14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdriana Breazu, sefa Fortelor de Munca, patata cu un credit BIR

Adriana Breazu, sefa Fortelor de Munca, patata cu un credit BIR

Familia Dondera din Craiova a ramas fara casa dupa ce a girat cu locuinta un imprumut pe care directoarea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Dolj, Adriana Breazu, l-a contractat la Banca Internationala a Religiilor (BIR). Girantii spun ca sotii Breazu au garantat, la rindul lor, cu numele lui Miron Mitrea, ministrul lucrarilor publice. Desi banii luati de la BIR au fost investiti si au adus profit, familia Breazu nu si-a mai achitat debitul, lasindu-i pe giranti sa se descurce cu Dinel Staicu, cel care a preluat creantele bancii si care a acumulat o datorie de peste 200 de miliarde de lei, cu termen de scadenta in 2005.

„In anul 1996, Adriana Breazu, directoare a AJOFM Dolj, si sotul ei, Silviu Breazu, cu care eram prieteni de familie, ne-au rugat sa-i giram cu apartamentul nostru ca sa obtina un credit de la BIR Craiova, pe societatea SC SALVEX COM SRL.

Am fost asigurati ca nu este nici o problema deoarece afacerea cu televizoare, pe care urma sa o desfasoare, era sprijinita de domnul ministru Miron Mitrea cu care Silviu Breazu fusese coleg la Confederatia CNSLR Fratia, fapt pe care noi il cunosteam.

In baza relatiilor de prietenie, i-am girat si au obtinut un credit de 820 de milioane de lei.

Din pacate, nu au achitat creditul si s-a trecut la executarea garantiilor dupa un an.

Persoana cu care am tinut legatura pina in anul 2002, pe toata durata proceselor deschise de fiecare parte, a fost Adriana Breazu. De fiecare data ma asigura ca se va rezolva. In anul 1999, BIR a cesionat toata creanta firmei SC FRIGORIFER a lui Dinel Staicu, care a deschis dosar de executare silita si am fost somati sa achitam suma de 1.200.000.000 de lei sau va fi scos la vinzare apartamentul.

Cind am primit notificarea de la executor, m-am dus la ea si m-a asigurat ca a ajuns la o intelegere cu Dinel Staicu si ii va facilita un credit nerambursabil RICOP de doua miliarde de lei si se va stinge creanta“.

Asa isi incepe Angela Dondera scrisoarea pe care a adresat-o directorului general al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, cu speranta ca acesta este singurul care poate sa-i rezolve divergentele cu Adriana Breazu, directoare a AJOFM Dolj. Pentru ca nu a primit nici un raspuns nici de la aceasta institutie, familia Dondera s-a adresat, in cele din urma, redactiei GdS.

Numai ca, dupa doua zile, Angela Dondera s-a prezentat din nou la sediul redactiei si a cerut sa nu se mai publice articolul pentru care oferise documentatia pentru ca „m-a sunat Adriana Breazu, probabil ca a auzit ca am fost la dumneavoastra, pentru ca era ca o pisicuta si mi-a zis ca joi (miine – n.r.) am banii, cele 80 de milioane de lei. Asa ca nu mai scrieti!“.

Angela Dondera a crezut probabil ca isi va recupera banii implicind Gazeta de Sud in conflictul sau cu Adriana Breazu, numai ca redactorii nu au fost angajati recuperatorii doamnei Dondera, asa ca si-au continuat investigatia jurnalistica.

Cine se aseamana se aduna

La sfirsitul anului trecut, printr-un intermediar, ea a cazut la intelegere cu Dinel Staicu: daca se gaseste cumparator pentru apartament, Dondera isi achita partea de 150.000.000 de lei si ramine si cu diferenta, evitindu-se astfel vinzarea prin executor, caz in care toata suma ar fi incasat-o creditorul.

„Am informat-o pe Adriana Breazu, care m-a asigurat ca suma pe care o voi achita mi-o vor returna ei“, declara Dondera. Femeia nu a mai dat doi bani insa pe cuvintul fostei sale prietene si a contractat un credit de 36.000.000 de lei, la care a pus-o pe chiar Adriana Breazu sa gireze. Practic, se inversasera rolurile.

„Dovada ca nici pina in prezent nu mi-a fost achitata integral suma si ca am procedat corect este faptul ca a preluat ea acel credit“, spune Angela Dondera.

Din 24.09.2002, cind girantii au inchis datoria fata de Staicu, sotii Breazu au inapoiat de-a lungul a sase luni 75.000.000 de lei si asta, dupa cum marturiseste Angela Dondera, numai la presiuni foarte mari. Din noiembrie 2002, mai spune aceasta, Adriana Breazu a dat dispozitie secretarei sa nu mai primeasca pe nici unul din sotii Dondera in birou. Cit despre averea agonisita de directoarea AJOFM Dolj de la creditul-teapa incoace, Dondera o socoteste de-a dreptul impresionanta: „Standardul de viata al familiei a crescut brusc, s-au cumparat bunuri (masina, electrocasnice), amenajarea apartamentului, concedii in strainatate si in tara, culminind cu achizitionarea unui al doilea apartament cu patru camere, intr-o zona scumpa a Craiovei si amenajat de arhitectul Ionescu, dupa ultimele standarde“.

In ciuda faptului ca poate fi inconjurata oricind de documente care-o indica drept parte activa la povestea creantelor BIR, sefa Fortelor de Munca a declarat senina ca nu a luat niciodata un credit de la banca, iar numirea sa in functia pe care o ocupa in acest moment nu are nici o legatura cu relatiile familiei Breazu cu Miron Mitrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS