13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomia mondiala pierde o mie de miliarde de dolari din cauza razboiului

Economia mondiala pierde o mie de miliarde de dolari din cauza razboiului

Pierderile indirecte pe care economia mondiala le poate inregistra din cauza razboiului din Irak se vor ridica la o mie de miliarde de dolari, se arata intr-un studiu al Centrului de coordonare si monitorizare a Ligii Arabe, difuzat la sediul organizatiei din Cairo. Intre urmarile razboiului din Irak, documentul prognozeaza turbulente pe pietele bursiere, un razboi comercial intre Europa si SUA, caderea cursului dolarului, scaderea activitatii investitionale, precum si pericolul escaladarii terorismului in lume.

Potrivit datelor studiului mentionat, costul lucrarilor de reconstructie si modernizare a economiei Irakului, inclusiv industria petroliera, se ridica la 120 de miliarde de dolari. Dar restabilirea potentialului petrolier al Irakului si scoaterea acestei tari de sub sanctiunile internationale ii va permite Bagdadului sa-si creasca exportul de „aur negru“, ceea ce va influenta negativ pretul la petrol si profiturile statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), se arata in acelasi studiu.

Autorii lucrarii considera ca revenirea Irakului pe piata internationala a petrolului se va face cu contributia altor tari membre ale OPEC, in special a Arabiei Saudite, a Venezuelei, precum si a altor producatori-cheie de petrol, care vor cauta sa-si reduca nivelul extractiilor, lasind locul livrarilor suplimentare irakiene.

Pretul petrolului – oscilant

Pretul petrolului a crescut din nou ieri, dupa ce optimismul investitorilor cu privire la un razboi scurt in Irak a fost diminuat de rezistenta intimpinata de trupele aliate, la sfirsitul saptaminii trecute.

Pe piata americana, barilul s-a scumpit cu aproape 80 de centi, pina la 27,70 dolari. Ulterior, pretul a coborit la 27,51 de dolari, reprezentind o majorare de 60 de centi fata de valoarea de la sfirsitul saptaminii trecute.

Pretul de referinta al titeiului la bursa din Londra a urcat cu 48 de centi, la 24,83 de dolari pe baril. Unii operatori au aratat ca piata petrolului este nestatornica, iar preturile sint impulsionate de rapoartele mediatice despre razboi. Barilul de petrol s-a ieftinit, la sfirsitul saptaminii trecute, pina la cea mai mica valoare din ultimele patru luni, dupa ce a pierdut aproape 30% din valoare, in numai sapte zile.

Principalul factor care a determinat aceasta scadere a fost speranta investitorilor intr-un razboi de scurta durata, care nu va afecta centrele irakiene de productie petroliera si nici exporturile de titei din Golf, regiune care acopera aproape 40% din necesarul pe piata mondiala.

Companiile aeriene risca sa piarda 10 miliarde de dolari in urma razboiului

Razboiul din Irak ar putea provoca operatorilor aerieni internationali pierderi suplimentare de zece miliarde de dolari, in contextul in care traficul de pasageri se reduce considerabil, a apreciat Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA).

Intr-un comunicat publicat la sfirsitul saptaminii trecute, IATA a avertizat ca efectele nocive ale conflictului militar din Orientul Mijlociu se pot inrautati, intr-un moment in care industria aeriana traverseaza cea mai grava criza din istoria sa, declansata in urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie. Asociatia mentionata estimeaza ca traficul de pasageri

s-ar putea diminua cu 15-20%, in functie de regiunea in care opereaza diferite companii. Pe de alta parte, IATA a activat serviciul operational 24 de ore din 24 destinat situatiilor exceptionale, pentru a sprijini activitatea celor 270 de companii membre, pe durata razboiului.

Aproape 150 de curse traverseaza zilnic spatiul aerian din Orientul Mijlociu, realizind legatura dintre statele europene si cele din Asia de Sud-Est.

Potrivit IATA, companiile care fac parte din asociatie au pierdut in total 30 de miliarde de dolari, in 2001 si 2002. Giovanni Bisignani, directorul general al IATA, a cerut guvernelor sa sprijine initiativele financiare si strategice ale operatorilor aerieni, in cadrul eforturilor de a supravietui crizei actuale din industria de profil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS