9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHalterofilii suspendati pentru dopaj la Sydney vor sa spuna adevarul

Halterofilii suspendati pentru dopaj la Sydney vor sa spuna adevarul

Cei doi halterofili romani acuzati de dopaj la Olimpiada de la Sydney, Traian Ciharean si Adrian Mateas, vin asta-seara la „Masina Adevarului“, de la B1 TV.

Depistati pozitiv la controlul antidoping de dinaintea competitiei, cei doi sportivi au fost anuntati ca nu pot concura chiar in prima zi a Olimpiadei. Toate incercarile lui Ciharean si Mateas de a-si demonstra nevinovatia au fost in zadar. Au facut contestatii oficiale, au platit chiar ei un nou rind de teste, au amenintat ca intra in greva foamei sau ca isi dau foc daca nu li se face dreptate.

Decizia Comitetului Olimpic International a fost insa finala. Mai mult, intregul lot al Federatiei Romane de Haltere a fost la un pas de excluderea din competitie, dat fiind ca, la inceputul anului, un alt sportiv fusese depistat pozitiv. Singura solutie a fost plata unei amenzi de 50.000 de dolari, care a permis raminerea celorlalti halterofili romani in competitie.

Adrian Mateas si Traian Ciharean au fost insa suspendati din activitatea sportiva: primul pe viata, iar cel de-al doilea- pe o perioada de doi ani.

In prezent, Adrian Mateas este un afacerist prosper in Arad, iar Traian Ciharean, considerat de jurnalistii sportivi „al doilea Nicu Vlad“, obtinind 36 de medalii internationale, s-a retras inainte de vreme din sport.

Adrian Mateas si Traian Ciharean vin la „Masina Adevarului“, incercind sa demonstreze ca nu s-au dopat inaintea Olimpiadei de la Sydney. „Vrem sa aratam ca nu sintem niste drogati- asa cum am fost numiti de presa in ultimii trei ani“.

Episodul Sydney 2000:

In vara lui 2000, lotul olimpic, care urma sa participe la Olimpiada de la Sydney, se antrena la Poiana Brasov. Traian Ciharean si Adrian Mateas erau in lotul de haltere al Romaniei. In perioada premergatoare olimpiadei, s-au luat probe de urina de la sportivi, in vederea testelor antidoping.

Rezultatele s-au dat cind lotul era deja la Sydney. Traian a aflat ca este pozitiv cu Metandianona dupa proba prelevata la Poiana Brasov.

La Sydney s-a mai luat o proba de catre Federatia Internationala de Haltere si a fost gasit pozitiv, dar, de data aceasta, cu Nandrolon. Adrian Mateas a fost gasit pozitiv tot cu Nandrolon. Ei nu au mai putut concura. In aceste conditii, cei doi halterofili au facut contestatie si Adrian Mateas a cerut sa li se ia o alta proba, el fiind dispus sa suporte toate cheltuielile, dar proba a fost prelevata dupa 10-12 zile si nu imediat, ceea ce este, intr-adevar, suspicios. Culmea este ca la aceasta proba testul amindurora a iesit NEGATIV, dupa ce acelasi laborator i-a scos pozitiv la prima proba. Cei doi au platit analizele, iar Mateas spune ca suma totala a fost de aproximativ 15.000 USD, reprezentind si costul analizelor, si avocatul.

Adrian a fost extrem de suparat, chiar a facut greva foamei alaturi de Traian, amenintind ca-si vor da foc daca nu li se mai ia cea de-a doua proba. La a doua examinare, au iesit negativ, insa concursul deja trecuse. Adrian spune ca pe hirtia oficiala primita de la respectivul laborator la cea de-a doua proba scrie „Congratulations!“. Dar la ce folos…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS