12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoldati si civili continua sa moara in Irak

Soldati si civili continua sa moara in Irak

John Abizaid

„A fost o zi grea pentru coalitie“

„Peste 100 de soldati americani au fost ucisi in luptele desfasurate in jurulul orasului Nasiriya“, se mentioneaza intr-un comunicat al televiziunii arabe din Abu Dhabi, stirea nefiind insa confirmata.

Purtatorul de cuvint al Comandamentului central american din Qatar, locotenentul general John Abizaid, a recunoscut ca ziua de duminica a fost „o zi grea pentru coalitie. Ne-am confruntat cu cea mai puternica rezistenta a irakienilor de la inceputul razboiului“.

Ca urmare a confruntarilor, 12 soldati au fost dati disparuti. In diverse localitati s-au inregistrat „confruntari dure“, a mai adaugat Abizaid, subliniind ca, in dese cazuri, irakienii purtau haine civile, pentru a surprinde astfel trupele fortelor aliate. Oficialul american a mai declarat ca irakienii „mai intii ridica steagul alb in semn de pace si apoi ataca dusmanul“.

Potrivit lui Abizaid, peste 2.000 de soldati irakieni au fost luati prizonieri, iar inaintarea spre Bagdad

s-a desfasurat conform planului, cu sosirea „mai devreme decit era planificat“ a primelor trupe anglo-americane la periferia Bagdadului. „Respectam termenele prevazute, insa soldatii nostri sint constienti ca vor avea loc batalii extrem de dure“, a mai adaugat Abizaid. El a mai precizat ca pina in acest moment nu au fost individualizate armele de distrugere in masa.

Dupa ce a condamnat in mod vehement imaginile prizonierilor americani difuzate de postul de televiziune Al Jazira, Abizaid a dezmintit informatiile irakiene, potrivit carora a avut loc un accident intre avioanele americane. Potrivit acestor surse irakiene, in zona orasului Mosul s-au prabusit doua elicoptere americane. Televiziunea irakiana a precizat ca unul dintre elicoptere a fost doborit in Zumar, o localitate situata in apropierea orasului Mosul, iar cei 15 parasutisti aflati la bordul elicopterului au fost capturati de trupele irakiene. Celalalt elicopter a fost doborit deasupra orasului Mosul, zece parasutisti decedind, iar unii fiind luati prizonieri.

„Nu am pierdut nici un avion“, a dezmintit Abizaid. Un purtator de cuvint al armatei irakiene a declarat ca americanii si englezii au atacat Divizia numarul 11 a armatei irakiene din zona orasului Nassiryah, situat la 375 km sud-est de Bagdad. In timpul confruntarilor, care au cauzat moartea a 25 de militari anglo-americani, irakienii sustin ca au distrus 13 tancuri apartinind trupelor coalitiei.

Patru persoane au decedat la Tikrit, orasul natal al lui Saddam, din cauza unui atac aerian care a lovit, printre alte cladiri, un muzeu si un hotel, a anuntat televiziunea din Dubai, Al-Arabiya. Televiziunea a difuzat imagini ale muzeului in urma bombardamentelor si un interviu cu un doctor al spitalului „Saddam“, care a declarat ca exista patru persoane decedate si 13 ranite.

Tony Blair:

„Prin difuzarea la televizor a imaginilor cu prizonierii a fost incalcata Conventia de la Geneva“

Razboiul din Irak va continua in ciuda „tragediilor care au avut loc“, a declarat primul ministrul britanic, Tony Blair, intr-un interviu acordat postului de televiziune BBC.

„Astfel de lucruri nu sint niciodata usoare. Vor urma si alte astfel de momente grele, insa vom continua, conform planului, in ciuda tragediilor care au avut loc. Trebuie sa multumim inca o data fortelor armate pentru profesionalitatea, pregatirea si curajul de care au dat dovada. Trebuie sa fim mindri de ei“.

In ciuda pierderii a trei elicoptere, toate disparute in uma unor accidente, Blair a mai afirmat ca fortele coalitiei inregistreaza progrese semnificative.

Potrivit declaratiilor lui Blair, in razboiul din Irak sint implicati circa 45.000 de soldati britanici. In mesajul transmis de premier soldatilor britanici si famililor acestora se mentioneaza ca „acestia sint acolo pentru a asigura nu numai siguranta tarii noastre, dar si a altor natiuni din lume“.

Un purtator de cuvint al premierului britanic a declarat ca Blair condamna imaginile difuzate duminica de postul de televiziune si a spus ca in acest fel s-a incalcat grav Conventia de la Geneva“. Disursul lui Blair fusese preinregistrat si difuzat pentru trupele britanice mobilizate in Golf la ora 21:50, ora Londrei.

„Uneori, cind sint intrebat daca este chiar atit de necesar sa scapam de Saddam Hussein, raspund: uitati-va la ce a facut. Permisiunea de a difuza imagini cu prizonierii Coalitei incalca nu numai Conventia de la Geneva, dar si toate legile razboiului“, a mai declarat Blair.

Guvernul britanic a cerut tuturor posturilor de televiziune sa nu preia imaginile difuzate de Al Jazira, a mai comunicat purtatorul de cuvint al premierului britanic. Intre timp, la Bagdad, ministrul irakian al apararii a asigurat ca Irakul va respecta Conventia de la Geneva privind tratarea prizonierilor de razboi. „Potrivit principiilor si religiei noastre, vom trata prizonierii cum merita sa fie tratati“, a declarat el.

„Curtea Martiala pentru cei care vor maltrata prizonierii“

„Sintem doar la inceputul unei lungi batalii“, le-a declarat ziaristilor presedintele american George W. Bush, precizind ca, desi „campania este abia la inceput“, Saddam Hussein „pierde controlul asupra Irakului“ si „incet, dar sigur ne atingem obiectivele“.

Referindu-se la prizonierii americani, Bush a avertizat Bagdadul: „Curtea Martiala pentru cei care vor maltrata prizonierii“. Bush a mai declarat ca „aproape tot Irakul meridional este in miinile noastre“, desi a recunoscut ca in acea zona trupele Coalitei intimpina „o multime de obstacole“.

Reamintind de permanenta preocupare pentru eventualele atacuri asupra cimpurilor petrolifere, Bush a subliniat ca „toate cimpurile petrolifere din sud sint in siguranta“.

Trupele fortelor aliate incearca acum sa creeze „un coridor sigur“ pentru ca „in urmatoarele 36 de ore sa poata fi transportata spre sud o cantitate masiva de ajutoare umanitare“, a mai declarat Bush. „Este o promisiune pe care am facut-o, de a proteja vietile oamenilor nevinovati si de a ajuta poporul irakian“.

Presedintele american a transmis guvernului turc „dezaprobarea clara a Statelor Unite in legatura cu o eventuala intrare a trupelor armatei turce in nordul Irakului. De aceea, fortele aliate colaboreaza cu populatia curda din regiune, astfel incit sa putem evita orice incident“.

Bombardamentele continua la Bagdad

Fortele aliate au continuat si in cursul noptii de duminica spre luni asaltul asupra Bagdadului. Doua avioane anglo-americane au lansat noi bombe deasupra capitalei irakiene, iar in centrul orasului s-au auzit explozii foarte puternice.

Potrivit postului de televiziune Al Jazira, este posibil ca raidul anglo-american sa fi vizat si periferia Bagdadului, pe o raza de 40-50 de kilometri. Noaptea de duminca spre luni a fost cea de-a cincea in care rachetele si proiectilele aliatilor au cazut asupra capitalei irakiene, de la inceputul razboiului.

Raiduri aeriene si la Mosul

Trei raiduri aeriene au vizat ieri-dimineata orasul Mosul, din nordul Irakului. Potrivit corespondentului televiziunii Al- Jazira din Qatar, arileria antiaeriana irakiana a intervenit la primele doua bombardamente. Exploziile au rasunat la Mossul timp de aproape o ora, iar mai multi nori de fum negru s-au ridicat deasupra orasului. Mossulul a fost tinta atacurilor aeriene si duminica. Orasul, situat pe malul sting al Tigrului, in apropierea ruinelor antice de la Ninive, are o populatie de aproximativ 2.000.000 de locuitori, majoritatea kurzi.

Un oficial irakian, la originea atacurilor impotriva lui Saddam Hussein

Atacul american care l-a vizat pe Saddam Hussein a fost lansat in urma unei informatii furnizate de un responsabil irakian, care a dezvaluit CIA locul unde se afla liderul de la Bagdad, potrivit saptaminalului Newsweek.

Conform publicatiei, care a citat o sursa din cadrul serviciilor de informatii, responsabilul irakian cu rang inalt, un apropiat al presedintelui irakian „recrutat“ recent de CIA, a avertizat contactele sale americane ca Saddam Hussein, impreuna cu cei doi fii ai sai, isi va petrece noaptea intr-un adapost subteran construit sub o casa dintr-un cartier rezidential din Bagdad.

Imediat ce a primit informatia, directorul CIA, George Tenet, l-a anuntat pe secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, apoi pe presedintele George W. Bush, care, la ora 00.12 GMT (02.12 ora Romaniei), a ordonat lansarea unei operatiuni precise care viza eliminarea liderului irakian, informeaza Newsweek.

La ordinul comandantului operatiunii „Libertate pentru Irak“, generalul Tommy Franks, doua bombardiere invizibile F-117 au atacat, la ora 02.30 GMT (04.30 ora Romaniei) buncarul in care se presune ca se afla Saddam Hussein.

Informatorul CIA, care era in exteriorul buncarului vizat de bombele americane, a certificat ca Saddam Hussein se afla in adapost in momentul atacului. Cu toate aceasta, el nu a putut oferi informatii care sa arate ca liderul irakian a fost ucis, ranit sau daca a supravietuit atacului.

Irakienii sustin ca au doborit doua elicoptere Apache

Oficialii irakieni afirma ca au doborit doua elicoptere americane Apache si ca ar putea difuza in curind imagini cu pilotii acestora. „Citiva civili au doborit doua elicoptere Apache. Unul dintre ele a fost filmat, imaginile fiind difuzate de televiziunea irakiana“, a declarat ministrul irakian al informatiilor, Mohamed Saïd al-Sahhaf, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bagdad.

Comandamentul central american confirma pierderea unui elicopter Apache in Irak

De altfel, Comandamentul central american din Qatar a confirmat ieri disparitia unui elicopter de atac de tip Apache in Irak. In paralel, televiziunea de stat irakiana a difuzat imagini cu un elicopter Apache american doborit, pazit de mai multi civili irakieni inarmati cu automate kalasnikov. Aparatul s-a prabusit in apropierea localitatii Karbala, situata la 80 de kilometri sud de Bagdad.

Din imaginile difuzate de televiziunea irakiana se putea observa ca aparatul nu suferise prea mari stricaciuni. Deocamdata nu se stie insa nimic despre soarta celor doi membri ai echipajului. Apache este elicopterul de atac cel mai modern si mai bine dotat al armatei americane, fiind specializat in distrugerea blindatelor.

Sase militari americani morti intr-un accident aviatic in Afganistan

Sase soldati americani au murit duminica in urma prabusirii unui elicopter militar, in provincia Ghazni din sud-estul Afganistanului, a anuntat ieri un purtator de cuvint al trupelor americane aflate in aceasta regiune, colonelul Roger King.

Pentagonul anuntase inca de duminica seara moartea a sase persoane intr-un accident, fara a preciza insa identitatea victimelor.

Elicopterul, un Blackhawk AH-60, venind dinspre Kandahar, s-a prabusit la 30 de kilometri nord de Ghazni, in cursul unei misiuni medicale. Nici unul dintre ocupantii elicopterului nu a supravietuit accidentului. Potrivit colonelului King, prabusirea nu s-a datorat tirurilor inamice.

O ancheta este in curs de desfasurare, pentru a stabili ce anume a provocat accidentul. In momentul prabusirii, aparatul zbura la o inaltime de 2.400 de metri, iar cerul era relativ senin.

Trupurile celor sase victime au fost gasite si urmeaza sa fie transportate la baza americana de la Bagram, la nord de Kabul, inainte de a fi repatriate in SUA. In total, 36 de militari americani au murit accidental de la debutul operatiunii „Enduring Freedom“, in 2001. Alti 25 de soldati au murit in timpul desfasurarii unor operatiuni militare, potrivit cifrelor furnizate de surse oficiale.

Fortele aliate au descoperit un urias arsenal militar intr-un buncar la Basra si o uzina de arme chimice la An Nagiaf

Un enorm arsenal militar a fost descoperit duminica in sud-estul localitatii Basra. Soldatii britanici au gasit intr-un buncar de la Az Zubaya, ascuns sub un helioport, un depozit de rachete, mine marine de mari dimensiuni si armament in cantitati uriase. Printre acestea se aflau si doua rachete de croaziera, de fabricatie sovietica, botezate Al Hareth, de sase metri lungime si un diametru de aproape un metru.

Pe de alta parte, fortele americane din Irak sustin ca au descoperit o fabrica de arme chimice, in apropierea localitatii An Nagiaf, la aproximativ 160 de kilometri sud de Bagdad.

Potrivit postului de televiziune Fox News, care citeaza surse ale Pentagonului, uzina a fost descoperita de Brigada Intii a celei de-a treia divizii de infanterie, care se indrepta spre Bagdad. Complexul, inconjurat de un gard electric, se intinde pe o suprafata de 40 de hec-

tare, fiind inconjurat de cazarmi militare.

Postul de televiziune Fox News a anuntat ca trupele americane il au in custodie pe generalul care administra uzina.

Furtunile de nisip ar putea perturba desfasurarea operatiunilor

Operatiunile militare ale fortelor anglo-americane ar putea fi ingreunate din cauza conditiilor meteorologice, a spus comandantul trupelor aeropurtate „Abraham Lincoln“.

„Nu stim cu exactitate in ce masura conditiile atmosferice se vor inrautati in urmatoarele zile“, a spus capitanul Kendall Card, adaugind insa ca are informatii potrivit carora vremea se va deteriora „in mod semnificativ“. Previziunea meteo pentru zilele urmatoare prevede noi furtuni de nisip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS