22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBatalia pentru Bagdad - mai grea decit au prevazut trupele aliate

Batalia pentru Bagdad – mai grea decit au prevazut trupele aliate

Confruntarea dintre fortele aliate si Divizia Medina a Garzii Republicane irakiene – o lupta decisiva

Soarta razboiului din Irak se va stabili in urma confruntarii dintre fortele americane si Divizia Medina a Garzii Republicane irakiene in apropiere de Bagdad. Conform Washington Post, militarii americani vor intra, pentru prima oara, in lupta cu cele mai bine pregatite unitati irakiene, in zona Vaii Eufratului.

In confruntarea de ieri-dimineata, dintre fortele americane si Divizia Medina, 35 de elicoptere de atac Apache au survolat trupele irakiene, iar pilotii reveniti din misiune au afirmat ca au reusit sa loveasca numai citeva tancuri si blindate, fiind nevoiti sa revina la baza din cauza tirurilor intense de la sol. In urma operatiunii, un elicopter a fost doborit, iar cei doi membri ai echipajului au fost dati disparuti.

Diviza Medina, care este formata din circa 10.000 de militari, dispune de 250 de tancuri, 250 de transportoare blindate, peste 60 de piese de artilerie si lansatoare mobile de rachete sol-aer SA-14 si SA-16, versiunea ruseasca a rachetelor americane Stinger.

In capitala Irakului au continuat bombardamentele

La Bagdad, noaptea de luni spre marti nu a fost mai linistita decit cele precedente. Mai multe valuri de bombardamente au lovit orasul si imprejurimile acestuia.

Potrivit martorilor oculari, au existat cel putin sase explozii puternice, care au proiectat flacari imense pe cer.

Corespondentii televiziunilor americane in zona spun ca o parte dintre explozii i-au vizat pe membrii Garzilor Republicane, stationate la sud de Bagdad. Ei cred ca ar putea fi vorba despre prima faza a bataliei pentru Bagdad.

Pentru prima oara de la debutul razboiului, raidurile aeriene au durat aproape sapte minute, desi pina acum durata acestora nu a depasit niciodata trei-patru minute. Antiaeriana irakiana a intrat in actiune cu intermitente.

Potrivit relatarilor de la fata locului, bombardamentele aeriene au vizat in principal o zona a capitalei irakiene, unde se afla aeroportul international.

Luptele continua la Nassiriya, in sudul Irakului

Luptele au continuat in cursul noptii de luni spre marti in jurul orasului strategic Nassiriya din sudul Irakului, unde militarii americani se confrunta de mai multe zile cu o puternica rezistenta. Inca de luni dimineata au putut fi auzite mai multe tiruri ale mortierelor americane, vizind tinte din interiorul orasului. Ulterior, blindatele americane au intrat in oras, in cursul serii.

Cel putin zece militari americani au murit in timpul luptelor purtate in preajma Nassiriyei, de la inceputul razboiului in Irak. Trupele americane incearca sa cucereasca un pod peste riul Eufrat, foarte bine aparat de catre irakieni.

Potrivit militarilor care asediaza Nassiriya, in cursul luptelor, irakienii s-au prefacut de mai multe ori ca se predau, ridicind un steag alb, inainte de a deschide focul.

Mai multe trupe de infanteristi marini au fost trimise luni in zona ca intariri, pentru a pune capat rezistentei irakiene care impiedica inaintarea aliatilor catre Bagdad.

Soldatii Marinei americane trec Eufratul dupa ore de lupte crincene

Obiectivul soldatilor Marinei americane era acela de a crea un punct de de trecere spre nord, al irakienilor era acela de a impiedica trecerea spre Eufrat a unui important contingent de soldati americani si britanici. Din aceasta cauza au avut loc la Nassirya confruntari atit de violente, incit soldatii americani au solicitat ajutor aerian. Doar dupa ora 9.00, ora Romaniei, trupele anglo-americane au reusit sa invinga si sa avanseze spre nord, anunta cotidianul german Die Welt.

In sud, luptele continua. Soldatii americani au fost destul de surprinsi de rezistenta armatei irakiene si s-au retras imediat in defensiva, a spus un corespondent al agentiei de presa Reuters. Confruntarile au devenit imediat extrem de dure, in lupta intervenind artileria si elicopterele. Nu se stie numarul exact al victimelor.

Marina americana controleaza de citeva zile doua poduri peste Eufrat, deosebit de importante pentru inaintarea spre nord. In nordul Nassiryei, trupele anglo – americane care se indreapta spre Bagdad au fost incetinite de o puternica furtuna de nisip.

Americanii evita bombardarea tintelor civile

Victoria Clarke, purtatorul de cuvint al Pentagonului, a anuntat ca fortele aliate evita sa bombardeze anumite tinte cum ar fi televiziunea irakiana, pentru a proteja civilii care ar fi folositi ca scuturi umane. „Obiectivul acestui razboi este inlaturarea regimului Saddam Hussein cu cit mai putine victime. Regimul irakian a plasat in mod deliberat si brutal echipamente militare in zone civile. Alegem tintele cu foarte mare grija. Regimul irakian este pe cale de a pierde controlul tarii, iar fortele aliate se apropie de Bagdad“, a declarat Victoria Clarke.

16 morti si 95 de raniti in bombardamentele din noaptea de luni spre marti

16 morti si 95 raniti indica ultimul bilant al victimelor civile, inregistrate in cursul noptii de luni spre marti, a anuntat ministrul irakian al informatiilor, Mohammed Said Al-Sahaf. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Bagdad, acesta a declarat ca ultimele bombardamente de la Bagdad au ucis un civil si au ranit alti patru. La Najaf, in centrul Irakului, bombardamentele au cauzat moartea a sase civili si ranirea altor 29. La Elanbar, in vestul tarii, sapte persoane au fost ucise si 50 ranite. Alte bombardamente au provocat moartea unui civil si ranirea altor noua in provincia Ninive din nordul Irakului, in timp ce la Nissan, in sud, au fost raniti trei civili.

Doi militari britanici, ucisi in zona orasului Basra

Oficialii britanici anunta moartea a doi militari in cursul luptelor purtate in zona orasului Basra din sudul Irakului. Primul soldat britanic cazut in batalie a fost atins de un tir inamic in timpul unei revolte a civililor irakieni din aceasta regiune. Incidentul a avut loc duminica seara, iar militarul britanic a murit luni, din cauza ranilor.

Un al doilea militar britanic a murit in apropierea localitatii Al Zubayr, din sudul Irakului. Al Zubayr se afla la o distanta de 25 de kilometri vest de Basra – al doilea oras ca marime al Irakului, unde trupele terestre britanice sint angajate in lupte deosebit de violente.

Ministrul britanic al apararii a refuzat insa sa comenteze aceste incidente. Pe de alta parte, mai multi comandanti britanici au anuntat ca intentioneaza sa faca apel la unitatile speciale de comando ale Marinei Regale, in cadrul bataliei pentru cucerirea Basrei. Decizia a fost luata dupa ce militarii britanici s-au confruntat cu o opozitie extrem de puternica din partea membrilor Garzii Republicane, in jurul si in interiorul orasului. 16 britanici au fost ucisi de la debutul razboiului in Irak: 14 au murit in doua accidente de elicopter, iar alti doi se gaseau la bordul unei aeronave Tornado, doborite accidental de o racheta Patriot americana.

Sase nave de razboi americane se indreapta spre Golf, prin canalul Suez

Sase nave de razboi americane au intrat ieri in canalul Suez, pentru a se adauga fortelor armate comasate in Golf, in cadrul razboiului contra Irakului. Anuntul a fost facut de autoritatile portuare egiptene, care au precizat ca navele transporta echipament militar. Alte sase nave de transport, avind la bord un mare numar de punti mobile, si 12 nave de razboi au parasit luni canalul Suez, cu destinatia Golful Persic.

SUA au abandonat simbata proiectul initial, de a lansa o ofensiva terestra in Irak pornind din Turcia, si au ordonat navelor transportind blindate si echipamente destinate diviziei a patra de infanterie sa se indrepte spre Golf.

Generalul Myers:

„Urmeaza sa aiba loc lupte mai grele“

Generalul Richard Myers, seful Statului Major interarme american, a declarat ieri ca trupele coalitiei implicate in ofensiva terestra din Irak se vor confrunta cu situatii mai periculoase in viitor.

„Luptele cele mai grele urmeaza sa aiba loc. Stim ca va fi o lupta foarte dura. Planul se deruleaza in conformitate cu asteptarile noastre. Statele Unite vor fi victorioase si vor elimina armele de distrugere in masa de pe teritoriul Irakului“, a spus generalul Myers in interviul televizat de la postul ABC.

Desi conditiile meteorologice erau nefavorabile, Myers a spus ca operatiunea „Libertate pentru Irak“ va continua.

Kofi Annan, acuzat ca blocheaza intrarea in Irak a produselor achizitionate in cadrul programului „Petrol contra hrana“

Irakul a acuzat ieri Organizatia Natiunilor Unite ca s-ar fi supus ordinelor venite din partea SUA si a Marii Britanii de a bloca intrarea in tara a alimentelor si produselor medicale, in cadrul programului „Petrol contra hrana“.

Potrivit ministrului irakian al comertului, Mohammad Mehdi Saleh, presedintele american George W Bush si premierul britanic Tony Blair au recomandat secretarului general al ONU, Kofi Annan, sa incalce rezolutia 986, care prevede exportul de produse catre Irak.

„Achizitionarea alimentelor si a produselor medicale a fost aprobata, insa intrarea in Irak a acestora, dintre care o parte au ajuns deja la frontiera, a fost blocata“, a declarat ministrul irakian in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bagdad. Totodata, el a afirmat ca „Irakul nu are nevoie de ajutoare umanitare, pentru ca este o tara bogata, cu suficiente resurse pentru a-i ajuta si pe altii“.

Oficialul irakian a precizat ca fiecare familie din orasul Basra dispune de suficiente rezerve de hrana pentru sase luni. Declaratia ministrului comertului vine ca replica la un avertisment al ONU, care anunta luni ca aceasta regiune se confrunta cu o criza umanitara.

Mohammad Mehdi Saleh a cerut Iordaniei sa permita intrarea in Irak a produselor depozitate in regiunea Rueished, aproape de frontiera irakiana.

Pacifistii americani intra din nou in actiune

Dupa ziua americanilor „patrioti“, s-au reintors ieri pe strazi pacifistii cu demonstratii de „nesupunere“ civila. Pina acum s-au efectuat aproximativ o mie de arestari printre demonstrantii din toata tara, doar ieri la New York existind 125 de arestari, inclusiv printre membrii grupului „Yoga for Peace“, care blocasera intrarea intr-un zgirie – nori,Transamerica Building, facind exercitii de yoga la intrarea in cladire. Site-ul californian de orientare pacifista „Actiune directa pentru oprirea razboiului“ a lansat urmatoarea amenintare:

„Daca guvernul nu va opri razboiul, noi vom opri fondurile destinate razboiului. Vom face in asa fel, incit continuarea razboiului sa atraga dupa sine costuri concrete din punct de vedere economic, social si politic si blocarea afacerilor pina in momentul in care razboiul se va termina“.

Primaria metropolei San Francisco a anuntat ca demonstratiile grupurilor pacifiste, reduse din punct de vedere numeric, care blocheaza traficul impun cheltuieli de 900.000 de dolari, necesare pentru a plati politistii care ii supravegheaza pe demonstranti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS