10.9 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCalugarii de la Minastirea Lainici adapostesc si hranesc mii de credinciosi veniti sa se reculeaga

Calugarii de la Minastirea Lainici adapostesc si hranesc mii de credinciosi veniti sa se reculeaga

Imbracati in haine cernite si tacuti, asculta cu rabdare spovedaniile credinciosilor, ii adapostesc si ii hranesc pe trecatori, pe cei veniti sa-si gaseasca linistea, dar nu vorbesc niciodata despre ei. Fiecare dintre cei 35 de calugari de la Minastirea Lainici ramine o enigma pentru cei care calca pragul lacasului de cult. Unii traiesc aici de zeci de ani, altii abia acum patrund tainele vietii de monah. In Saptamina Patimilor, viata lor are un singur scop: apropierea de Dumnezeu prin post si rugaciune, indemn pe care-l adreseaza tuturor celor care trec pe la minastire.

Saptamina Patimilor reprezinta pentru calugarii din Minastirea Lainici cea mai importanta perioada a anului, ocazie cu care lacasul sfint devine popas pentru mii de oameni veniti sa se spovedeasca si sa se roage. Portile minastirii au fost intotdeauna deschise calatorilor, iar cei care au drum in zona stiu ca pot ramine peste noapte in chilii, unde primesc si o portie de mincare pregatita de calugari. In saptamina care precede Invierea, Minastirea Lainici devine insa loc de pelerinaj pentru credinciosii din zona. Sute de oameni ii calca pragul in fiecare zi. Ei vin sa se spovedeasca, sa aprinda luminari sau sa ia apa sfintita. Tot Postul Pastelui nu reprezinta altceva decit o perioada de pregatire pentru Saptamina Patimilior.

„In aceasta saptamina, ni se ofera prilejul sa ne apropiem de Dumnezeu prin post si rugaciune. Fiecare zi are importanta ei si este marcata prin denii, cuvint care inseamna priveghere. Ne bucuram ca din ce in ce mai multi oameni isi indreapta pasii spre minastirea noastra, unde vor gasi mereu poarta deschisa“, a spus Ioachim Pirvulescu, staretul minastirii.

„Viata monahala este o chemare, nu un refugiu pentru cei care au depresii“

La Minastirea Lainici traiesc 35 de calugari si fiecare dintre ei are cite o responsabilitate. Cel care doreste sa intre pe portile lacasului sfint si sa ramina acolo trebuie sa arate chemare spre viata de monah.

„Este o idee gresita aceea ca spre minastire se indreapta cei dezamagiti, cei care au suferit infringeri. Viata monahala este o chemare, nu un refugiu pentru cei care au depresii. Trebuie sa ai vocatie pentru asa ceva. Depresiile trec, iar rezolvarea lor nu o gasesti la minastire“, a spus parintele staret.

Cel mai batrin calugar are 87 de ani si a intrat pe portile minastirii in urma cu 70 de ani. Comunistii au incercat sa-l faca sa renunte la viata de monah, dar imediat dupa revolutie el s-a intors la adevarata sa vocatie. Cel mai tinar dintre calugari are putin peste 20 de ani si este considerat „un novice“ care mai are mult de invatat pentru a patrunde in tainele vietii de monah.

Casa si masa gratuite pentru trecatori

Minastirea Lainici este situata in defileul Jiului, pe drumul care leaga Oltenia de Ardeal. Calatorii pe care ii prinde noaptea pe drum sau cei care vor sa petreaca un timp pentru reculegere pot ramine in chiliile din curtea minastirii, iar calugarii le pregatesc o portie cu mincare.

„In fiecare duminica, in curtea noastra vin sute de oameni care stau cu noi la masa. Acum, parintii pregatesc mincare de post, foarte apreciata de trecatori. In ziua de Florii am avut la masa aproape 500 de oameni“, a mai spus staretul. Crestinii gasesc intotdeauna la minastire un parinte care sa-i asculte.

„Oamenii care au probleme vin sa ne ceara sfatul, ne roaga sa-i indrumam sa ia decizia cea mai buna. Ii ascultam pe toti si incercam sa-i ajutam pentru ca spovedania este foarte importanta“, a mai spus parintele Ioachim Pirvulescu. Pentru Noaptea de Inviere, calugarii se asteapta ca la slujba sa participe aproape 10.000 de oameni, Minastirea Lainici fiind in fiecare an cel mai cautat lacas de cult din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS