11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia au primit titlul de Doctor Honoris Causa

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia au primit titlul de Doctor Honoris Causa


Senatul Universitatii din Craiova a decernat simbata, in sala Teatrului National, titlul de „Doctor Honoris Causa“ Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si Prea Fericitului Hristodulos, Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia. Dupa o scurta vizita la rectoratul Universitatii si la Facultatea de Teologie, care a implinit zece ani de la infiintare, cei doi ierarhi, insotiti de inalte fete bisericesti, au fost asteptati in sala Teatrului National din Craiova.

Rectorul Universitatii, prof dr. Mircea Ivanescu, respectind hotarirea Senatului, a decernat, in fata unui public numeros, titlul de „Doctor Honoris Causa“ celor doi ierarhi ortodocsi. Arhiepiscopul Greciei si-a inceput discursul cu „Bine ati venit in Uniunea Europeana, in care, din punct de vedere geografic si cultural, sinteti de multa vreme!“, urare care a stirnit aplauzele asistentei si entuziasmul oficialilor doljeni prezenti in numar mare la eveniment.

Patriarhul Teoctist, la cei 88 de ani ai sai, cu o tinuta impecabila, si-a rostit discursul ca de obicei, cu multa intelepciune, ingaduinta si suficienta hotarire, izvorite din diplomatia-i caracteristica. „Ortodoxia va aduce in UE, pe linga valorile stiintei, ale tehnologiei si mai ales ale culturii, spiritul de dreptate, intrajutorare, lumina sufleteasca permanenta si biblioteci intregi necunoscute europenilor, cum ar fi Filocalia, cea mai valoroasa carte religioasa“, a spus Patriarhul Teoctist.

Cei doi ierarhi au slujit ieri-dimineata impreuna Sfinta Liturghie la Biserica Madona Dudu. Sute de credinciosi au participat cu smerenie la slujba religioasa, biserica dovedindu-se neincapatoare. Venirea celor doi ierarhi la Craiova este rodul multor diligente facute de Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan, diplomat de cariera in sinul Bisericii Ortodoxe Romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS