14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomanii sint nevinovati

Romanii sint nevinovati

Romanii acuzati de tentativa de rapire a fostei soliste britanice de la Spice Girls, Victoria Beckham, au fost scosi de sub urmarirea Scotland Yard-ului. Autoritatile britanice au decis ca martorul cheie al cazului, Florim Gashi, nu prezinta incredere. Sorin Rusu, de 31 de ani, din Drobeta Turnu Severin, Adrian Razvan Pasareanu, de 28 de ani, din Craiova, Alin Turcu, de 18 ani, Joseph Rivas, de 24 de ani, si albanezul Azem Krifsha, de 30 de ani, au fost retinuti de politia britanica la inceputul lunii noiembrie a anului trecut sub acuzatia de planuire a rapirii sotiei fotbalistului David Beckham si a celor doi copii ai sai.

Publicatia londoneza News of the World titra, pe prima pagina pe 2 noiembrie 2002, ca patru romani sint implicati in planul de rapire a fostei Spice Girls, Victoria Beckham, pentru care doreau sa solicite o rascumparare de cinci milioane de lire sterline, adica aproximativ 7,85 milioane de euro. Serviciul de urmarire in justitie al coroanei britanice a hotarit luni sa renunte la acest caz, avind dovada ca Florim Gashi, de 27 de ani, insotitor de parking, din Kosovo, considerat martorul – cheie al publicatiei londoneze, a fost platit cu 10.000 de lire sterline pentru a sustine marturia mincinoasa. Judecatorul Simon Fierar a spus ca acest caz a accentuat problemele care se pot intimpla cind un ziar ofera bani pentru povestiri. Familiile Pasareanu si Rusu spun ca nu s-au indoit niciodata de faptul ca fiii lor sint nevinovati.

Adrian Pasareanu a absolvit Facultatea de Medicina din Craiova si a plecat in septembrie 2002 in Anglia pentru o specializare. El fusese in primii 20 de studenti ai promotiei si intentiona sa profeseze in Anglia. Tatal craioveanului spune ca nu s-a indoit niciodata de nevinovatia fiului sau si ca era convins ca autoritatile britanice vor face lumina in acest caz.

„Niciodata nu am crezut asemenea fantasmagorii despre fiul meu. El a plecat legal, cu viza pentru sase luni, ca sa-si perfecteze un contract de specializare medicala dupa ce a fost acceptat la Londra. Nu putea sa faca asa ceva. Dupa ce au aparut in presa britanica acuzatiile impotriva lui, Adrian m-a sunat si mi-a zis sa fiu linistit pentru ca nu este nimic adevarat“, a spus Ioan Pasareanu, tatal craioveanului banuit de implicare in tentativa de rapire a Victoriei Beckham.

Din ceea ce a povestit Adrian Razvan Pasareanu tatalui sau, toate aceste acuzatii au pornit de la o inregistrare facuta la o petrecere de catre martorul – cheie: „Dupa ce a fost pus sub acuzatie, Adrian mi-a telefonat si mi-a spus ca la un chef cineva a provocat o discutie despre banii nemunciti. Asa au ajuns sa discute despre Victoria Beckham, iar respectivul i-a inregistrat si a primit zece mii de lire sterline pentru acea caseta. Oricum, in inregistrarile date pe posturile de televiziune nu era vocea fiului meu“, mai spune Ioan Pasareanu.

In ceea ce priveste modul in care autoritatile britanice s-au comportat in rezolvarea acestui caz, Ioan Pasareanu nu are nimic de reprosat: „Din ceea ce mi-a spus fiul meu, britanicii s-au purtat foarte bine cu ei. Au fost civilizati si eleganti fara sa tina cont ca provin din Europa de Est. Directorul clinicii unde este plecat Adrian a angajat un aparator pentru ca fiul meu sa beneficieze de toate drepturile care i se cuvin“. Familia Pasareanu spune ca nu va actiona in judecata publicatia News of the World si este multumita ca autoritatile britanice si-au facut treaba. Ioan Pasareanu le-a multumit si jurnalistilor care au spus inca de la inceput ca este vorba despre un complot pus la cale impotriva romanilor: „Domnul Radu Moraru, de la emisiunea «Nasul» (B1 TV), si domnul Cristoiu au spus de la inceput ca povestea li se pare cusuta cu ata alba. Inca de la primele date ei si-au exprimat indoiala in legatura cu acest caz si au spus ca romanii sint nevinovati“, a mai spus tatal tinarului medic plecat in Anglia.

Adrian Pasareanu nu doreste sa se intoarca in tara. El este in Anglia impreuna cu sora sa, Liana, plecata si ea la continuarea studiilor in domeniul informaticii.

Si vecinii lui Adrian Pasareanu spun ca au fost convinsi de la inceput de nevinovatia tinarului medic. „Cind am vazut ce acuzatii i se aduc lui Adrian nu-mi venea sa cred. Il stiu de cind avea doi ani. Este un copil bine crescut, cu bun-simt si nu ar fi fost niciodata in stare de asa ceva“, spune Gheorghe Motoi, vecinul familiei Pasareanu.

Adrian Pasareanu isi petrecea toate vacantele la Severin, acolo unde l-a cunoscut pe celalalt oltean, Sorin Rusu, acuzat si el ca ar fi pus la cale rapirea Victoriei Beckham. Adrian si Liana Pasareanu locuiau impreuna cu Sorin Rusu intr-un apartament din Londra.

Valerica Rusu, mama lui Sorin, a avut de la inceput incredere in fiul ei: „Am stiut ca este nevinovat de cind am vorbit prima oara. M-a linistit si mi-a spus sa nu iau in seama ce scrie presa, pentru ca nu este nimic adevarat. La trei zile dupa arestare ne-a sunat si ne-a spus ca nu s-a intimplat nimic de care sa ii fie rusine. Ne-a spus ca sint masinatiuni si presiuni ale ziarului de scandal din Anglia, care avea un martor- cheie, din Kosovo, pe care l-au adus la proces. Ziarul in care a aparut articolul a incercat sa faca presiuni, dar nu a reusit“.

Severineanul a absolvit Liceul Energetic din Drobeta Turnu Severin, in anul 1989, si a fost comandantul trupelor de scutieri de la Baneasa, in timpul revolutiei. El s-a angajat apoi la Termocentrala Halinga, a lucrat ca bodyguard si a activat si in echipa de handbal, pina in anul 1991. La un an, dupa ce echipa sa a intrat in Divizia A, a renuntat la sport. Mama lui Sorin, Valerica Rusu, medic la Sectia de Medicina Muncii a Spitalului Judetean Mehedinti, nu-si va vedea prea curind fiul acasa. „Sorin nu va veni prea curind acasa, pentru ca a dat in judecata ziarul si va dura destul de mult. El a suferit foarte mult. Cind i-au arestat, el si Razvan au ris si au fost intrebati de ce sfideaza curtea. Au raspuns ca nu stiu de ce sint arestati, pentru ca nu au facut nimic. Am stiut de la inceput ca fiul meu este nevinovat. Ma asteptam la mai multa sustinere din partea romanilor“.

Scandalul „Beckham“ a tinut, la sfirsitul anului trecut, prima pagina a ziarelor din Anglia si Romania. Cuplul Victoria si David Beckham si-au luat masuri de securitate sporite, pentru siguranta lor si a celor doi copii, Brooklyn si Romeo. Cei doi au cumparat o proprietate izolata, linga o tabara militara din Provence, in sudul Frantei. In Romania, familiile celor banuiti de implicare in tentativa de rapire a fostei Spice Girls asteptau vesti incurajatoare, de la televizor sau din ziare. A trebuit sa treaca mai bine de sapte luni ca sa le auda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS