n-a tinut prea mult. Un al treilea paznic, care sustinuse initial varianta inginerului Popescu, si-a dat seama ca nu-i bine sa minta si si-a schimbat declaratiile, mentionind ca afirmatiile victimelor sint purul adevar.

„Probatoriul administrat in cauza infirma sustinerile celor invinuiti, demonstrind ca partile vatamate au fost agresate fizic, au fost tinute cu forta in baraca metalica si au fost obligate sa se dezbrace de catre inginerul Valerica Popescu“, a mentionat magistratul care a instrumentat cazul, procurorul Adrian Gluga din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova.

Pentru ca a poftit despuiere, ciresarul-sef risca 15 ani de puscarie

Acuzat de lipsire de libertate in mod ilegal si de sase infractiuni de purtare abuziva, inginerul Popescu va trebui sa dea socoteala acum judecatorilor craioveni de comportamentul lui. Si nu e singurul, fiind trimisi in judecata, in acelasi dosar, si paznicii Florian Balaci si Patru Virlan, insa pentru marturie mincinoasa. Daca paznicii pot scapa doar cu cel mult cinci ani de inchisoare – ba chiar pot ramine nepedepsiti, daca se vor hotari sa spuna adevarul macar la judecata – ciresarul-sef risca sa stea la puscarie pina la 15 ani, departe de barbati, femei si copii dezbracati la ordinele lui.

Cit despre cei sase hoti de cirese, acestia au fost scosi de sub urmarire penala, alegindu-se doar cu cite o amenda administrativa de 100.000 de lei, pentru ca nu a putut fi dovedit prejudiciul produs firmei care este proprietara livezii. Le-a ramas insa amintirea despuiatului de nevoie, in mijlocul livezii, pentru ca poftisera la citeva cirese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS