12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCutremur la Colegiul National „Carol I“ din Craiova

Cutremur la Colegiul National „Carol I“ din Craiova

La Colegiul National „Carol I“ din Craiova a avut loc ieri un exercitiu de alarmare in caz de cutremur. Scenariul exercitiului a apartinut sefului Inspectoratului de Protectie Civila al municipiului Craiova, lt. col. Alexandru Pasarica, la care si-a adus contributia si prof. Mohor Calinescu, inspector cu protectia civila la CN „Carol I“.

Simularea cutremurului de gradul sapte pe scara Richter a inceput la ora 11.00. Zgomote sinistre de geamuri sparte si scari prabusite. In zece minute, cadrele didactice si elevii s-au adapostit. Au aparut si fortele de interventie rapida. Elevii raniti erau evacuati si transportati la Spitalul de Urgenta, iar altora li se acorda primul ajutor de catre echipele special pregatite pentru asa ceva. Au izbucnit incendii in mai multe puncte, iar toti cei prezenti s-au straduit sa depaseasca panica. Apoi a urmat evacuarea elevilor si a cadrelor didactice in incinta liceului, pe platou, departe de cladirea afectata, pentru a fi in siguranta.

Exercitiul s-a desfasurat la exigentele asteptate. Alexandru Pasarica si-a exprimat indignarea fata de absenta masiva a directorilor unitatilor de invatamint din Craiova si a inspectorilor din scoli.

Directorul Colegiului National „Carol I“, prof. Daniela Ghidirmic, le-a reamintit celor prezenti ca localul are 177 de ani: „Elevii si cadrele didactice de aici au avut o sansa magnifica in 4 martie ’77, in sensul ca nu au fost in cladire la ora cind s-a produs acel devastator cutremur. S-a intimplat sa fie noapte. Altfel, era tragedie. Consolidarile care s-au facut de catre firme din strainatate si romanesti sint de apreciat, insa nu se poate omite «economia» de material de constructie, caracteristica vechiului regim. De aceea, consider ca pentru o consolidare reala este necesar sa se implice cele mai importante foruri ale tarii, tinind seama ca localul acesta face parte si din patrimoniul national. Poate nici o cladire din Craiova nu este supusa unui risc atit de mare, in caz de cutremur, precum Colegiul «Carol I»“.

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, a spus ca inspectoratul a inclus CN „Carol I“ in Programul de reabililitare si consolidare al MEC cu finantare de la Banca Mondiala, deoarece constientizeaza ca un cutremur cu o amplitudine mare, similar celui din ’77, s-ar solda cu pierderi inestimabile atit din punct de vedere material, cit si spiritual: „Important este sa facem tot ce este posibil pentru evitarea unei tragedii. De aceea, lucrarile de consolidare vor incepe in cel mult o luna“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS