• Dr. Florea Mitroi a continuat să lucreze la spital după implinirea virstei de pensionare • Singura modalitate legală de prelungire a activităţii pină la 70 de ani era obţinerea diplomei de doctor in medicină, titlu pe care l-a obţinut abia la un an după ce ar fi trebuit să iasă la pensie • Conducerea spitalului evită să dea o explicaţie, in timp ce dr. Mitroi se consideră o victimă a intrigilor, arătindu-se dispus să dea oricind socoteală organelor de cercetare penală
Doctorul Florea Mitroi, caracterizat de mulţi dintre colegi drept „o somitate in materie“, implinea pe 10 iulie 2000, 65 de ani şi, conform legii, trebuia să fie pensionat. Dr. Mitroi trebuia să demonstreze, dacă voia să işi continue activitatea pină la 70 de ani, că are in buzunar diploma de doctor in medicină. Pe 27 octombrie 1999, Mitroi işi aduce la serviciu, preventiv, o adeverinţă eliberată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara (UMF), prin care vrea să dovedească faptul că se inscrisese la doctorat din 1996 şi că in curind va obţine şi diploma de doctor, pentru a putea lucra pină la 70 de ani. „Se adevereşte prin prezenta că domnul dr. Mitroi Florea, inscris la doctorat in anul 1996 la specialitatea medicină internă-cardiologie, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul Cardiomiopatia dilatativă-aportul biopsiei endomiocardice in plan diagnostic, terapeutic şi prognostic, in data de 5 iulie 1999“, se precizează in adeverinţa eliberată de UMF Timişoara. In fapt, nimeni nu ştia dacă dr. Mitroi fusese admis pentru conferirea titlului ştiinţific de doctor in medicină. In consecinţă, directorul de atunci al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova, dr. Petru Stancu, solicită rectoratului universităţii timişorene clarificarea situaţiei. De precizat că adresa respectivă a fost trimisă abia pe 19 decembrie 2000, adică la mai bine de cinci luni diferenţă după ce dr. Mitroi implinise virsta pensionării.
Teza de doctorat a lui Florea Mitroi, expediată la refăcut
Directorul Stancu se trezeşte, o lună mai tirziu, cu o surpriză de proporţii. Pe 9 ianuarie 2001, pe adresa Spitalului „Filantropia“ soseşte o adresă cu următorul text: „Vă aducem la cunoştinţă că domnul dr. Mitroi Florea, care şi-a susţinut teza de doctorat pe data de 5 iulie 1999, nu a primit confirmarea de la Bucureşti, cerindu-i-se, prin Ordinul Ministrului nr. 3337 din 8 martie 2000, refacerea tezei in termen de şase luni, dar acest lucru nu s-a intimplat pină in prezent“. Cu alte cuvinte, secretarul de doctorat Gabriela Benea şi prorectorul Virgiuliu Niculescu, cei care au semnat documentul in cauză, spun că la inceputul lui 2001 dr. Mitroi nu-şi refăcuse teza, deşi ministerul ceruse refacerea ei pină in septembrie 2000. Practic, Florea Mitroi nu mai avea ce căuta pe statele de plată ale Spitalului „Filantropia“, din moment ce UMF spune că acesta nu s-a obosit să-şi refacă teza in termenul stabilit de minister. Şi totuşi, a rămas.
Ulterior, la dosarul personal al dr. Mitroi ajunge şi diploma de doctor, eliberată de UMF „Victor Babeş“ din Timişoara pe 11 noiembrie 2001, in baza tezei de doctorat susţinute la data de 5 iulie 1999. Adică pe baza tezei iniţiale, pe care ministerul o dăduse la refăcut?! In consecinţă, pină la eliberarea diplomei de doctor in medicină, Florea Mitroi şi-a văzut in continuare de serviciul la stat, in paralel cu activitatea desfăşurată la Policlinica Cordis, unde este patron. De precizat că, graţie prelungirii activităţii, medicul a putut incheia contract de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj, obţinind fonduri importante, pe care nu le-ar fi avut dacă ar fi fost pensionar.
Codul muncii nu poate fi incălcat decit cu acordul directorului!
Punerea la indoială a somităţii Mitroi a creat o adevărată furtună la Spitalul Municipal „Filantropia“. Lică Bărbulescu, directorul general al instituţiei, a fost de negăsit la serviciu. Din păcate, lămuriri nu au putut da nici directorul adjunct medical Alexandru Stoenescu, aflat intr-o şedinţă maraton ce a durat toată ziua, nici directoarea economică, Viorica Voiculescu, cea care ne-a indrumat tot către Stoenescu. Partea proastă a fost că, la un moment dat, reporterii GdS au fost inştiinţaţi de locţiitoarea secretarei că nici măcar aceasta din urmă nu poate fi deranjată. In schimb, conf. dr. Constantin Stancu, directorul de atunci al spitalului, a recunoscut că a semnat „ca primarul“ pe actul de prelungire a activităţii doctorului Mitroi, avind incredere in şefa de la personal: „După părerea mea, spitalul nu a comis o ilegalitate, mai ales că la un moment dat se vorbea de intocmirea dosarului de pensionare care nu se poate realiza intr-o perioadă atit de scurtă“. In schimb, subalterna Sorina Stoicea, şefa personalului, cea care ceruse lămuriri UMF Timişoara in legătură cu doctoratul incert al lui Florea Mitroi, a invocat confidenţialitatea, spunind că nu poate dezvălui date personale din dosarele angajaţilor pentru că ar incălca prevederile actualului Cod al Muncii, dar că se poate face totuşi o excepţie dacă există acordul directorului general.
Dr. Mitroi nu-şi reface teza cind vrea ministerul
Pe de altă parte, dr. Mitroi se consideră o victimă a intrigilor unor colegi de breaslă. Totuşi, el a recunoscut cinstit că nu s-a prezentat să-şi refacă lucrarea in termenul cerut de minister: „După ce susţinusem teza, aşteptam să mi se elibereze diploma. Ulterior, am aflat că ministerul ceruse refacerea lucrării, aşa că am depăşit termenul. Dar am cerut o prelungire, care mi-a fost acordată“. Acest lucru nu explică totuşi de ce pe diploma de doctorat este menţionată data de 5 iulie 1999, adică tocmai data la care a fost susţinută teza de doctorat care urma să fie refăcută. Practic, medicul a reuşit abia după doi ani să pună mina pe diplomă. Totuşi, Florea Mitroi găseşte o explicaţie şi la această dilemă, susţinind că pe diplomă se trece, de fapt, data la care tema lucrării a fost susţinută prima dată in faţa comisiei şi că a rămas in continuare angajatul spitalului cu acordul Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Medicul mai spune că toate documentele doveditoare nu se află in posesia sa, dar că „trebuie să existe pe undeva, prin arhivele spitalului“. „Dacă dumneavoastră credeţi că am incălcat legea, să se sesizeze procuratura“, a incheiat Mitroi, dispus să-şi pună dosarul la dispoziţia organelor de cercetare penală.