16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspector scolar acuzat ca a divortat doar ca sa nu returneze un imprumut de 1.500 de dolari

Inspector scolar acuzat ca a divortat doar ca sa nu returneze un imprumut de 1.500 de dolari

Inspectorul scolar pe probleme de minoritati, Lucian Cherata, din cadrul ISJ Dolj, este acuzat de craioveanul Valentin Melusel ca ar fi dat o teapa de 1.500 de dolari. Inspectorul a luat banii in urma cu trei ani pentru editarea unei carti, dar nu i-a mai inapoiat. Cel acuzat recunoaste ca are datorii, dar il acuza, la rindul sau, pe creditor de camatarie si de faptul ca l-a amenintat. Despre reclamatiile impotriva lui Cherata a aflat si inspectorul general scolar al ISJ Dolj, Constantin Busoi.

Valentin Melusel l-a cunoscut pe Lucian Cherata in urma cu trei ani, printr-un prieten comun. Primul este inginer si a fost incintat, la prima vedere, de vocabularul elevat si de statutul social de care se bucura inspectorul scolar. Desi la vremea respectiva era patron al editurii SC EDITURA SIBILA SRL, Lucian Cherata trecea printr-o perioada financiara mai dificila si avea nevoie de bani pentru publicarea unei carti.

„I-am dat 1.500 de dolari“

Impasul financiar l-a determinat pe Cherata sa ceara ajutorul prietenilor si chiar al cunoscutilor. Asa a ajuns si la Valentin Melusel, care, desi nu-l cunostea prea bine pe Lucian Cherata, a acceptat sa-l ajute, oferindu-i bani cu imprumut in luna iunie 2000.

„Prietenul nostru comun stia ca eu mi-am vindut masina si am bani, iar la insistentele lui i-am dat profesorului Lucian Cherata 1.500 de dolari. Initial, nu am vrut sa-l imprumut cu bani pentru ca nu am mai facut asta in viata mea si nici nu-l vazusem niciodata pe Cherata, dar cind l-am cunoscut vorbea frumos, era profesor, avea o afacere si am fost de buna- credinta. Am crezut ca este om serios daca se ocupa de educatia copiilor“, spune Valentin Melusel.

Conform chitantei de mina semnate pe 15 iunie 2000, in prezenta martorului Cosmin Ionete, Lucian Cherata trebuia sa restituie suma imprumutata in termen de doua saptamini, adica pe 2 iulie 2000. Zilele au trecut, iar Melusel era aminat. Totusi, el nu-si pierduse speranta ca-si va recupera banii.

„Nu as avea ce sa execut silit pentru ca a pus averea pe numele rudelor“

Valentin Melusel spune ca ulterior, cind a aflat ca profesorul Cherata a mai luat bani si de la alti oameni de buna-credinta, l-a actionat in judecata, ca ultima solutie de a-i fi restituit creditul: „Prietenul care a insistat sa-l imprumut pe profesor mi-a spus mai tirziu ca respectivul mai pacalise o familie tot cu o suma mare de bani, iar din aceste motive am fost nevoit sa-l dau in judecata“, a declarat cel care se considera prejudiciat de inspectorul scolar pe probleme de minoritati din Dolj.

Melusel mai sustine ca profesorul Cherata a divortat de sotie tocmai din acest motiv, lasind toate bunurile pe numele acesteia si al fiicelor: „Lucian Cherata a divortat de sotie si a lasat toata averea pe numele ei si al celor doua fete, astfel incit sa nu aiba nici un bun pe care sa poata fi pus sechestru asigurator“.

Tergiversarea procesului, aminarile si neprezentarea celui care a solicitat creditul l-au dus pe creditor in pragul disperarii. El nu a mai vazut banii cu care il imprumutase pe inspectorul Lucian Cherata, desi au trecut trei ani de atunci, iar imprumutul era pe doua saptamini.

Cherata spune ca va da banii

Cel acuzat ca nu mai inapoiaza banii spune ca trece printr-o perioada financiara mai dificila, dar sustine ca nu a uitat de datoriile neachitate: „I-am spus ca-i voi inapoia banii cind o sa-i am. Dar el inventeaza ca m-am despartit de sotie si imi aduce tot felul de acuze. M-a actionat in judecata… De fapt, eu trebuia sa-l dau pe el in judecata pentru ca m-a amenintat si nici nu mi-a dat 1.500 de dolari, ci numai 1.000, restul reprezentind dobinda. Trebuia sa anunt politia inca de la inceput“, a spus inspectorul Lucian Cherata, din cadrul ISJ Dolj.

Cert este insa ca profesorul Cherata se prezinta in fata elevilor cu lectia bine invatata, el fiind oricind gata sa le vorbeasca despre camatarie, batausi platiti sau despre cum sa scapi de datorii neachitate.

Constantin Busoi spune ca au ajuns si pe la urechile lui reclamatii impotriva lui Lucian Cherata: „Am primit pe adresa inspectoratului o sentinta de la Judecatorie cum ca Lucian Cherata a mai pierdut un proces si trebuie sa plateasca o suta de milioane de lei. Am dat-o juristului, sa vada despre ce este vorba, iar lui Cherata ii vom retine o treime din salariu pina cind achita banii. Nu pot sa iau alte masuri impotriva lui, pentru ca trebuie sa se ocupe cineva si de tigani“, a spus inspectorul scolar general al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS