19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj28 de farmacisti din Tirgu Jiu au fost cercetati de Parchet

28 de farmacisti din Tirgu Jiu au fost cercetati de Parchet

La inceputul lunii martie, reporterii Gazetei de Sud au efectuat un raid prin mai multe farmacii din Tirgu Jiu si au descoperit ca, pentru citiva bani in plus, patronii sint dispusi sa incalce legea. Dupa publicarea articolului „In farmaciile din Tirgu Jiu, moartea se vinde cu 150.000 de lei“, politistii din cadrul Biroului Crima Organizata au declansat mai multe cercetari, fiind audiati 28 de farmacisti. In urma finalizarii cercetarilor, trei farmacisti ale caror dosare au ajuns la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj au primit cite o amenda administrativa de un milion de lei, pentru ca au eliberat fara reteta medicamente aflate pe lista substantelor toxice si stupefiante. De asemenea, alti 25 de farmacisti au intrat in vizorul Parchetului Local Tirgu Jiu, cinci dintre acestia primind amenzi administrative.

Ce s-a intimplat in urma cu aproape doua luni si jumatate?

Cu toate ca legislatia in vigoare si codul deontologic le interziceau farmacistilor sa elibereze anumite medicamente fara reteta, reporterii GdS au cumparat fara probleme, la vremea respectiva, medicamente care pot crea dependenta.

De la doua din cele trei farmacii vizitate, FARMAROVIS si MIANGES, reporterii au cumparat contra sumei de 150.000 de lei bucata doua cutii de Xanax, totalizind 60 de pastile. Din prospectul medicamentului reiese ca printre reactiile adverse care pot sa apara se numara sedarea, halucinatii, vorbire neclara, slabiciune musculara. Xanaxul mai poate afecta comportamentul, dind stari de agitatie, furie si agresivitate. Luat pe o perioada indelungata, creeaza dependenta, iar lipsa acestuia poate impinge consumatorul la sinucidere. La acea data, Maria Firiza, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, si-a aratat surprinderea fata de cele intimplate: „Farmacistii care vind astfel de medicamente o fac pe propria raspundere. Este o lege noua si unii farmacistii nu o stiu. Xanax, medicamentul care l-ati cumparat, nu e trecut pe lista de toxice si stupefiante, dar sint altele, mai puternice! Incercati! Poate vi le vind si pe acelea!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS