28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoar 30% dintre elevi au promovat simularea examenului de capacitate

Doar 30% dintre elevi au promovat simularea examenului de capacitate

Conducerea Inspectoratului Scolar Mehedinti a demarat anchete pentru stabilirea vinovatilor

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti au anuntat ieri rezultatele obtinute de cei peste 4.000 de elevi participanti la simularea examenului de capaciate. Doar 30% dintre elevi au reusit sa promoveze, un procent care situeaza Mehedintiul pe ultimele locuri pe tara. Din cei 4.069 de elevi ai claselor a VIII-a, la prima proba, respectiv cea de Limba si literatura romana, au participat 3.836 de elevi, in timp ce la probele urmatoare s-au prezentat 3.860 de elevi.

„La Limba si literatura romana, 637 de elevi au luat note intre cinci si sase, 417 elevi au luat note intre sase si sapte, 281 au luat note intre sapte si opt, iar 324 de elevi au obtinut note intre opt si zece. La Matematica, 932 de elevi au obtinut note intre cinci si sase, iar restul au obtinut note intre sase si zece. Nota zece a fost obtinuta de sapte elevi. La Istorie, au promovat 82%, din numarul total de participanti, iar la Geografie numai 53% dintre elevi. Procentul de promovabilitate, pe cele trei probe, este de aproximativ 30%“, a spus profesoara Silvia Ciorita, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti.

Primele semnale de alarma au fost trase inca de anul trecut

Potrivit reprezentantilor ISJ Mehedinti, scolile care au obtinut rezultate slabe au primit indicatia sa analizeze situatia creata, in cadrul consiliilor profesionale. Rezultatele slabe obtinute de elevi la simularea examenului de capacitate au determinat Inspectoratul Scolar Mehedinti sa demareze anchete prin care sa stabileasca vinovatii de aceasta situatie. Primele semnale de alarma au fost trase, inca de anul trecut, cind in Mehedinti, atit la examenul de capacitate, cit si la cel de bacalaureat, rezultatele au fost catastrofale.

„Rezultatele ar putea afecta foarte mult imaginea invatamintului mehedintean“

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint Mehedinti, Mihai Dima, a pus rezultatele de la simularea examenului de capacitate pe seama numeroaselor modificari din invatamintul romanesc.

„Elevii au fost bulversati,in aceasta perioada, fiind anuntati ca se mai da sau nu capacitatea, ca se mai sustine sau nu bacalaureatul, astfel ca rezultatele nu ne mira. Bijbiiala din invatamintul romanesc isi spune inca o data cuvintul, cu consecinte dintre cele mai grave“. Cel mai transant a fost prefectul Dan Trancota, care a spus ca rezultatele simularii sint elocvente pentru situatia din invatamintul mehedintean: „Aceste rezultate reprezinta un semnal de alarma, care este tras deja. Profesorii si elevii, impreuna cu inspectoratul scolar, trebuie sa recupereze pina la examenul din vara, pentru ca aceste rezultate ar putea afecta foarte mult imaginea invatamintului mehedintean. Rezultatele au reflectat pregatirea reala a elevilor, dar noi dorim o implicare mai mare a factorilor de raspundere, un efort mai mare al profesorilor, pentru pregatirea elevilor. Eforturile trebuie facute in primul rind de profesori si abia apoi de parinti, pentru ca multi dintre elevi merg doar formal la scoala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS