15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiul National „Elena Cuza“ din Craiova - 170 de ani de existenta

Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova – 170 de ani de existenta

Cu ocazia aniversarii a 170 de ani de existenta a Colegiului National „Elena Cuza“ din Craiova, dascalii si elevii acestei reputate unitati de invatamint doljene au pregatit pentru aceasta saptamina un amplu program de manifestari dedicate Zilelor Scolii.

Colectivele catedrelor de Limba si literatura romana si Istorie, dar nu numai ele, au realizat pentru acest eveniment o monografie – in trei volume – a acestei prime scoli de grad mediu pentru fete din Principatele Romane (1833), ctitorita de doi dintre marii boieri iubitori de cultura de pe aceste meleaguri: marele vornic Iordache Otetelisanu si paharnicul Constantin Lazaro. Cu acelasi prilej a fost editat si Anuarul Colegiului, lucrare care cuprinde nume de referinta ale stiintei, culturii, artei si sportului romanesc – fosti elevi ai Colegiului National „Elena Cuza“. Printre acestia se numara Alexandrina Magheru, fiica generalului pasoptist Gheorghe Magheru, mari doamne ale scenei romanesti precum Aristizza Romanescu, Agata Birsescu ori Margareta Pogonat, chimistele de prestigiu international Ileana Popescu, Verona Albescu si Tina Covaliu, dar si campioana europeana de tir Felicia Iovanescu.

O tablita pe care scriau elevii de altadata, expusa elevilor de astazi

Ideea din testamentul unuia dintre ctitori, boierul Otetelisanu, ca in incinta sa fie realizat un muzeu scolar, a prins in sfirsit contur, prin amenajarea celor doua expozitii din holul principal al scolii. Sint expuse aici documente care atesta evolutia invatamintului din aceasta unitate, manuale didactice incepind cu anul 1891, colectii de reviste scolare editate de-a lungul timpului de cei care au invatat aici.

Printre exponatele de exceptie se numara o tablita de ardezie cu „buretele“ de rigoare (in fapt, o cirpa legata cu sfoara de tablita), datind de la inceputul secolului XX, care tinea loc de caiete de scriere si aritmetica pentru elevii de altadata.

Elevii colegiului au pregatit si ei pentru Zilele Scolii un nou numar al revistei Irizari, care inmanuncheaza interviuri cu personalitati ori fosti elevi ai liceului, momente de ieri si de azi din activitatea unitatii de invatamint, dar si versuri ale celor care se afla acum pe bancile scolii.

Cu prazul pe Internet

Catedra de Informatica a Colegiului National „Elena Cuza“ a organizat ieri un concurs judetean de pagini web si soft educational, intitulat „Viitorul incepe azi“. Echipe din 16 licee doljene s-au intrecut pe doua sectiuni, fie prezentind pagini web care mai de care mai interesante – cu teme precum „Antidrog“, „Fotbalul romanesc“, „Cercetasii Romaniei“, dar si… „True hacker“ – fie prezentind programe menite sa-i ajute pe dascali in predarea diferitelor materii (matematica, biologie, geografie) cu ajutorul calculatorului.

La sectiunea Soft educational, premiul I a fost obtinut de elevii Augustin Jianu, de la Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“, si de Mihai Sbora, de la Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“. La cealalta sectiune – Pagini web – s-a detasat in fruntea clasamentului echipa CN „Elena Cuza“, cu lucrarea „Oltenia – istorie si realitate“, o pagina din care – cu ajutorul unui cursor reprezentat pe ecranul calculatorului de un… praz – utilizatorii pot afla multe informatii despre geografia si cultura judetelor Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS