28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPLUTONIERUL TRUICĂ ŞI-A PUS CAPAC ZILELOR

PLUTONIERUL TRUICĂ ŞI-A PUS CAPAC ZILELOR

Gazeta de Sud prezenta cu citeva luni in urma un caz senzational: doi plutonieri majori craioveni se judecau pentru un capac de bere Bergenbier. Nu un capac oarecare, ci unul cistigator, care-i dadea posesorului dreptul de a primi cadou o masina Renault Scenic RX4, in valoare de 23.000 de dolari. Capacul de bere a facut obiectul unei vii dispute intre Florin Gaman, cel care cumparase doua beri cu gindul de a-i face cinste unui coleg de-ai sai cu una dintre ele, si Stefan Truica, acela care a avut norocul sa nimereasca exact sticla cu capacul norocos, in baza caruia a si primit autoturismul pus ca premiu. Aflat in impas financiar si, poate, apasat de mustrari de constiinta ca n-a impartit cistigul cu prietenul sau, ce-i facuse cinste cu berea, Stefan Truica s-a sinucis. Luni seara, s-a spinzurat de poarta din dos a gospodariei fratelui sau, lasind un bilet care nu are deloc darul de a-i lamuri pe cei apropiati lui.

Un noroc cu ghinion

Casatorit cu Constantina, cu care avea doua fete – Cristina, de zece ani, si Ancuta, de 17 ani – Stefan Truica nu se descurca prea bine cu banii, venitul sau de plutonier major dovedindu-se de multe ori insuficient pentru nevoile familiei. In toamna anului trecut a dat norocul peste el, insa tocmai acest noroc l-a adus in pragul sinuciderii.

Totul a inceput pe 19 septembrie 2002, in momentul in care amicul sau, Florin Gaman, tot plutonier major, a oprit in drum spre serviciu la un magazin, sa cumpere doua sticle de bere Bergenbier. Ajuns la locul de munca, Gaman a intrat in foisorul unitatii cu sticlele in mina si le-a asezat pe masa: „Era acolo, in afara de citiva soldati, si plt. mj. Stefan Truica. El imi vine mie cam sef. I-am zis: «Bai, Fane, hai sa bem si noi o bere». Cum n-aveam deschizator de bere, a desfacut-o el cu brelocul. Cind s-a uitat pe unul dintre capace, a strigat: «Ba, uite ce scrie pe asta: RENAULT SCENIC RX4». Mi l-a dat si mie sa-l vad, pentru ca nu-i venea sa creada ca ar fi un capac cistigator“.

Neincrezatori, cei doi s-au gindit sa verifice daca sint, intr-adevar, cistigatori, telefonind la numarul mentionat pe eticheta sticlelor de bere. „Am mers la Truica in birou, unde acesta avea un telefon de la care se putea apela. In prezenta mea, Truica a telefonat la numarul de pe eticheta sticlei de bere si, dupa ce a spus un cod care era in interiorul capacului, i s-a confirmat ca acel capac este cistigator. Atunci, el si-a dat numele, seria si numarul buletinului, ca si cind ar fi fost cistigatorul. Am convenit chiar atunci, de fata cu soldatii, ca vom imparti in mod egal cistigul“, povestea, asta-toamna, Florin Gaman. A urmat un chef de pomina, masina de teren aparuta dintr-o sticla cu bere fiind „udata“ corespunzator de cei doi plutonieri majori, chit ca erau de serviciu intr-un poligonul de trageri de la Cernele.

Proces pentru un capac de bere

Intelegerea dintre cei doi insa a picat. „Fara sa-mi dea de stire, Truica s-a dus intr-o zi la Bucuresti si a ridicat masina, sustinind ca el este cistigatorul. Cind i-am amintit de intelegerea noastra, a zis ca nu imi mai da nimic, pentru ca el a cistigat masina. Motiva ca sticla care avea dopul cistigator ar fi fost a lui, fiindca era mai aproape de el pe masa. Ori eu i-am spus ca-i fac cinste cu o bere – asta inseamna continutul, nu cu cistigul de pe capac“, sustinea Florin Gaman.

Cumparatorul sticlei de bere a afirmat in toamna anului 2002 ca, desi ar fi fost indreptatit sa primeasca integral cistigul, simpatia pe care i-o purta colegului sau l-a indemnat sa propuna impartirea premiului: „In mod normal, eu as fi cistigatorul, pentru ca eu am cumparat sticla. As fi fost indreptatit sa primesc doar eu masina, dar m-am gindit sa fac jumi’-juma’ cu Truica pentru ca el avea o situatie materiala mai grea. Statea la caminul militar, ca n-avea locuinta, iar sotia lui era somera. M-am gindit sa-i fac un bine, ca m-o ajuta si pe mine Dumnezeu si, uite, am ajuns sa-l dau in judecata. Acum chiar ca n-o sa-i dau nimic, ba o sa fie obligat sa plateasca si cheltuielile de judecata“.

Chestionat cu citeva luni in urma despre cistigul cu pricina, plutonierul major Stefan Truica avea o versiune un pic cam diferita de cea a colegului Florin Gaman: „A venit cu sticlele din masina si le-a pus pe masa la serviciu. Pe aia cu cistigul mi-a pus-o mie in fata. Insemna ca era a mea. El a desfacut-o pe a lui si nu era nici un cistig in dop, iar eu am desfacut-o pe a mea si era cistigatoare. Asa ca n-are cum sa fie masina lui. Si niciodata nu m-am inteles cu el ca sa facem pe jumate premiul“.

Asa ca s-a ajuns la un proces pentru un capac de bere. Un capac deosebit de valoros, respectiv 800.000.000 de lei.

Nenorocirile au venit una dupa alta

In ultimele luni s-au intimplat insa mai multe lucruri, care i-au complicat situatia lui Stefan Truica. La putin timp dupa ce a intrat in posesia masinii de la promotia Bergenbier, plutonierul major a fost parasit de sotie, care a plecat impreuna cu fiica lor cea mare. Ramas doar cu fata cea mica, Truica a incercat sa iasa din impasul financiar in care se afla vinzind – fara acte – autoturismul primit ca premiu. L-a dat unor afaceristi vilceni, la doar jumatate din valoare. Cele 400 de milioane luate pe Renault-ul Scenic RX4 s-au dus la fel de repede cum au fost cistigate. Truica si-a cumparat un Cielo, dar nici cu asta n-a avut noroc, „sifonindu-l“ intr-un accident de circulatie. Si a mai urmat un alt ghinion: a fost mutat cu serviciul taman la Caracal, la UM 01252, unde era nevoit sa faca naveta.

Stefan Truica si-a gasit o iubita, pe Ionica, la care s-a mutat, dar femeia n-a reusit sa-i aline framintarile sufletesti. Rudele l-au vazut luni foarte ingrijorat. A plecat de acasa pentru a-si vizita fratele, pe Dumitru Truica. Dar n-a mai ajuns sa stea de vorba cu el. Seara, pe la ora 22.00, cind Dumitru a vrut sa plece de acasa pentru a-si lua sotia de la serviciu, a s-a indreptat catre portita din spatele curtii, ca sa mai scurteze din drum. L-a gasit pe Stefan Truica atirnind fara suflare chiar de poarta, spinzurat cu o chinga de pistol-mitraliera.

„Nu am avut ce sa mai fac…“

In agenda telefonica albastra pe care o avea in buzunar, pe fila de la litera D, sinucigasul asternuse cu litere mari de tipar citeva rinduri pentru fratele lui, nu inainte de a mentiona data: „MITICA, VEZI CA LA IONICA AU RAMAS 2.500 DOLARI, ACTELE MASINILOR SI CHEILE. VEZI CE FACI CU CRISTINA ( fiica lui cea mica-n.r.), TE ROG SA AI GRIJA DE EA. PE TOTI – FRATI, PARINTI, COPII – VA ROG SA MA IERTATI, DAR ASTA A FOST SOARTA MEA. NU AM AVUT CE SA MAI FAC, SA MA IERTE DUMNEZEU!“. Meticulos, ca orice militar, n-a uitat sa solicite in acest bilet sa fie anuntata unitatea militara, avind grija sa scrie chiar si numerele de telefon ale unitatii.

Parchetul Militar Craiova a demarat imediat cercetarile, pentru a stabili ce l-a determinat pe Stefan Truica sa-si puna capat zilelor. „Vrem sa aflam daca sinuciderea a fost determinata de problemele de familie sau de procesul pe care il avea cu colegul sau, legat de masina cistigata la promotia Bergenbier“, a declarat procurorul militar Marian Vaetisi.

Ieri-dimineata, prin fata morgii Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, un barbat in virsta se plimba de colo-colo, cu ochii inlacrimati. Era Marin Truica, tatal militarului care s-a sinucis. „Cred ca de la masina aia cistigata de la bere i s-au tras toate necazurile. Mai bine impartea jumate-jumate cistigul cu colegul lui si nu s-ar fi ajuns aici. Asa l-am invatat sa faca, asa ar fi fost omeneste. Insa nu stiu de ce a facut altfel…“, a apucat batrinul sa spuna, intre doua lacrimi. Apoi s-a indreptat spre intrarea in morga, acolo unde, cu exact zece ani in urma, a fost adusa sotia lui – mama lui Stefan Truica – dupa ce femeia isi pusese capat zilelor, spinzurindu-se.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS