9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIlie Iocşa a ajuns unul dintre cele mai influente personaje din vestul Romaniei

Ilie Iocşa a ajuns unul dintre cele mai influente personaje din vestul Romaniei

• Iocşa a uzat de relaţiile cu Emil Constantinescu, Radu Vasile şi Mugur Ciovică pentru a ciştiga increderea fondatorului unic al FRPT „Decebal“, Augustin Pegulescu • Prin fals, Ilie Iocşa a devenit membru fondator, iar Pegulescu a fost inlăturat • Soarta a peste 3.500 de studenţi din Vilcea, Dolj, Olt, Mehedinţi şi Caraş-Severin, in miinile unei persoane arestate de PNA

Aproximativ 20 de miliarde de lei-bani lichizi sau depusi in conturi bancare, trei vile-doua in Caransebes si una in Baile Herculane, apartamente in Orsova, Baile Herculane si Timisoara reprezinta doar o parte din averea pe care Ilie Iocsa, presedintele Fundatiei Romane pentru Tineret (FRPT) „Dacia“ Baile Herculane, recent arestat pentru luare de mita de catre Parchetul National Anticoruptie (PNA), a reusit sa o acumuleze in mai putin de trei ani. Din medic veterinar, Iocsa a ajuns presedintele unei fundatii si al unei institutii cu pretentii de universitate, avind in mina destinul citorva mii de tineri, care s-au lasat inselati de mirajul unor diplome, pentru care au platit zeci de milioane de lei.

La inceput a fost… Fundatia Romana pentru Tineret „Decebal“

Prin Sentinta Civila nr. 280, din 14 octombrie 1994, a Tribunalului Caras-Severin, s-a hotarit infiintarea Fundatiei Romane pentru Tineret „Decebal“, cu sediul in Baile Herculane, in sediul SC SIND Romania SRL, avindu-l ca fondator unic pe Augustin Pegulescu, din Drobeta Turnu Severin. O data cu infiintarea fundatiei, a fost fondata si Academia „Hercules“, cu „biblioteca de pregatire in domeniul prescolar, limbi moderne, cursuri de initiere juridica“. Prin actul de infiintare a fundatiei, presedinte a fost numit Augustin Pegulescu, ajutat de un Consiliu, alcatuit din Simion Nelutu-director coordonator, si Birci Gabriel-secretar.

In cadrul Academiei „Hercules“, a functionat si Facultatea de Drept, care si-a inceput activitatea pe 9 noiembrie 1994, cu un efectiv de 75 de studenti. Pe 6 martie 1995, in urma unei crize de cardiopatie ischemica, Augustin Pegulescu a emis o circulara, neautentificata, prin care il delega pe Simion Nelutu ca presedinte al Consiliului de Administratie, fara a-i ceda insa si calitatea de membru fondator. „Printr-o serie de falsuri, ajutat si de complicitatea notarului Maria Lepadat, din Caransebes, a incercat sa se autonumeasca membru fondator si sa ma excluda definitiv de la conducerea fundatiei. A facut actele necesare la notariat, dar pe 17 aprilie 1999 a decedat“, a spus Augustin Pegulescu.

„Imi arata publicatii in care era fotografiat alaturi de Emil Constantinescu…“

Imediat dupa decesul celui care devenise prin fals membru fondator, pe fir au intrat fratii Iocsa, Ilie si Nicolae. Aflind ca singurul copil al familiei Pegulescu este o fata de 34 de ani – handicapat de gradul I, cei doi s-au oferit sa ii asigure vindecarea in Austria, unde sotia lui Nicolae Iocsa ar fi lucrat ca medic. Potrivit lui Augustin Pegulescu, in realitate, aceasta era numai infirmiera la un spital pentru handicapati:

„Pe linga aceasta oferta, m-au dus sa ma intilnesc cu fostul presedinte, Emil Constantinescu, cu seful de cabinet Mugur Ciovica, fostul prim-ministru Radu Vasile, Radu Opris, Ion Diaconescu. Mai mult, Ilie Iocsa imi arata publicatii ale diasporei din Austria, in care era fotografiat alaturi de Emil Constantinescu si de alti oameni politici importanti. Toate acestea m-au facut sa cred ca oamenii astia au relatii puternice si ma pot ajuta“. Bunavointa insistenta a fratilor Iocsa l-a determinat pe Augustin Pegulescu sa-i intrebe ce doresc in schimbul ajutorului oferit. Fara sa stea prea mult pe ginduri, Ilie Iocsa i-a cerut sa-i coopteze, pe el si pe fratele sau, ca membri ai Fundatiei Romane pentru Tineret „Decebal“ din Baile Herculane.

Din simplu membru, Ilie Iocsa devine membru fondator

Prin Sentinta Civila din 24 iunie 1999, a Tribunalului Caras-Severin, au fost modificate si completate Actul de constituire si Statutul FRPT „Decebal“, in sensul de a primi noi membri si alegerea unui Consiliu Director, format din Augustin Pegulescu-presedinte, Iocsa Nicolae-vicepresedinte si Iocsa Ilie-secretar. „Asta a fost in actele semnate de mine si in fata mea. Ilie Iocsa a luat documentele, le-a refacut si a schimbat expresia «noi membri» cu cea de «membri fondatori». Mai mult, s-a trecut ca presedinte, pe mine m-a trecut vicepresedinte, iar pe fratele sau, Nicolae, l-a trecut secretar. A falsificat semnatura mea, pe noile acte, fara ca eu sa-mi dau seama si asa a devenit el presedinte al fundatiei“, a spus Augustin Pegulescu. Din acest moment, seria ilegalitatilor comise de Ilie Iocsa avea sa continue in forta. Pe 10 iulie 1999, el a constituit Adunarea Generala Extraordinara a membrilor fondatori din fundatie si a emis hotarirea prin care, la articolul 1, „se infiinteaza titlul de Presedinte de onoare al Fundatiei avind caracter onorific, fara atributii sau putere de decizie“, pentru ca la articolul 2 sa se precizeze ca „din motive grave de sanatate, domnul Pegulescu Augustin, membru fondator al fundatiei, se retrage si renunta definitiv si irevocabil la calitatea de membru fondator si la cea de vicepresedinte al FRPT DECEBAL Baile Herculane“. Augustin Pegulescu nu avea insa probleme de sanatate, la acea data: „Eram sanatos tun, dar asa au scapat de mine. Nu au prezentat nici un act medical, dar m-au facut grav bolnav“.

3.500 de studenti preluati de o fundatie fara autorizatie

Prin Decizia nr. 19, din 4 septembrie 1999, Ilie Iocsa l-a inlaturat pe Augustin Pegulescu din functiile de vicepresedinte si de director general cu probleme de organizare a fundatiei. La scurt timp, pe 16 octombrie 1999, printr-un alt act aditional de modificare a actului constitutiv si a Statutului FRPT „Decebal“, Iocsa a schimbat si denumirea „Academia HERCULES Baile Herculane“, cu denumirea „Universitatea HERCULES Baile Herculane“ si s-a autonumit presedinte al universitatii. Mai mult, a infiintat Fundatia Romana pentru Tineret „Dacia“, cu acelasi sediu ca si „Decebal“, si a realizat, in 6 martie 2000, protocolul de fuziune prin absorbtie si predare-primire a patrimoniului. Astfel, Ilie Iocsa a devenit „stapin“ pe bunuri mobile si imobile, reprezentind un patrimoniu de miliarde de lei, dar si pe soarta a peste 3.000 de studenti, care au platit taxe de studii de citeva zeci de milioane de lei. Facultatile incluse in Fundatia „Decebal“ detineau autorizatii de functionare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii si de la Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEEA). Cei 3.500 studenti – majoritatea lor din judetele Vilcea, Dolj, Olt, Mehedinti si Caras-Severin – au fost preluati de Fundatia „Dacia“, care nu detinea autorizatiile necesare, astfel ca studiile lor urma sa nu fie recunoscute.

Cine este Ilie Iocsa?

S-a nascut la 26 februarie 1951, in comuna Pirvova, judetul Caras-Severin, cu domiciliul in Caransebes. Este medic veterinar si proprietarul unui lant de farmacii de profil, raspindite in judetele Caras-Severin si Timis; a devenit cunoscut o data cu preluarea functiei de presedinte al FRPT „Decebal“ si apoi „Dacia“, cind a angajat, ca profesori, judecatori si procurori de la majoritatea instantelor din vestul tarii. Pentru zeci de politisti, a avut „grija“ ca examenele sa fie promovate usor, obtinind in schimb influenta, iar in cazul a sute de studenti, a avut grija sa obtina sume considerabile.

Veniturile lunare ale lui Iocsa, in cadrul fundatiei, erau de aproximativ 50 de milioane de lei. Chiar si aceasta suma nu i-ar fi permis ca in mai putin de trei ani sa-si ridice trei vile, sa cumpere mai multe apartamente si sa detina aproximativ 20 de miliarde de lei. La Serviciul Economico-Financiar al Inspectoratului Judetean de Politie Caras-Severin, pe numele lui Ilie Iocsa se afla patru dosare penale, dintre care doua cu propunerea de trimitere in judecata pentru evaziune fiscala, dar nimeni nu s-a atins pina acum de „presedintele de la Herculane“, cunoscut ca apropiat al sefului politiei din judet, dar si al prefectului de Caras-Severin, Pavel Balan, a carui sotie este studenta la Facultatea de Drept din Baile Herculane. Duminica, procurorii sectiei Mehedinti a Parchetului National Anticoruptie l-au arestat pe Ilie Iocsa, pentru 30 de zile, pentru luare de mita, dupa ce a primit de la o studenta 1.500 de dolari. Fratele sau, Nicolae Iocsa, este si el cercetat. Pe sediul FRPT „Dacia“ a fost pus sigiliu, urmind ca actele contabile sa fie verificate. Conturile bancare ale fratilor Iocsa au fost blocate, iar suma de 200.000 de dolari si peste 200.000 de diplome au fost confiscate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS