22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJumatate din banii destinati restaurarii operelor lui Brancusi au fost cheltuiti

Jumatate din banii destinati restaurarii operelor lui Brancusi au fost cheltuiti

•Trustul de Lucrari Speciale refuza sa plateasca penalitati de intirziere
• Reprezentantii Ministerului Culturii au recunoscut ca implicarea trustului
in restaurare a fost o mare greseala

Corpul de Control al Ministerului Culturii, venit la Tirgu Jiu, a dat asigurari ca lucrarile de restaurare la Poarta Sarutului si Masa Tacerii vor fi reluate pe 25 mai, cel tirziu. Delegatia a venit sa calculeze cit costa lucrarile facute de Trustul de Lucrari Speciale (TLS) si care este stadiul acestora.

„Din partea de arhitectura s-a executat cam 85%, iar din componenta artistica doar 30-35%. E mai bine ca nu s-a facut mai mult, pentru ca TLS nu este competenta in restaurarea in piatra. Oricum, contractul cu aceasta firma a fost o mare greseala. Clauzele impuse de Banca Mondiala s-au schimbat si sper sa gasim o firma cu adevarat specializata la urmatoarea licitatie“, a spus Francisco Hainerich, director tehnic al Oficiului Monumentelor Istorice.

Dupa ce a incasat 1,3 miliarde, TLS mai cere 300 de milioane de lei

Desi initial nu au dorit sa faca publice sumele cheltuite pina in prezent, sustinind ca acestea sint confidentiale, reprezentantii Ministerului Culturii au recunoscut ca, din cele aproximativ trei miliarde de lei alocate de Banca Mondiala, s-au cheltuit pina acum 1,3 miliarde. Imprumutul luat de la Banca Mondiala trebuie returnat din banii publici. Reprezentantii TLS nu se multumesc insa cu suma incasata si mai cer 300 de milioane de lei, refuzind sa plateasca despagubiri pentru intirzierea lucrarilor.

„Cam aceasta este diferenta dintre socotelile noastre si ale lor. Conform contractului, noi le putem imputa despagubiri pentru intirzierea lucrarilor, dar ei refuza sa plateasca. Pe baza prevederilor din contract, aceste aspecte vor fi reglate“, a spus Paula Olteanu, director de proiect.

Reprezentantii Ministerului Culturii au declarat ca, in ciuda neintelegerilor financiare cu firma TLS, exista bani suficienti pentru finalizarea restaurarii, care trebuie incheiata obligatoriu pina la sfirsitul anului, conform conditiilor impuse de Banca Mondiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS